[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Jun 2000 16:13 (GMT+01:00)

Reporter "Glasa" na svečanoj godišnjoj skupštini 23. srpske divizije

Stigao tekst telegrama

Podsećanje na pobede nad fašističkim gadovima, ustašama, nedićevcima, ljotićevcima i onim Dražinim četnicima

Zgrada gradskog odbora Subnora Beograda nekada se nalazila preko puta Železničke stanice. I danas se tu nalazi, ali se više tako ne govori - sad kad nekoga pitate, ili ne zna ili vam jednostavno locira: To je pored onog seksi šopa, ma tačno pored bioskopa "Partizan"...

U bioskopu "Partizan" u utorak je na repertoaru bio film "Uzavreli autoput". Ispred izloga s plakatom filma "obogaćenog" fotografijama s "vrućim" scenama, međutim, nijednog karakterističnog porno-filmofila. Starci i nekoliko gospođa u staromodnim kompletima - kratko su stajali a onda, ušli u sivu "subnorovsku" zgradu.

Unutra ofucani tepisi, predvorja s nekoliko fotelja od pohabanog pliša i na pojedinim spratovima sablasno pusti dugački hodnici. Jedan mrzovoljni čitalac "Večernjih novosti" na ulazu, u stvari portir, koga, čini se, mnogo i ne interesuje ko tu sve prolazi.

A tog dana baš prometno. Stigli borci 23. srpske narodnooslobodilačke divizije, pojačani "kolegama" iz 7, 9. i 14. srpske brigade, na svečanu godišnju skupštinu.

- Đe si druže Danilo - rukovanje u hodniku, ispred sale na prvom spratu.

- Čujem da je deda postao čukundeda - začikavaju se.

- Nešto nas je malo ostalo, bojim se da dogodine neće doći niko - smeje se jedan s tirkiznom košuljom.

Uglavnom slično "uniformisani" ređaju se u sali, paze da ne sednu na natpisom označena mesta. Stižu i ovi sa "specijalnih" sedišta - predstavnik ukrajinske ambasade, predstavnik beloruske ambasade, predstavnik ruske ambasade, predstavnik VJ, predstavnik republičkog, pa gradskog odbora Subnora i neizbežni predstavnik SPS-a...

Onda redom krenuli govornici. Prvo nekoliko onih s istorijatom divizije. Jedan u sivom odelu s okačenim ordenjem, nije posebno predstavljen, podsetio na ratničku etiku nezabeleženu u istoriji ratovanja", sledeći na "ratni put", pobrojao žrtve, nabrojao nadmoć "fašističkih gadova" koje su pobedili - četnika, nedićevaca, ljotićevaca, ustaša, pozvao da se ne dozvoli prekrajanje istorije.

Deo slušalaca već zeva. Premeštaju nogu s noge, ruka na stolu a na ruci glava, ukrajinski vojni ataše, sve u uniformi, fiksirao pogled, utisak je da ništa ne razume ili ga ne zanima.

Iza govornika ogromna dvometarska slika Josipa Broza Tita nadmoćno gleda u salu. Odjedanput idiličnu sliku prekida jedan od govornika uzvikom: "Završio sam!!!". Aplauz.

Žarko Tepšić, predstavnik Subnora Braničevskog okruga osvrnuo se i na NATO agresiju, ukazao kako su građani "golim telima branili mostove", podvukao tradiciju, osvrnuo se na ratni put divizije dugačak 4.000 i 100 kilometara... (Podvukao, posebno!)

Sledeći podsetio na hrabrost boraca "posebno u planinskim predelima", neko se setio susreta s "crvenoarmejcima", tada bila prisutna, i danas prisutna drugarica Bisa Jovanović ("Je l tu Bisa", pita).

Posle izaslanika 45. divizije Dragoljuba Mladenovića Ganeta, predsedavajući najavio "predstavnika partije demokratske orijentacije koji se borio na Kosovu..."

Svi pogledaše ko je taj. Ustade Milutin Đorđević, član Gradskog odbora SPS-a. Pozdravio skup, zadovoljstvo mu što je ovde već drugi put, i podsetio da su "NATO zlikovci, hteli da nam uzmu budućnost koju ste vi stvorili".

Borcima drago.

Još dodao da smo mi mala država, ali imamo velikog predsednika i velikog vrhovnog komandanta. U tom smislu pozvao skup da podrži inicijativu kako bi predsednik dobio Orden narodnog heroja. Očekivana aklamacija.

Posle "predstavnika partije demokratske orijentacije", borci, strastveni pušači, izašli u hodnik da "zaviju" po jednu. Ali čuje se, predsedavajući kaže: "Stigao nam je tekst telegrama.

Pročitaće ga sekretar Đurđević". Naravno, telegram upućen predsedniku SRJ, od srca, podrazumeva se.

- Poštovani predsedniče i vrhovni komandante. Mi borci NOR-a, okupljeni na godišnjoj skupštini, najlepše ti se zahvaljujemo na pokazanoj hrabrosti u odbrani naše slobode i nezavisnosti... Mi borci najbolje znamo kako je teško izvojevati slobodu... Zato se bezrezervno pridružujemo predlozima mnogih organizacija, ustanova, institucija i građana naše zemlje da s ponosom nosiš Orden narodnog heroja Jugoslavije... Želimo ti dobro zdravlje i dug život... - piše u telegramu.

Onda razlaz. Svi zadovoljni. Spremaju se već za sledeću godinu, kad će se slaviti 60 godina ustanka.

Još malo ćaskali u hodniku i ispred ulaza. Potom otišli kućama. Čekaju Drugi dnevnik. Videli su, bio i RTS, pa da se malo gledaju.

D. PETROVIĆ
FOTO: E. VAŠ


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h

Reporter "Glasa" na svečanoj godišnjoj skupštini 23. srpske divizije

16:44h "Eko-fiš", ekipa iz Beograda, lovila sabljarke na "Hemingvej kupu" na Kubi
17:24h Medicina budućnosti ili bajka za sve koji nemaju zube
     


     


FastCounter by LinkExchange