[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 18:08 (GMT+01:00)

Nastavlja se potraga za potopljenim blagom solunskih Jevreja

Četiri milijarde maraka

Nadomak grčke obale nacistički oficir Maks Merten je potopio zlato Jevreja

U Grčkoj već decenijama traje potraga za blagom solunskih Jevreja. Međutim, sada ima nagoveštaja da će konačno ipak biti pronađene zlatne poluge, nakit i religiozni predmeti nestali pre više od pet decenija. Ronioci će uskoro krenuti u potragu za potopljenim brodom u Mesenskom zalivu nadomak Peloponeza na jugozapadu zemlje, saopštio je predsednik Centralnog izraelskog saveta (KIS) Grčke, Mojsis Konstantinis. Ovu informaciju zajednica je dobila od jednog Grka, koji je želeo da ostane anoniman.

"Najpre smo mislili da je to jedna od onih besmislenih, čestih priča o blagu. Ali, kada informant izrazi spremnost da sam finansira potragu, odlučili smo da podnesemo zahtev grčkoj državi", kaže Konstantinis. "Za nas su religiozni predmeti, koji se eventualno nalaze u ovom blagu, daleko važniji od zlatnih poluga", kaže predstavnik oko 5.000 Grka jevrejske veroispovesti.

Jevrejska zajednica Soluna predala je 1943. godine vredne predmete nacističkom oficiru Maksu Mertenu. Merten je zauzvrat obećao da će sprečiti deportaciju ravno 50.000 članova zajednice u koncentracione logore. Ali, nacisti su ipak deportovali većinu u logore, gde su ubijeni. Merten je blago natovario na jedan teretni brod i potopio ga s namerom da ga izvuče po završetku rata.

Još nije jasno kada će ronioci po nalogu jevrejske zajednice započeti potragu. To isključivo zavisi od grčke države, izjavio je predsednik KIS-a. "Nadamo se da ćemo narednih meseci dobiti dozvolu za ronjenje."

Nacistički oficir Maks Merten se inače vratio u Grčku 1958. godine, gde je uhapšen i 1959. kao ratni zločinac osuđen na 25 godina zatvora. Razlog Mertenovog dolaska u Grčku nikada nije otkriven. U Grčkoj mnogi veruju da je došao po blago.

Proteklih godina je na severu Grčke bilo organizovano nekoliko potraga za blagom kada su bagerima i teškom građevinskom opremom preorana čitava polja. U protekla tri meseca su barem tri akcije obustavljene bez rezultata. Inače, Merten je nekoliko meseci posle presude deportovan u Nemačku, gde je umro 1971. godine.

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h

Reporter "Glasa" u Kragujevcu s ljudima koji su čekali benzin

17:56h

Mladi pravnici Jovica Mitić i Dejan Milić napisali knjigu o sudskom besedništvu

18:08h

Nastavlja se potraga za potopljenim blagom solunskih Jevreja

18:33h

Mlade Iranke bi rušile zastarele islamske zakone, ali kako

     


     


FastCounter by LinkExchange