[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 24. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Jun 2000 16:57 (GMT+01:00)

Otkupnom cenom pšenice niko nije zadovoljan

Hleb 16 dinara?

Pekari se nadaju da će Vlada posle godina iscrpljivanja konačno ispoštovati paritete

NOVI SAD - Novoproklamovana otkupna cena pšenice od 4,00 dinara po kilogramu ispod je kalkulativnih troškova primarnog agrara, te je, smatraju stručnjaci, tim pre neshvatljivo zbog čega država sa njom nije izašla još pre nekoliko nedelja, kada bi bar imala koliko-toliko pozitivan psihološki efekat.

Sve pare odmah
Kako bi se tokom kampanje otkupilo što više pšenice, Odbor za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine založio se da rod ovog leta bude isplaćen odmah, a ne u ratama kao ranijih godina. Na sastanku je takođe izneta i procena da je dobar deo "hlebnog zrna" (između 60 i 70 odsto) već unapred prodat, "na zeleno", i to najčešće snabdevačima gorivom i rezervnim delovima.

"Samo proizvođači sa prinosima iznad proseka mogu sa ovom cenom da pokriju troškove proizvodnje, a više nego retki će biti oni koji će moći da ostvare i neku minimalnu akumulaciju. Pored toga, bojim se da nam se ne ponovi situacija od prošle godine, kada je zbog neadekvatnog modela plaćanja roda deo prometa pšenice išao po ceni znatno nižoj od otkupne preko nekih privatnih firmi koje su na raspolaganju imale gotov novac", reči su Đorđa Bugarina, predsednika Zadružnog saveza Vojvodine.

- Mlinare u ovom trenutku najviše interesuje da li će država kroz poseban beneficirani model finansijske konstrukcije dovesti mlinove u poziciju da i oni mogu da budu kupci pšenice. U protivnom, mlinovi bi bili ostavljeni sami sebi - a oni, objektivno, novca nemaju. Takođe se nadamo i da će nakon toliko godina iscrpljivanja mlinsko-pekarske industrije, država ispoštovati minimalne ekonomske paritete, jer bi u suprotnom moglo doći do ozbiljnih poremećaja u snabdevanju tržišta. Činjenica je da bi u tom slučaju kilogram hleba trebalo da košta 16 dinara, ali država kroz model subvencija i kompenzacija pekarima može omogućiti da hleb na tržištu bude jeftiniji", ocenio je direktor "Žitovojvodine" Sima Matić.

M. Stajić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:57h Otkupnom cenom pšenice niko nije zadovoljan
17:01h Na vojvođanskim poljima prinosi između 1,2 i 7 tona po hektaru, u proseku - jadno
17:11h

"Glas" otkriva: Preregistracija "crnogoraca" najkasnije sredinom septembra

17:26h

Nedelju dana pred početak isplate štednje u devizama

18:30h Zbog nestručnih kadrova stala eksploatacija uglja na Kosmetu
   


     


FastCounter by LinkExchange