[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jun 2000 17:27 (GMT+01:00)

Novo-staro rukovodstvo u PK u Leskovcu

Hale prepune briga

Najgore stanje kod tekstilaca, metalaca i u agraru. Kapaciteti se koriste od 25 do 30 odsto

LESKOVAC - Na izbornoj Skupštini Regionalne privredne komore u Leskovcu za predsednika je ponovo izabran Sava Marković, direktor Agrobanke u gradu na Veternici.

Na sednici su, inače, analizirani učinci u poslovanju privrede u protekloj i prvim mesecima ove godine. Reklo bi se da je stanje zabrinjavajuće, posebno u jednom broju organizacija i čitavim sektorima tekstilne, metalne industrije i agrara.

Prošle godine, na primer, od 25 industrijskih grana, rast proizvodnje je ostvaren samo kod pet. Nešto je povoljnije stanje u prvim mesecima ove godine, ali su, kako bi se reklo, fabrike i dalje prepune briga, jer se kapaciteti koriste sa dvadeset do trideset odsto, a u samom manjem broju organizacija iznad 50 procenata.

Čini se da je posebno dramatično stanje među tekstilcima. U ovoj grani na području komore (Jablanički i Pčinjski okrug) zaposleno je oko 17.000 radnika, a prosečna zarada lane je bila samo 870 dinara. Vlada Republike Srbije donela je poseban program za stabilizaciju prilika u tekstilu. Prioritet je rešavanje viška od 1200 zaposlenih. Do sada je ta akcija tek polovično sprovedena, jer se mali broj tekstilaca odazvao da pređe u agrar, kako je, inače, programom Vlade bilo predviđeno.

Zanimljivo je da na jugu Srbije po broju registrovanih firmi, najviše ima trgovinskih firmi, 1.174 što je 55 odsto od ukupnog broja registrovanih organizacija. Prema zvaničnim podacima komore, u ovom sektoru je zaposleno više od 4.800 radnika, a prosečna zarada iznosi, jedva 683 dinara. Ima trgovinskih organizacija u svih 13 opština juga Srbije u kojima zarade nisu deljene i po dve godine.

Ipak, kako se čulo na Skupštini Privredne komore u Leskovcu, sadašnje stanje privrede, nešto je povoljnije nego u isto vreme protekle godine, ali ni približno planiranom razvojnom hodu, pa se zato predviđaju konkretne mere, a jedna od akcija je dalje zatvaranje nerentabilnih fabrika što je inače postala praksa poslednjih godina.

M. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:17h

Štediše Dafiment banke i dalje na listi čekanja

17:27h

Novo-staro rukovodstvo u PK u Leskovcu

18:23h

Smanjuju se redovi za podizanje stare devizne štednje

19:08h

Godišnjica obnove iz ugla nezavisnih ekonomista

   


     


FastCounter by LinkExchange