[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 17:56 (GMT+01:00)

Mladi pravnici Jovica Mitić i Dejan Milić napisali knjigu o sudskom besedništvu

Kako govoriti u sudnici

"Ova knjiga je svojevrsni omaž Veljku Guberini... Narod više veruje ljudima koji znaju da kažu ono što znaju"

Briljantne završne reči advokata na suđenjima od kojih zastaje dah i koje na kraju kod publike izazivaju samo samilost za optužene, široj jugoslovenskoj javnosti poznate su samo iz američkih filmova. Oni koji su sedeli po jugoslovenskim sudnicama mogli su nešto slično čuti samo od advokata Veljka Guberine koji je u naše pravosuđe uneo novi stil u sudsko besedništvo.

Njegove završne reči krasili su pre svega znanje, iskustvo, hrabrost i vrhunska borba za pravdu, a devet njegovih slučajeva i završnih reči (pledoajea) nedavno su obrađeni u knjizi "U ime pravde". Autori ove knjige - mladi pravnici i budući advokati Jovica Mitić i Dejan Milić, koji su već nekoliko puta pobeđivali na takmičenjima u besedništvu, govore o svojoj prvoj knjizi i besedništvu, kao malo poznatom umeću.

- U poslednjih nekoliko godina zahvaljujući samopregoru dva profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, dr Obrada Stanojevića i dr Sime Avramovića, preko retorskih takmičenja na Pravnom fakultetu u Beogradu, a potom i u drugim gradovima Jugoslavije, vraćeno je na velika vrata besedništvo na domaću naučnu i kulturnu scenu. U isto vreme pojavilo se dosta knjiga o retorici i besedništvu, ali su sve one oskudevale sudskim završnim rečima. Tako se ukazala prilika da se napravi jedna zbirka sudskih beseda i čije bi završne reči poslužile kao siguran putokaz mladim pravnicima kako bi trebalo u sudnici govoriti.

Slučaj Najdanović

Jednu od najoriginalnijih završnih reči Veljko Guberina je izgovorio na suđenju Draganu Najdanoviću, 20. godišnjem mladiću koji je u maju 1974. godine u Zaječaru ubio roditelje i brata svoje devojke, nju teško ranio i na kraju pokušao sebi da oduzme život. Zločin je počinio samo dan pre svog 21. rođendana i tako igrom sudbine izbegao smrtnu kaznu koja se po zakonu ne može izreći mlađima od 21. godine.
"... Ne budimo ogorčeni što mu zakon dozvoljava život, iako ga on sam nije želeo! Pustimo ga da živi, da okajava i samog sebe danima i noćima proklinje zbog bezumlja koje je počinio. I samo to će biti dovoljno da sebi oprostimo što smo u jednom trenutku pokazali samilost i praštanje. U ime večitog praštanja molim za milost jednoj nezreloj, ali, ipak našoj mladosti", rekao je Guberina na kraju suđenja. Najdanović je osuđen na 15 godina zatvora.

Autori kažu da su se na ovaj način odužili ljudima koji su ih pratili kroz Pravni fakultet, i da je knjiga svojevrsni omaž Veljku Guberini koji je pratio sva takmičenja u besedništvu i koji im je ponudio saradnju.
- Nama je ponos da postoje idoli koji nisu pali, a Veljko Guberina je pored svih svojih poslova imao vremena da nam pomogne i s nama polemiše. Samim tim što je posao bio pionirski odlučili smo da ga otpočnemo od uspešnog advokata, a naš stav je da je to on - tvrde autori.

U knjizi je obrađeno devet njegovih slučajeva koji su svojevremeno izazivali veliku pažnju jugoslovenske javnosti. Oni su svedočanstvo njegove istrajnosti i upornosti u ime pravde i činjenice da je na vrhovnim sudovima bivše i sadašnje Jugoslavije proveo više vremena nego u okružnim gde je otpočinjao borbe za branjenike. Na prvom svom velikom slučaju "Ubistvo u vozu 116" koje se dogodilo 1959. godine na železničkoj stanici kod Ralje radio je pet godina posle čega je optuženi Miodrag Mirković oslobođen.

Sledeći veliki slučaj iz knjige je ubistvo beogradskog advokata Milorada Sotirovskog za koje je osuđen Ljubinko Točilovac, zatim ubistvo taksiste Tiosava Jankovića zbog kojeg je na smrt osuđen Dragoljub Gutić, dva ubistva u okviru bračnog trougla za koje su osuđeni muževi, ubistvo dve devojke u Zrenjaninu za koje je na smrt osuđen Nebojša Despotov, trostruko ubistvo u Zaječaru koje je počinio 20. godišnji mladić... O ovom izboru autori knjige kažu.
- Besedama koje su izrečene pre petnaest, dvadeset, trideset i više godina trebalo je nanovo uliti dah žive reči. U tom poslu imali smo dva puta: jedan, lakši, da samo sledimo svojim komentarima advokatove besede i drugi, teži, da na osnovu ličnih beležaka advokata izvršimo određene rekonstrukcije beseda.

Zašto je sudsko besedništvo važno?
- Naš krivični postupak zasniva se na načelu usmenosti jer sud pre svega odlučuje prema onome šta čuje u sudnici. U sud smo došli s dobrim predznanjem besedničke veštine, a u sudu smo sretali kolege koji su i posle trideset godina iskustva, na pitanje predsednika veća da li ostaju pri tužbenom zahtevu odgovarali samo sa: "Da". Narod više veruje ljudima koji znaju da kažu ono što znaju, a stručnjak bez dobre veštine ubeđivanja je polustručnjak. Ako su reklame mogle da ubede Eskime da kupuju frižidere, zašto sličnu stvar ne bi mogao da uradi i vrhunski besednik. Kod nas važi floskula da si pametan ako puno pričaš. To nije tačno. Živimo u vreme devalvacije dobrih reči, a svaka takva priča je prazna jer samo u dobrim besedama dolazi do izražaja borba za pravdu - kažu našu sagovornici.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h

Reporter "Glasa" u Kragujevcu s ljudima koji su čekali benzin

17:56h

Mladi pravnici Jovica Mitić i Dejan Milić napisali knjigu o sudskom besedništvu

18:08h

Nastavlja se potraga za potopljenim blagom solunskih Jevreja

18:33h

Mlade Iranke bi rušile zastarele islamske zakone, ali kako

     


     


FastCounter by LinkExchange