[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jun 2000 17:09 (GMT+01:00)

Dr Miodrag Lazović o bolestima kože izazvanim sunčevim zračenjem

Obratite pažnju na mladeže

Najopasniji melanomi. Uspešno se leči ako se na vreme otkrije

Da sunce deluje štetno na ljudsku kožu, više nema dileme. Pogotovu što je ozonski omotač toliko stanjen, da na pojedinim delovima iznad planete zjape ogromne rupe, kroz koje neometano prolaze opasni ultravioletni zraci. Iako stručnjaci najčešće upozoravaju na opasnost od UVB zraka, dermatovenerolog dr Miodrag Lazović, direktor Gradskog zavoda za kožno venerične bolesti u Beogradu, ističe da ni UVA zraci nisu bezazleni:
- Dok se nije znalo za štetno delovanje UVA zraka, obilato su korišćeni u terapijske svrhe. Čuvena PUVA terapija u lečenju izuzetno uporne kožne bolesti psorijaze, zasnivana je upravo na zračenju UVA zracima. Posle gotovo četiri decenije njihovog primenjivanja u terapijske svrhe, shvatilo se da oni uopšte nisu inertni, kao što se mislilo. Problem i jednih i drugih UV zraka (UVC jedino ne dopiru do zemljine površine) je što imaju kumulativno dejstvo, odnosno u organizmu se sabiraju, i pitanje je vremena kada će svoje štetne posledice i ispoljiti. Da li će i kada eventualno kod čoveka izazvati neku bolest kože umnogome zavisi od njegovog imuniteta.

Na pitanje, kakve se sve promene na koži javljaju naš sagovornik kaže:
- Ono što je najopasnije odnosi se na nemelanomske (bazalioni i spinalioni) i melanomske zloćudne tumore, pri čemu su melanomi najmaligniji. S obzirom na smanjenje ozonskog omotača i neometano prodiranje UV zraka na zemlju, možemo tek da očekujemo njihovo masovnije javljanje. Da li će se to dogoditi za pet, 10 ili 15 godina, zavisi od toga kada će se dostići kritična kumulativna tačka zračenja. U svakom slučaju na njih treba posebno obratiti pažnju. Iako se ljudima čini da nastaje iz mladeža, takav melanom je najređi. Uglavnom liči na novi mladež, a u odnosu na postojeće se razlikuje po boji, veličini i nepravilnoj granici prema okolnoj koži. Ivica je nazubljena, nekada se javljaju krastice i može da krvari. Boja mu nikada nije svuda ista, već ima prelaze. A nekada može biti i bezbojan. Ukoliko se oboleli na vreme javi lekaru može uspešno da se leči, i to hirurški bez zračenja. U protivnom, može da da ozbiljne metastaze.

A kako se prepoznaju nemelanomski tumori, bazalioni i spinalioni?
- Čovek može da uoči promene na površini, ali i iznad površine kože. Te promene se postepeno uvećavaju, i što je vrlo važno ne svrbe i ne bole. Ali, povremeno mogu da krvare. Njihova boja se kreće od boje kože, sve do braon i crvenkaste. Mogu da liče i po boji i po veličini na malinu ili trešnju. Jednom kada se pojave ostaju, i jedino se mogu ukloniti lekarskom intervencijom.

Ima li drugih prepoznatljivih promena na koži uslovljenih štetnim zračenjem?
- U akutnom obliku javljaju se sunčane opekotine prvog stepena, koje karakteriše crvenilo kože praćeno jakim svrabom, a ako su opekotine drugog stepena javljaju se sitniji, ili plikovi veličine graška. U najgorem, trećem stepenu, koji mi na sreću nismo videli može sve da popuca i opekotine prodru u dubinu kože. Sem toga, na koži pod uticajem sunca može da se javi i alergija isprovocirana nekom hemijskom materijom, poput recimo lekova (tetraciklini, antidijabetici, sedativi), parfema, ili čak karmina (naročito crvenog), pri čemu se ljušti površina usana. Alergiju pod uticajem sunca mogu da izazovu i biljke, dok još nije sa površine nestala rosa.

U nabrajanju kožnih promena dr Lazović navodi i ozbiljne solarne keratoze kod starijih osoba. Za njih ističe da predstavljaju premaligna stanja, veličine su nokta, crvenkasto braonkaste boje, i pod prstima podsećaju na hrapavu kožu. Obavezno moraju da se leče, jer u protivnom mogu da pređu u ozbiljne maligne oblike raka.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

17:09h

Dr Lazović o bolestima kože izazvanim sunčevim zračenjem: Obratite pažnju na mladeže

17:14h

Sunčeva svetlost može da deluje i lekovito

17:17h

Gornji Milanovac: Zbog štrajka u Gimnaziji, đaci ostali bez ocena

17:33h

U NIP "Dečije novine" ovog leta neće se odmarati

17:56h

Niški glumci tužili gradonačelnika Đinđiću

18:03h

Počeo junski konkursni rok za upis srednjoškolskih brucoša

19:02h

Autoput Budimpešta - Ploče

19:42h

Prvi balkanski cyber časopis

19:45h

Kapitalac u Perućačkom jezeru: Som od 32 kilograma

23:15h

Povećan broj poziva službi 94: Smrt zbog vrućine?

     


     


FastCounter by LinkExchange