[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 24. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Jun 2000 14:15 (GMT+01:00)

Savo Milošević, prvi strelac šampionata, zna put koji vodi do polufinala EP

Mašta može svašta!

Holanđani igraju fudbal kao da je košarka: po šablonu, uvek se zna tačno gde ide lopta, ko gde stoji, kada se pomera... Ako uspemo da im poremetimo tu šemu, slavićemo u Roterdamu

S klupe do zvezda... Savo Milošević, golgeter dosadašnjeg dela šampionata Evrope istrpeo je rezervnu torturu, čekao i dočekao svojih pet minuta. Selektor Vujadin Boškov ga nije video u startnoj postavi, priliku je dobio Darko Kovačević, čak je i mlađani Mateja Kežman imao privilegiju da bude ispred prvog strelca španske Saragose... Dogodila se onda Slovenija, Savo je ušao i dva puta pogodio mrežu, protiv Norvežana gol odluke, u duelu sa Špancima i četvrti pogodak u Belgiji.

Mediji bruje, Savo je opet u žiži: hvalospevi stižu sa svih strana, ali ne mogu da ga poremete, baš kao ni ona teška vremena.

- Ne bih se mnogo bavio onim što je bilo... Jednostavno, shvatio sam da sam izgubio poverenje selektora, ali to nisam prihvatio kao konačno rešenje. Nisam ni polemisao, radio sam kao i uvek znajući koliko vredim. Znao sam i da ću morati ekspresno da iskoristim prvu priliku, tako je bilo i - to je to.

Mladost i iskustvo

Kada govori o sjajnim belgijskim partijama, Savo ima verodostojno objašanjenje...
- Normalno je da posle toliko godina truda, odricanja i rada stižu kao na traci i rezultati. U septembru ću napuniti 27 godina. Još imam mladalačku snagu i žar, ali i veliko iskustvo. Uostalom, profesionalac sam od 17 godine. Normalno, može uvek da se uči, znam da ovo nije moj maksimum.

Tvrdoglavi iz Bosne

O stilu oprečna mišljenja...
- Znam, često su mi prigovarali da previše vučem loptu. Možda je tako i bilo, ali ja nisam hteo da se složim s tim konstatacijama... Jer, za mene špic igrač nije zadužen samo za golove. Dobro znam da ne postoji golgeter koji može da se na svakom meču upiše u listu strelaca. I šta s njim kada ga lopta neće? Zbog toga sam se uvek trudio da osim golova koji se nalaze u opisu mog radnog mesta i igrom pomognem ekipi. E, neki su to shvatili kao alavost, međutim, moje poimanje fudbala je drugačije. Ja sam iz Bosne, tvrdoglav...

I ni reč više... Život teče dalje, a navijači su dobili novog ljubimca.
- Znam na šta ciljate. Tačno je da sam imao s vremena na vreme probleme sa navijačima, ali ne svojom voljom i duboko uveren, ne zbog sopstvenih grehova. Naravno, bio sam razočaran, znao i da burno reagujem, ali sam se uvek trudio da dam sve od sebe. Priznajem, skandiranje prija, pogotovu ovde u Belgiji. I šta još mogu da kažem: iako malobrojni od ostalih, naši navijači su daleko najbolji. Bodre nas za deset - tvrdi Milošević.

Ističe Savo da su i njegovi drugovi opravdali poverenje, pokazali snagu, znanje i volju.
- Mi sami sebi nemamo šta da prigovorimo, a verujem ni navijači širom zemlje. Trudićemo se svakako da im i protiv favorizovane Holandije pružimo novo zadovoljstvo.

Protiv "lala" bez Jokanovića, Đorovića, Kežmana, možda i Jugovića.
- Mi smo tim, videli ste: Govedarica je ušao i odigrao super. Potrudićemo se da onima koji ne mogu protiv Holandije da istrče na teren, omogućimo da igraju u polufinalu .

