[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 17:06 (GMT+01:00)

Završen samit lidera 15 članica EU u Portugaliji

Prijem novih u dve brzine

Jednoglasno prihvaćen plan o političkim reformama, jedinom "bezbolnom" načinu proširenja. Obećali pomoć Putinu

SANTA MARIA DA FEIRA (Beta-Rojters) - Šefovi država i vlada svih 15 članica Evropske unije postigli su u utorak, drugog i istovremeno poslednjeg dana samita u Portugaliji, sporazum o sprovođenju ambicioznijih političkih reformi kojima bi EU trebalo da se pripremi za prijem novih članova.

Portugal je u svojstvu predsedavajućeg EU saopštio da su se članice Unije na samitu u Feiri sporazumele oko predloga kojima bi pojedinim zemljama bilo dozvoljeno da u ekonomske i političke integracije uđu brže od ostalih. Takozvana "pojačana saradnja" biće tako uključena u ostale predložene inovacije o kojima će konačna odluka biti doneta na samitu EU koji će u decembru biti održan u Nici.

Struktura EU je tokom pedesetih godina bila predviđena za samo šest država i odluke konsenzusom se već sada prilično teško donose, pa mnoge članice strahuju da bi ulazak novih zemalja mogao praktično da parališe institucije EU.

Čak i pojačana saradnja koju neke zemlje članica smatraju ključnom za buduće funkcionisanje EU nailazi na različite ocene, pa tako Britanija i Nemačka insistiraju da države zadrže pravo veta u oblastima u kojima bi druge članice mogle da se zalažu za izraženiju integraciju.

U izveštaju koji je Portugal predstavio navedene su samo različite opcije koje su ponuđene Francuskoj koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU i koja će potom biti suočena sa teškim zadatkom postizanja konsenzusa.

Pregovore o ulasku u Uniju trenutno vodi deset zemalja istočne i centralne Evrope, kao i mediteranske ostrvske države Kipar i Malta. Turska ima status kandidata za članstvo, ali još uvek nije počela zvanične pregovore u ulasku u EU.

Lideri su se u kratkom saopštenju obavezali i da će pomoći ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da konsoliduje demokratiju i tržišnu ekonomiju Rusije. Ne pominjući uvođenje sankcija kojima su Moskvi pretile pre pola godine, članice EU su još jednom upozorile na kršenje ljudskih prava u Čečeniji i naglasile važnost poštovanja nezavisnosti medija.

Prihvaćen Širakov predlog o samitu SFRJ-EU

Na samitu je podržan predlog zvaničnog Pariza o tome da se održi samit zemalja bivše Jugoslavije, ali bez učešća vlasti u Beogradu. Cilj samita, koji bi mogao da bude organizovan najranije u oktobru, prema rečima francuskih diplomata, bio bi da se podrže procesi demokratizacije, odnosno, kako je rekao jedan od funkcionera, da se zvaničnom Beogradu "priredi demokratski šok". Šef portugalske diplomatije Žaime Gama saopštio je da će na samit biti pozvane zemlje bivše Jugoslavije koje se ponašaju po demokratskim principima, zatim srpska opozicija i vlada Crne Gore. Ministar inostranih poslova BiH Jadranko Prlić ocenio je "preuranjenim" Širakov predlog i izrazio sumnju da bi se svi odazvali pozivu za takav skup.
Lideri EU su u utorak u nacrtu deklaracije posvećene Balkanu upozorili "albansku većinu na Kosovu da mora da poštuje Srbe koji predstavljaju manjinsko stanovništvo" i lidere kosovskih Albanaca oštro upozorili da moraju da stvore tolerantno društvo u kojem bi sve nacionalne zajednice mogle da žive bezbedno. "Nasilje ekstremista neće biti tolerisano", upozoravaju lideri EU i obećavaju da će ubrzati distribuciju pomoći kroz Pakt o stabilnosti Balkana i povećati trgovinu u regionu. Petnaestorica su ohrabrila opoziciju da nastavi borbu za demokratsku Srbiju naglasivši da sve zemlje Zapadnog Balkana vide kao potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Partneri u EU nezadovoljni ponašanjem Austrije

Četrnaest partnera u EU usvojili su u utorak strategiju borbe protiv poreskih malverzacija njihovih državljana i propisa na osnovu kojih je bilo moguće posedovanje anonimnih bankovnih računa. Jedina protiv bila je Austrija koja je svoj glas uskratila, prenosi Rojters, ne samo zarad uspeha sopstvene ekonomije već i u znak protesta protiv kazni koje su joj njeni partneri zbog ulaska FPO u vladu uveli još u februaru.
Nemački ministar finansija Hans Ajhel, koji se najčvršće zalagao za donošenje novih poreskih propisa, osudio je austrijski stav rekavši da sa "takvim gledištem, Austrija nije vredna članstva u zajednici". Posle takvog ponašanja Beča, koji je tim potezom stekao i nove neprijatelje u okviru EU, portugalski premijer Gutereš je austrijskom kolegi kancelaru Volfgangu Šiselu otvoreno rekao da 14 partnera još nisu spremni za "skidanje" sankcija. Diplomatski izvori navode da najviše što se može učiniti jeste da se odluka EU o kaznama revidira tek početkom naredne godine s tim što bi njihovo ukidanje isključivo zavisilo od procene da li se Austrijanci ponašaju na "prihvatljiv" način. Bečlije su odmah upozorile da bi takvo prolongiranje sankcija moglo da ugrozi "evropski biznis" što bi EU skupo koštalo.

SĐP


vesti po rubrikama

^svet

17:06h

Završen samit lidera 15 članica EU u Portugaliji

17:38h

Potraga za odgovornima za smrt 58 ilegalnih imigranata

   


     


FastCounter by LinkExchange