[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Jun 2000 16:39 (GMT+01:00)

Novi akti pravnog nasilja prema ABC Produktu

Stečaj na silu

Hajka protiv ABC Produkta, osnivača "Glasa javnosti", nastavljena je iz iste institucije koja je i dosad, privremenim merama, nalozima za iseljenje i sličnim aktima koji nisu uvažavali činjenice već sledili nečije namere - iz Privrednog suda u Beogradu. Najnoviji udar je rešenje kojim se protiv ovog preduzeća pokreće "prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka".

Stečaj se protiv nekog preduzeća pokreće kad ono postane trajne nesolventno, nesposobno da otplati svoje dugove, pa se poverioci namiruju iz "stečajne mase" - preostalih delova preduzeća. U slučaju ABC Produkta nisu se stekli ovi uslovi, jer nema neisplaćenih dugovanja. A kakvi su mogući motivi, može se zaključiti iz sledećeg sleda događaja.

U prošli petak je isticao 60. dan blokade žiro-računa ABC Produkta, posle čega preduzeće ulazi u "zonu stečaja". Račun je bio blokiran zbog nenamirenih poreza razrezanim rešenjima finansijske policije na odnose u okviru poslovnog sistema ABC Produkta. O nedoslednostima tog rešenja i odbijanju da, kao poreski dužnik, ABC Produkt dobije iste olakšice kao i drugi u sličnim situacijama, već smo pisali.

Tek, Zavod za obračun plaćanja NBJ već u subotu je Privrednom sudu poslao predlog za pokretanje podstečajnog postupka, pri čemu je navedena netačna cifra iznosa blokade žiro-računa. Nije naime uzeto u obzir da je istog dana, u subotu, u istoj filijali, u celosti namireno potraživanje Republičke uprave javnih prihoda od ABC Produkta. Štaviše, zvanično je konstatovano i da je preplaćeno za oko milion i po dinara.

ABC je, drugim rečima, isplatio sve na šta su ga obavezivala sudska rešenja. Račun je doduše ostao opterećen zabranom raspolaganja određene svote na osnovu tzv. "privremenih mera" , što se međutim ne smatra razlogom za pokretanje stečajnog postupka.

Dosad u analima službe platnog prometa i sudskoj praksi nije zabeležen slučaj da je neko preduzeće otišlo u stečaj zbog privremenih mera, zabrane raspolaganja sredstvima na računu do određenog iznosa i to ne predstavlja dug. ABC Produkt nije nesolventna firma, ali oni koji po svaku cenu žele da proglase njegov poslovni slom očigledno imaju veoma solventnu političku zaleđinu.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

16:19h Reakcije na najnovije napade na "ABC Produkt"
16:39h Novi akti pravnog nasilja prema ABC Produktu
16:42h Novo suđenje po Zakonu o informisanju protiv "Blica"
17:09h

Junski upisni rok za srednjoškolce u Srbiji počinje u subotu

17:38h Mr Suzana Miljković - Trajković o kremama za zaštitu od sunca
19:25h Savezno ministarstvo telekomunikacija: Poziv za produženje ugovora
     


     


FastCounter by LinkExchange