[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 16:15 (GMT+01:00)

Pisanje "Njujork tajmsa"o nagodbi s predsednikom SRJ "zagolicalo" i Evropu

Milošević čvrst u fotelji

"Zidojče cajtung": U Beogradu nema nikog ko bi mogao da ga ugrozi. "Gardijan": Nagodba o imunitetu poniženje za Haški sud. "Indipendent": I Moskva bi pozdravila njegov odlazak

LONDON (Beta) - Vodeći britanski dnevnici i nemački "Zidojče cajtung" detaljno analiziraju pisanje "Njujork tajmsa" da su u toku tajni pregovori o odlasku predsednika SRJ Slobodana Miloševića s vlasti, u zamenu za garancije o njegovoj ličnoj i imovinskoj bezbednosti, uz podeljene ocene o verodostojnosti ove tvrdnje.

Pod naslovom "Klinton razmatra mogućnost odlaska Miloševića u izgnanstvo", "Tajms", pozivajući se na zapadne diplomatske izvore, piše kako se čini da Vašington ublažava stav prema predsedniku SRJ u nadi da će tako osigurati preokret pre nego što predsedniku Klintonu, krajem godine, istekne mandat.

List objašnjava da je mogući razlog za promenu stava Vašingtona procena da dalji ostanak Miloševića na vlasti znači veću destabilizaciju celog regiona.

"Gardijan" istim povodom piše da značajnu ulogu igra bivši grčki premijer Konstantin Micotakis koji je, kako se navodi, pristao da posreduje u pregovorima o odlasku Miloševića u izgnanstvo, bez suđenja, ako Amerika uspe da pruži garancije da je ponuda ozbiljna "i da se Miloševiću neće smejati ceo svet". "Gardijan" u uredničkom komentaru navodi da "potreba za nagodbom" verovatno neće prevagnuti u slučaju Miloševića, koji je formalno optužen za ratne zločine.

Nagodba o imunitetu bila bi poniženje za Haški sud, ocenjuje "Gardijan" i navodi da bi ohrabrila Srbe kojima je "više od svega potrebno da iskreno preispitaju svoju odgovornost za strašne događaje u poslednjih deset godina".

Demanti Ivanova

MOSKVA - Ruski ministar inostranih poslova, Igor Ivanov, demantovao je da Moskva učestvuje u tajnim razgovorima da se predsedniku SRJ omogući da bezbedno napusti položaj, kvalifikujući takve priče kao "plodnu maštu". Kako prenosi RIA, Ivanov je bio kategoričan da se ne vode tajni pregovori između Rusije i SAD o sudbini jugoslovenskog lidera Slobodana Miloševića.

Dopisnik "Indipendenta" iz Vašingtona piše da bi davanje amnestije predsedniku Miloševiću u zamenu za silazak s vlasti bilo pozdravljeno u Moskvi, jer bi novoj ruskoj vladi omogućilo da zadrži prosrpski stav i istovremeno svede na minimum veze s liderom koji je "često bio teret".

"Fajnenšel tajms" navodi da Klintonova administracija izgleda nije primila nijedan autorizovani predlog Miloševića, već samo posredne najave preko bivših grčkih ministara i poslovnih ljudi. List dodaje i da je taj plan o amnestiji, uprkos demantijima iz Vašingtona, izazvao pažnju nekih članica NATO-a.

U tekstu "Azil za Miloševića", nemački list "Zidojče cajtung" ističe da Milošević čvrsto sedi u fotelji jer u Beogradu sad nema nikoga ko bi mogao da ga ugrozi, ali i zato što ga je međunarodna zajednica podizanjem optužnice Haškog tribunala "izopštila u njegovu predsedničku palatu".

