[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 16:30 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Borivoje Borović

(Vukov advokat)

Početak - rođen je 7. jula 1954. godine u Pljevljima. Otac Miomir i majka Stana nisu ni slutili da će im sin jednog dana biti poznati beogradski advokat.

Detinjstvo - kao i svako dete najviše je voleo da slavi rođendan. Kako je rođen baš na dan ustanka u Srbiji, činilo mu se da ceo narod tog dana praznuje. Međutim, kad je saznao pravu istinu, da je tog dana brat pucao na brata, sve mu se zgadilo. Od tada više ne duva svećice.

Nacionalnost - Crnogorac, kako kaže, srpskog porekla.

Verska opredeljenost - pravoslavac.

Obrazovanje - osnovnu školu završio je u rodnom gradu, gimnaziju u Priboju na Limu. U Beogradu je studirao prava, diplomirao je 1979. Posebno su ga zanimala, a tako je i sad, ubistva, silovanja, krađe i politički delikti.

Karijera - kad je "oposlio studije", ostao je u prestonici i počeo advokatsku karijeru. Zlobnici podsećaju da je na početku nosio karirane sakoe i štraftaste pantalone. Oni koji ga baš ne vole dodaju da se "ni s bojama nešto nije baš slagao". Ljudi od struke znaju da mu nije bilo teško da obiđe sve bolnice u Beogradu kako bi našao svedoka za slučaj i oslobodio svog klijenta, obično nevino optuženog na nekoliko godina zatvora. Požrtvovanost profesiji zbog koje je zapostavljao štošta - isplatila se. U međuvremenu, stekao je ugled, postao "ime" u branši. Nekako istovremeno i ukus mu se popravio, mnogi misle da je supruga Tanja, inače sestra Vuka Draškovića, "uzela stvar u svoje ruke". Postao je markantni, elegantni gospodin.

Dobar stas imao je oduvek, podarila mu majka priroda (naravno, uz asistenciju oca Miomira). Ipak, težeći savršenstvu, "brusio se" karateom kao momak (ima crni pojas, bio je i uzoran jugoslovenski reprezentativac).

Vremenom, rastao je broj njegovih klijenata, ali i funkcija. Zastupao je, sad pokojne, Đorđa Božovića Gišku, Branislava Matića Belog, Aleksandra Kneževića Kneleta, Gorana Vukovića... Branio je grupu studenata Pravnog fakulteta optuženih za pljačku zlatare "Majdanpek", Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića... O manje slavnim "korisnicima usluga" kancelarije Borović da i ne govorimo. Bio je predsednik Krivične sekcije Advokatske komore Beograda, član Advokatskog foruma za zaštitu ljudskih sloboda i prava. Još 1990. govorio je da bi svaki sudija trebalo da ima bar za dinar veću platu od predsednika Republike, kako bi izbegli mito. Predlagao je da sudije obuku toge, koje smatra znakom dostojanstva i poštovanja suda.

Godine 1994. predsedavao je Odborom za pravosuđe u Skupštini Srbije (iz ovog perioda sećaju ga se kao prvog predsednika Odbora koji je, na sopstveni predlog, s ondašnjim ministrom pravde posetio beogradski Okružni zatvor). "Tačno se znaju imena sudija, tužilaca i advokata koji rade u 'dilu'", upozoravao je Borović, navodeći konkretno gradove (Inđija, Svilajnac i Vršac) u kojima je pravosuđe apsolutno zavisno.

Iako je planirao da se politikom bavi privremeno, ispostavilo se da je u njoj trajno. Od osnivanja SPO-a, osim u sudnici, javnost ga je mogla viđati tik uz Vuka Draškovića. U početku, imao je funkciju potpredsednika u "šurinoj" stranci. Potom je bio i potpredsednik IO i predsednik Gradskog odbora SPO-a. U vreme Koalicije Zajedno upravo on imao je čast da bude prvi, ali i poslednji šef odborničke grupe ove koalicije u Skupštini Beograda. Kad je Zoran Đinđić smenjen s mesta gradonačelnika, kroz čaršiju je pušten aber da će ga naslediti Borović. Usledio je njegov oštri demanti: "Odnosi unutar Koalicije Zajedno još su dramatični i ne nameravam da gazim preko leševa".

Još dramatičnije scene događale su se unutar njegove stranke pa je, kao član Predsedništva i šef odborničke grupe SPO-a u gradskom parlamentu, dao neopozivu ostavku na ove funkcije.

Razloge je sam objasnio: "Prevelik uticaj levičara Milana Božića na Vuka Draškovića". Ipak, prašina se slegla, svako je ostao tamo gde je bio.

U međuvremenu, 1998. u svim mogućim i nemogućim kombinacijama nove postavke tima Mirka Marjanovića, odnosno Srpske vlade, advokat porodice Drašković (brani ih od 1993. kad su Danica i Vuk prvi put prebijani i uhapšeni), viđen je i za novog ministra pravde. Kako SPO tad nije ušao u Vladu, Borović nije postao ministar.

Trenutno, ima pune ruke posla. Ni nesreća na Ibarskoj magistrali nije rasvetljena, a već je pokušano ubistvo predsednika SPO-a. Kako je baš Borivoje šef pravno-ekspertskog tima u matičnoj partiji, u kojoj ima oko 50 advokata, veštaka i poslanika, i u ovom procesu vodiće glavnu reč (već je izjavio da su mu poznata imena atentatora).

Stranački angažman - "Mene niko ne može isključiti iz SPO-a jer ću sebe uvek smatrati za člana ove stranke", kaže i tvrdi: "Sve ovo vreme komunisti koji su ubili Boga slave trijumf svoje smrti, i to promenom imena. I dalje posredstvom tv ekrana govore: Ja sam istina. Mene volite, ja sam državni bog".

Zanimljivosti - ubeđen da je pravosuđe poslednja brana anarhiji u nekom društvu, te da bi dobar ministar za pola godine "sredio" kriminal u državi, ističe da mu je advokatski dinar najslađi. Prijatelji znaju da ne menja lako mišljenje, da je čovek od reči. Iako zna da se klijentima dopada što ima crni pojas, lično, na sudu, ne bi samog sebe branio, radije bi uzeo kolegu.

Oženjen je Tanjom, imaju Irenu i Stefana.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Različite reakcije u opoziciji posle sastanka o listama za lokalne izbore

15:45h

Vuković: Čekamo da Miloševiću istekne drugi mandat

15:55h

Čelnici SPO pozivaju opoziciju da poštuje dogovor od 10. januara

16:15h

Pisanje "Njujork tajmsa"o nagodbi s predsednikom SRJ "zagolicalo" i Evropu

16:30h

Ko je ovaj čovek: Borivoje Borović

18:00h

Đinđić i Batić podneli prijavu po Zakonu o informisanju

18:15h

Odlukom Suda časti GŠ: Perišiću oduzet čin

23:30h

"Vijesti": Policijska obrada atentata na Draškovića pri kraju

23:50h

Misija Oebsa na Kosovu je potvrdila: Popisano 650.000 lica

     


     


FastCounter by LinkExchange