Dakle, može se i protiv domaćina. Kako?
- Holanđani igraju fudbal kao da je košarka. Samo po šablonu, uvek se zna tačno gde ide lopta, ko gde stoji, kada se i kako pomera... Ko uspe da im poremeti tu uigranu šemu, blizu je trijumf. Kada ih neko uz to i pritisne, ne znaju gde se nalaze. Teško je, međutim, odbraniti se od stalnih ataka, bez obzira što oni znaju napamet i gde protivnik stoji, pa napamet praktično i grade igru. Treba da odigramo kako oni ne očekuju: brzo i tečno, jer onda gube konce, mnogo su zbog toga i golova primili.

Optimizam, ali i realizam. Uz osmeh i konstatacija:
- Pokazali smo da možemo sve!

Zna se da je Savo prevazišao Saragosu. Imao je ponude Barselone, nekoliko italijanskih i ostrvskih ekipa i pre Evropskog prvenstva, a sada je cena porasla. Toliko da je stigao vapaj s Apenina, posle trećeg gola, uz objašnjenje da je bolje da jugoslovenski strelac počne da posti, inače će bogati klubovi morati duboko da zavuku ruku u džep. Savo im je odgovorio novim golom...

- Cenkanja neće biti - kategoričan je Milošević. - I zato, eventualnim kupcima i ovim putem poručujem: sve ima svoju cenu na tržištu, zna se ko koliko vredi, a još se bolje zna da klubovi imaju novac da plate ono što im treba. Prema tome, ko hoće neka se javi i izvoli, ali će morati da se ekspresno odluči. Neću im dati priliku za duge pregovore.

Priča Savo mirno, njegove reči ne odišu nadobudnošću. Naprotiv...
- Stopostotno sam koncentrisan na EP i ne razmišljam o transferu. Otom potom, kada se ova fešta završi. Ja sam čvrsto s obe noge na zemlji, uveren da imam, baš kao i plava selekcija, još da pokažem. Mi nismo na "Euro 2000" još rekli poslednju reč - zaključio je Savo Milošević.

Jovan Sekulić

Antrf Kruna karijere

Stigao je Savo u Belgiju i Holandiju spreman i jak. Otuda i ne iznenađuju dobre igre i golovi.
- Poslednje tri-četiri nedelje igrajući za Saragosu, pripremao sam se psihološki za najveći evropski fudbalski samit i to mi se sada vraća. Ne dešavaju se mnoge stvari slučajno: nečim sam očigledno to i zaslužio. Iza mene stoji veliki rad... Ne govorim dakle o talentu i znanju jer se nekome sviđa kako igram, a nekome ne. Ali, pričam o prilazu poslu koji je neophodan za velika dela. Za mene je ovo Evropsko prvenstvo u neku ruku i kruna karijere - smatra Milošević.


vesti po rubrikama

^sport

14:15h Savo Milošević, prvi strelac šampionata, zna put koji vodi do polufinala EP: Mašta može svašta!
14:20h Dragan Stojković Piksi: Meč sa "lalama" za nas je veliki izazov
14:30h

Selektor Boškov, pred meč s Holandijom, kategoričan: Neću da menjam!

14:40h Arsenal i Fener hoće Mirkovića!
14:45h Mijatović u Olimpiku?
14:50h Ženevski žreb Crvenoj zvezdi doneo Farane, pa Gruzijce
14:55h Cenkanje oko učešća u najjačoj košarkaškoj ligi Evrope
15:02h Saveznom treneru Željku Obradoviću uručen i treći olimpijski otkaz
15:08h Vaterpolo as Jelenić blizu povratka u Jugoslaviju
15:17h Jugoslovenska atletska reprezentacija na Balkanijadi u Grčkoj
15:33h U Ženevi obavljen žreb za kvalifikacije Lige šampiona i Kupa UEFA
   


     


FastCounter by LinkExchange