[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. Jun 2000 17:22 (GMT+01:00)

FBI uhapsio Džordža Trofimova, američkog pukovnika u penziji i dugogodišnjeg ruskog agenta

Četvrt veka na platnom spisku KGB

Ovaj 73-godišnjak je, prodajući svojevremeno najčuvanije tajne SAD, inkasirao 250.000 dolara. Za zasluge od Moskve dobio i orden

Poslednja velika međunarodna špijunska zavrzlama čiji je akter bio pripadnik američkog vojnog vrha dogodila se još davne 1985. Tada je penzionisani obaveštajac američke mornarice pod imenom Džon Voker priznao da je godinama špijunirao za tadašnji Sovjetski Savez snabdevajući ga poverljivim podacima iz Bele kuće i Pentagona. Uhvaćen na delu, kada je svojoj ruskoj vezi pokušao da u jednom od predgrađa Vašingtona preda fasciklu s poverljivim podacima, Voker je ubrzo osuđen i poslat na doživotnu robiju.

Sada, posle ravno 15 godina, istorija se izgleda ponavlja. Iako je doba otvorenog Hladnog rata odavno završeno, ili se bar tako mislilo, čini se da "džems bondovi" iz tog vremena još nisu za bacanje. Uprkos činjenici da su mnogi od njih već odavno babe i dede kojima bi više priličilo da se okolo šetkaju u papučama i sa štapom, nekadašnji agenti i dalje ne posustaju.

Vrbovao ga sveštenik

Trofimov je četvrt veka Ruse snabdevao poverljivim podacima o tome koliko je američka vlada svojevremeno znala o njihovoj vojnoj moći. S obzirom na radno mesto, bio je šef civilnog odseka u Zajedničkom centru za saslušavanje u Nirnbergu, Trofimov je imao pristup i svim tajnim informacijama o novim imenima i zanimanjima bivših sovjetskih špijuna koji su prebegli u SAD, kao i o identitetu američkih agenata koji su se u to vreme šetali po SSSR. Trofimov je, inače poreklom Rus, rođen u Nemačkoj. Američki pasoš je dobio početkom pedesetih. Od kada se penzionisao, krajem osamdesetih, živi na svom imanju na Floridi i važi za ćutljivog i mirnog komšiju koji obožava da obilazi velike supermarkete i kupuje ogromne količine hrane. Trofimova je za "službu" u KGB vrbovao tadašnji blizak prijatelj Rus Igor Vladimirovič Šušemil, pravoslavni sveštenik koji je kao arhiepiskop službovao u Beču, Badenu i Bavariji. Za svoj rad je od čelnika SSSR dobio i orden za izuzetne zasluge u odbrani otadžbine, hrabrost i požrtvovanost.

Jedan od njih je i američki pukovnik u penziji koji je pre nekoliko dana dana uhapšen na Floridi, posle više od dve decenije uspešne dvostruke karijere i rada za sovjetski KGB.

Američko državno tužilaštvo, koje ga tereti za špijunažu i odavanje državnih tajni, kaže da raspolaže nepobitnim dokazima na osnovu kojih će Džordža fon Trofimova (73) najzad oterati u zatvor.

Ukoliko to stvarno bude tako, čiča - špijun će biti ne samo najstariji osuđenik s takvom etiketom već i američki oficir najvišeg ranga koji je ikada osuđen za tako nešto.

Trofimov je, tvrdi Vašington, više od dvadeset godina - tačnije u periodu od 1969. do 1994. - ruskim obaveštajcima prodavao američke vojne i razne druge tajne koje je krao tokom svog službovanja u jednoj od američkih vojnih baza u Nemačkoj.

Država ga tereti za više od 30 krivičnih dela u koja spadaju i fotografisanje "top-sikret" dokumenata kao i doturanje "kagebeovcima" desetina rolni mikrofilmova u zamenu, naravno, za desetine hiljada dolara. Posle nekoliko meseci uhođenja, agenti američkog FBI su uspeli da ga na prevaru uhvate u jednom hotelu u gradu Tampi na Floridi, omiljenom odmaralištu svakog dobrostojećeg američkog penzionera.

Iako poznat kao vispren, oprezan, inteligentan i čovek koji nikada ne paniči, Trofimov je ovog puta ipak dolijao, tvrde agenti, jer se pod stare dane ponovo polakomio na novac. Drugi pak tvrde da s obzirom da je tokom svoje uspešne špijunske karijere inkasirao gotovo 250.000 dolara, izvesnijim se čini da Trofimov ne bi u tim godinama samo zbog novca rizikovao svoju slobodu.

"Pre bi se moglo reći da se veteran, na našu sreću, zaželeo avanture, uzbuđenja i dobrih starih vremena. Izgleda da mu je dosadilo da samo bulji u TV. Drugo, izgleda i da mu je naš scenario po kojem navodni ruski obaveštajac dolazi da od njega pokupi informacije i u zamenu mu da dogovorenu svotu novca jednostavno bio neodoljiv. Ličio je na sve što se njemu već događalo i u čemu je očigledno nekada davno mnogo uživao. Čovek ostari, ali adrenalin je ipak adrenalin", tvrdi jedan od agenata FBI koji je učestvovao u toj akciji.

S. Đurić-Pijevac

 

Odao ga Rus, agent MI6

Do dramatičnog obrta i senzacionalnog otkrića u slučaju Trofimov došlo je pre tri dana kada je Oleg Kalugin, jedan od bivših šefova KGB koji je još sedamdesetih prebegao u SAD, izjavio da sumnja da je Trofimova "ocinkario" takođe Rus pod imenom Vasilij Mitrokin, nekadašnji službenik u arhivi KGB, a od početka devedesetih i britanski tajni agent. Mitrokin se posle prebega na Ostrvo "zaposlio" u MI6 gde i danas radi, najčešće kao potkazivač i lovac na nekadašnje KGB glave. Mitrokin, inače, važi za vrlo cenjenog i jednog od najplaćenijih britanskih saradnika. Takav status mu je obezbedila sopstvena pribranost i dovitljivost koju je pokazao pred sam prebeg kada je odlučio da ide na sve ili ništa. Mitrokin je pre odlaska iz Rusije poneo hiljade stranica tajnih dosijea i dokumenata o pravim i lažnim identitetima stotine agenata KGB koji i danas žive i rade širom sveta. To svoje "sveznanje" na kašičicu prodaje i Britancima i Amerikancima.


vesti po rubrikama

^reportaža

17:22h

FBI uhapsio Džordža Trofimova, američkog pukovnika u penziji i dugogodišnjeg ruskog agenta

     


     


FastCounter by LinkExchange