List piše da u Srbiji, "dok god je Milošević u svojoj tvrđavi, ništa ne može da se pokrene i da je to osnovni razlog što se uvek iznova pokreću glasine da bi promena u Beogradu mogla da se dogodi samo trgovinom s Miloševićem - da preda vlast i da mu se zauzvrat omogući mirno povlačenje". List ističe da Milošević vredi mnogo više od pet miliona dolara, koliko su Amerikanci raspisali kao nagradu za njegovu glavu "jer s njim opstaju ili propadaju investicije vredne milijarde koje je Zapad obećao Balkanu.

"On širi veću nestabilnost nego što to može podneti čak i izvikani Pakt za stabilnost", konstatuje list i navodi da bi Zapad morao da ima interes da Miloševiću "otvori zadnja vrata". List, međutim, dovodi u sumnju da Milošević zaista nalazi interes u jednom ovakvom rešenju "jer je za njega Beograd najbolje i najsigurnije mesto" .

Politika SAD ostaje ista i posle Klintona, tvrde u Vašingtonu

"Moguće je da SAD razmatraju sve zakonske mogućnosti za uklanjanje predsednika SRJ Slobodana Miloševića s vlasti", ocenili su za "Glas Amerike" eksperti u Vašingtonu.
- Pri tom, isključeno je da Milošević može da dobije bilo kakve garancije imovinske i lične bezbednosti - rekao je Danijel Server, direktor odeljenja za Balkan Instituta za mir.

Prema njegovim rečima tekst u "Njujork tajmsu" je pun spekulacija, "ali je moguće da služi kao probni balon zagovornika te ideje ili njenih protivnika".
- Nemoguće" je da države, predane hapšenju ratnih zločinaca, garantuju bezbednost Miloševiću kojeg je optužio Haški tribunal - kaže Server. - To, međutim, ne znači da ne može da napusti Srbiju. SAD se ne bave obaranjem aviona... Verovatno bi mogao da ode u Irak ili Belorusiju ili neko treće mesto ali, odlazak je jedno, a garancije nešto sasvim drugo.

Ivo Dalder, bivši član Saveta za nacionalnu bezbednost u administraciji Bila Klintona, sad analitičar Bruklinskog instituta, ocenio je da SAD i saveznici treba da ispitaju svaku mogućnost za Miloševićev odlazak.
- Očigledno da sprovode politiku izolacije Miloševića putem ekonomskih sankcija i pružanjem direktne podrške duboko podeljenoj opoziciji, ali to još nije urodilo plodom i možda uopšte neće uspeti - rekao je Dalder.
Prema njegovoj proceni za Vašington je "problematična" ideja Miloševićevog dobrovoljnog odlaska u neku treću zemlju, uz posredstvo Grčke, Rusije, "možda i Kine".

Šef Pravne inicijative za srednju i istočnu Evropu, Mark Elis, ocenio je da će eventualna nagodba s Miloševićem biti težak udarac Haškom tribunalu.
- Posledice takve politike SAD i saveznika... u osnovi je davanje imuniteta osobi optuženoj za ratne zločine, zaista su neprihvatljive i međunarodna zajednica, ako bude pregovarala s ratnim zločincem, treba da razmisli o ukidanju Haškog suda - smatra Elis.

Inače, Server i Dalder su ocenili da politika Vašingtona prema Miloševiću i Balkanu neće biti promenjena posle dolaska novog američkog predsednika.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Različite reakcije u opoziciji posle sastanka o listama za lokalne izbore

15:45h

Vuković: Čekamo da Miloševiću istekne drugi mandat

15:55h

Čelnici SPO pozivaju opoziciju da poštuje dogovor od 10. januara

16:15h

Pisanje "Njujork tajmsa"o nagodbi s predsednikom SRJ "zagolicalo" i Evropu

16:30h

Ko je ovaj čovek: Borivoje Borović

18:00h

Đinđić i Batić podneli prijavu po Zakonu o informisanju

18:15h

Odlukom Suda časti GŠ: Perišiću oduzet čin

23:30h

"Vijesti": Policijska obrada atentata na Draškovića pri kraju

23:50h

Misija Oebsa na Kosovu je potvrdila: Popisano 650.000 lica

     


     


FastCounter by LinkExchange