[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. Jun 2000 18:30 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Momir Vojvodić

(Od svega pomalo)

Početak - rođen je 1939. u selu Ponoševac, blizu Đakovice, u Metohiji. Otac Miro, poreklom iz Morače, najvećeg crnogorskog katuna, bio je ratnik u balkanskim oslobodilačkim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Kosti su mu "okapale" na skadarskom, bregalničkom i mojkovačkom bojištu. Preživeo je, malo pečalbario i uspeo da kupi plac u plodnoj i blagorodnoj zemlji Lazarevoj. Skućio se, žena i on dobili su sina, nadenuli mu ime Momir. Ali, 17. aprila 1941, napali su ih balisti. Kuća im je spaljena, vratili su se ognjištu prađedovskom.

Detinjstvo - s nepune dve godine postao je izbeglica. Ne seća se mesta rođenja, pamti samo očeve reči kako je to izgledalo. Nepoznati Arnaut rekao je mom ocu: "Mir Vojvodić, paljimo sva kuća od Maljezez (Crnogorac), da ne bude traga da je tu živeo Maljezez". Tako smo proterani, a zbog odluke drugova Bovca i Broza iz 1946. to bezakonje pretvoreno je u zakon. "Otad sam metohijski pogorelac i morački bezemljaš", navodi Momir koji im to nikad nije oprostio.

Nacionalnost - "Moračanin po plemenu, Crnogorac po državljanstvu, Srbin po nacionalnosti i, evo, Jugosloven po državljanstvu", voli da kaže i upozorava: "Srbima nema kulturne, nacionalne, državne i bilo kakve obnove, ni života - bez nacionalne države".

Verska opredeljenost - pravoslavac. "Milo mi je videti čoveka kad dođe u crkvu, al' ne valja njena zloupotreba", kaže i ističe: "Naš patrijarh Pavle govori: 'Ko tebe kamenom, ti njega hlebom'. Slažem se i ja - ko tebe kamenom, ti njega hlebom. Ali, hlebom od kamena".

Obrazovanje - prva saznanja sticao je u manastiru Morača. "Taj manastir bio je prvi prag s kojeg sam se zagledao u zvezdani beskraj. Dečjom radoznalošću dosegao sam do velikih saznanja koja su, oslikana na manastirskim zidovima, rečito govorila o istorijskim zbivanjima", s ponosom "priznaje" Momir. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Podgorici. Studirao je i završio književnost.

Karijera - bio je profesor srpskog jezika i književnosti u Mašinskoj školi u Titogradu, za koji uvek objašnjava: "Živim i radim u gradu na ušću Ribnice, u kojoj su rođeni Nemanja i Sveti Savo, dugo zvanom Nemanjin grad, a potom Podgorica". Kako je oduvek bio opozicija komunistima koje je jezičkim varijacijama znao "žestoko da ujede za srce", bio je dugo zabranjeni pesnik. Sam kaže: "Vlastodršci su me krili od mikrofona i javnosti, kao ona maćeha pastorku Pepeljugu ispod korita". Tako je svoja satirična štiva objavljivao u "Ježu" i ostalim beogradskim listovima. Ni to nije bilo dovoljno efikasno za ućutkivanje pričljivog, oštrojezičkog Vojvodića, pa su mu islednici bili za petama. Prisluškivali su mu telefon, motrili na njega. Vratio im je čašćavajući ih raznim imenima, poput: "jagnjofuci", "silesije", "rebrolomci", "tutnješi", "mlatikuri", gaziljude", "đilasije". Mnogo kasnije, jedan od onih što su ga "pazili" ispovedio mu je: "I ne slutiš šta smo sve tad mogli da ti učinimo, a ti si bio i ostao isti - hrabar".

Uzvratio je: "Nisam uopšte hrabar, impregnirana sam strašljivica, samo što s režimom nisam ništa trgovao, pa zato ispada da sam hrabar".

U međuvremenu, monah srpskog jezika, kako sam sebe predstavlja, napisao je više od 20 knjiga poezije. Prvo je objavio "Svetigoru", pa "Tragove", potom i "Pasje groblje", "Prolistala štula", "Lađa u kamenici", "Čuvar divljih reči", "Muke s ušima", "Davni glasnik", "Azbučna molitva", "Groboslovi"...

Poznat kao majstor za kovanice svoje novorođene reči zove "naleticama", a reč je za njega svetinja, i više od toga. Sve vreme bori se za jezik pradedovski, moli rod svoj da se očisti od tuđica. "Govorim smireno i obično. Uprošćavam i prevodim na običan narodni jezik birokratske sadržaje i bežim od činovničkog žargona. Naši mozgovi su natrunjeni lažnim jezikom, birokratskim argoom, antijezikom, te treba napora u trebljenju jezika i vraćanju našem izvornom srpskom, u kojem se kriju neslućena jezička blaga".

Stranački angažman - bio je jedan od osnivača i član GO NS u Crnoj Gori. Onda se dokačio s donedavnošnjim predsednikom Novakom Kilibardom. Jedan drugog nisu štedeli, po novinama su se danima prepucavali. Ko je prvi počeo, nije bitno, možda je Vojvodić ipak bio slikovitiji, rekavši: "Kad su pravili savez narodnjaci i liberali, kazao sam Peroviću da ko s Kilibardom večera, doručkuje g... To se i meni desilo, sav sam bio u tome". Ko je od njih dvojice dosledniji u borbi za Srpstvo (u koje su se obojica kleli), pokazalo je vreme. Vojvodić odnedavno svoju rečitost i oštroumnost, ali i poetski duh, "iznajmljuje" srpskim radikalima.

Zanimljivosti - sposoban za promene, sad priča: "Srpski radikali danas su u koaliciji sa srpskim socijalistima. Zbog čega? Da ne bi izrodi predali Otadžbinu u ruke drugome, izrodima. I, ako se politički ne slažemo u koncepcijama, kako ćemo da Srbiju vratimo na one visine na kojima je njeno mesto među narodima sveta". Srbin, s velikim S, ne slaže se s teorijom istoričara Jovana Cvijića da su Srbi gradili kuću nasred puta, već ga ispravlja: "Mi smo kuću napravili gde treba, ali su osvajači napravili put kroz našu kuću".

Oženjen je, ima Ognjena i Dada.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Posle najnovije brutalnosti "mirovnjaka" u Mitrovici

15:20h

"Računica" Kfora

15:30h

Posle otkrića velike količine oružja kod Drenice

15:45h

Vladislav Jovanović optužio Kofija Anana: Pristrastan izveštaj

15:55h

Gnjilane: Povređene dve žene

16:00h

Crna Gora se "žali" Savetu bezbednosti UN

16:10h

Zvonimir Trajković o predsedniku SRJ: Milošević ovde traži garancije

16:20h

Vuk Drašković odredio tim advokata za suđenje optuženima

16:45h

Nikola Šainović o pokušaju ubistva predsednika SPO-a

16:50h

"Kompromisno" rešenje ekspertskog tima opozicije u ponedeljak

17:00h

Prodi obećao u razgovoru sa Đinđićem: Pet milijardi maraka za "posle Miloševića"

17:15h

Kragujevac: Akciju Otpora prekinula policija

18:30h

Ko je ovaj čovek: Momir Vojvodić

22:56h

Ivan Marković ocenio: Razlog više za usvajanje zakona o borbi protiv terorizma

23:12h

Narodna skupština RS usvojila: Ukinuta smrtna kazna

23:45h

U Podgorici: Đukanović - Del Ponte

     


     


FastCounter by LinkExchange