[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 23:30 (GMT+01:00)

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore

Dvoje uhapšenih, četvoro u bekstvu

Podnete krivične prijave protiv privedenih Ivana i Milana Lovrića, kao i Vladimira Jovanovića, Dušana Spasojevića i još dve osobe čiji identitet do sada nije utvrđen. Svi osumnjičeni iz Beograda

PODGORICA (Beta) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore podnelo je krivične prijave protiv šest lica osumnjičenih za pokušaj ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, saopšteno je u utorak uveče iz tog Ministarstva.

U saopštenju se navodi da su krivične prijave podnete protiv Vladimira Jovanovića, zvanog Japanac, rođenog 31. januara 1968. godine u Beogradu, sa stanom u Ulici narodnih heroja broj 8, Dušana Spasojevića, rođenog 16. jula 1968. godine u selu Retkocer, opština Medveđa, sa stanom u Ulici Partizanske vode broj 4 u Zemunu, Ivana Lovrića, rođenog 23. decembra 1974. godine u Beogradu, nastanjenog u Ulici omladinsko šetalište broj 6 i Milana Lovrića, rođen 3. novembra 1981. godine u Beogradu, nastanjenog na istoj adresi.

Crnogorska policija je podnela krivičnu prijavu i protiv dve osobe čiji identitet do sada nije utvrđen.

MUP Crne Gore je saopštio da su braća Lovrić, uz krivičnu prijavu, privedena istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, a da je MUP-u Srbije upućen zahtev za pronalaženje i lišavanje slobode Vladimira Jovanovića i Dušana Spasojevića, kao i za identifikaciju dva nepoznata lica.

Svi su osumnjičeni da su 15. juna uveče, u Budvi, oko 23.45 sati, izvršili krivično delo terorizma, ubistvo u pokušaju, a na štetu predsednika SPO Vuka Draškovića.

U saopštenju crnogorske policije navodi se da su optuženi, po prethodno utvrđenom planu, prišli stanu Draškovića, preskočili metalnu ogradu, a zatim, provlačeći se kroz živu ogradu, došli do dvorišne terase stana lidera SPO.

"U pravcu Draškovića, koji se nalazio u dvosedu, u dnevnom boravku svog stana, kroz roletne ispaljuju osam hitaca, iz pištolja 7,65 milimetara, od kojih dva pogađaju oštećenog" navodi se u saopštenju i dodaje da je Draškoviću prvi projektil naneo prostrelnu ranu u predelu levog uha, a drugi okrznuo desnu slepoočnicu.

Crnogorska policija navodi da su osumnjičeni, posle izvršenog dela, napustili mesto događaja i pobegli pešačkom stazom u pravcu stana Vladimira Jovanovića, u Ulici popa Jola Zeca, broj 21, gde su se i ranije sastajali radi dogovora i priprema. MUP Crne Gore navodi da je stan Jovanovića udaljen oko 100 metara od stana Vuka Draškovića.

Dodaje se da se u blizini nalazi i stan u kojem su bili smešteni braća Lovrić. Tokom pretresa Jovanovićevog stana policija je pronašla odevne predmete koje je jedan od osumnjičenih imao u trenutku izvršenja dela, kao i druge predmete kojima se dokazuje njihov boravak u tom stanu.

MUP Crne Gore navodi da su na prostoru između stanova koje su koristili Jovanović i braća Lovrić pronađeni sledeći predmeti: medicinske rukavice, gornji deo trenerke i pištolj marke "pjetro bereta" kalibra 7,65 mm sa prigušivačem, izbrisanog fabričkog broja. Balističkim veštačenjem utvrđeno je da su čaure i projektili nađeni kod Draškovićevog stana ispaljeni iz tog pištolja, saopštila je crnogorska policija.

Navodi se da su prilikom pretresa stana u kojem su privremeno boravili braća Lovrić pronađen revolver marke "magnum 357", sa kutijom metaka za taj revolver, bez dozvole za držanje i nošenje.

U saopštenju MUP-a Crne Gore navodi se da je operativnom obradom u tom predmetu utvrđeno da su izvršioci atentata u više navrata, tokom maja i juna, boravili na području Budve, i to uvek u vreme kada je u tom gradu boravio Vuk Drašković, "tražeći pogodnu priliku da realizuju već pripremljeno krivično delo".

Preduzimanjem operativnih radnji i mera policija je identifikovala, pronašla i lišila slobode Ivana i Milana Lovrića. Hapšenje Lovrića agenciji Beta potvrdio je i njihov advokat Nikola Martinović iz Podgorice. Martinović je rekao da nije razgovarao sa osumnjičenima i da ga je za advokata angažovao njihov otac.

Braća Lovrić su u utorak prebačeni iz Budve u Kazneno-popravni dom u Spužu, kod Podgorice.

List navodi da je, zbog propusta u obezbeđenju predsednika SPO-a smenjen načelnik Centra državne bezbednosti u Baru Božo Lekić i na njegovo mesto postavljen dosadašnji funkcioner Državne bezbednosti Saša Moštrokol. Za novog načelnika Centra javne bezbednosti u Baru umesto Predraga Ašanina imenovan je Radovan Radović.

Budva "pogodna"

BUDVA - Predsednik SPO-a Vuk Drašković izjavio je da je Budva bila pogodna za njegovu fizičku eliminaciju da bi, posle toga, mogao da bude optužen crnogorski predsednik Milo Đukanović "da je to uradio u dogovoru s CIA, KGB, bog te pita s kim". U trenutku atentata, kako je rekao, nije imao obezbeđenje "jer mi je pre tri meseca u Crnoj Gori rečeno da apsolutno nema potrebe da dovodim obezbeđenje iz Beograda i da ću imati punu policijsku zaštitu".

Borović: Znam ko su atentatori

BEOGRAD - Član Predsedništva SPO-a advokat Borivoje Borović potvrdio je da su mu funkcioneri crnogorskog MUP-a otkrili imena atentatora na šefa SPO-a Vuka Draškovića.
Borović je Radiju Slobodna Evropa rekao da mu je u MUP-u Crne Gore potvrđeno da su akteri napada na Draškovića pohvatani, da je u toku kriminalistička obrada i da će precizniji podaci biti saopšteni kad budu privedeni istražnom sudiji.
- Istragu je sprovela sudija Višeg suda u Podgorici Svetlana Vujanović kojoj sam dostavio i svoje podatke i punomoć da bi, kad optuženi budu privedeni istražnom sudiji, mogao učestvovati u tom postupku.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Različite reakcije u opoziciji posle sastanka o listama za lokalne izbore

15:45h

Vuković: Čekamo da Miloševiću istekne drugi mandat

15:55h

Čelnici SPO pozivaju opoziciju da poštuje dogovor od 10. januara

16:15h

Pisanje "Njujork tajmsa"o nagodbi s predsednikom SRJ "zagolicalo" i Evropu

16:30h

Ko je ovaj čovek: Borivoje Borović

18:00h

Đinđić i Batić podneli prijavu po Zakonu o informisanju

18:15h

Odlukom Suda časti GŠ: Perišiću oduzet čin

23:30h

"Vijesti": Policijska obrada atentata na Draškovića pri kraju

23:50h

Misija Oebsa na Kosovu je potvrdila: Popisano 650.000 lica

     


     


FastCounter by LinkExchange