[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 17:04 (GMT+01:00)

Opasne veze: Ko je sve i kako razbijao SFRJ (11)

Izveo ljude na golgotu

General Mladić: Ja sam molio Boškovića da ne ostavlja teško naoružanje, jer s time kompromituje sve živo, i Srbi neće dozvoliti da se izmesti na sraman način naša vojska, međutim, druže Joviću, ovome čovjeku ne možete ništa dokazati, ja se ograđujem od takve sulude njegove ideje

Razgovor generala Ratka Mladića i dr Borisava Jovića

Jović: Alo...
Mladić: General Mladić.
Jović: Jović ovde, dobro veče.
Mladić: Dobro veče, gospodine Joviću.
Jović: Kako ste?
Mladić: Nikako!
Jović: Odakle govorite?
Mladić: Evo me u Operativnom centru Generalštaba.
Jović: Pa dobro, ja sam čuo tu vašu informaciju o tom masakru, o čemu se radi, jesu li to deca iz kasarne "Maršal Tito" ili su to vojnici?
Mladić: Ne, to su iz kasarne "Jusuf Donić".
Jović: A jesu to omladinci ili vojska?
Mladić: Vojska, naša deca, bez obzira koja su. Prvo ovako, general Bošković mimo dogovora i mimo kompentencija koje ima, svojevoljno, navodno po naređenju i odobrenju odavade, da po svaku cenu izvuče ljude i pored moga upozorenja, sinoć i jutros kad sam pošo iz Sarajeva, da će sigurno napasti kolonu, jer vi ma šta da im date, možete im dati atomsko oružje, oni će masakrirati kolonu jednu i drugu i treću. A danas su iskoristili moje odsustvo dole i ono što su prikazali, onaj masakr u Sarajevu u ulici Vaso Miskin Crni, to je posledica - jer vidite da su većina njih ranjeni u donje delove tela i noge, a to su učinili verovatno namerno, prema Srbima koje su doveli i aktivirali su protupešadijske mine rasprskavajućeg usmerenog dejstva, jer one takve rane nanose i onda su prethodno doveli televiziju, vidite da se prikazuje levak, jer moje jedinice nisu dejstvovale, to vam garantujem i taj masakr su napravili, brukaju nas pred svetom da to radimo mi, i savezna vojska, a pripremili su napad na kolonu.

General Bošković je otišao s mojim oficirom iz štaba, pukovnikom Tolimirom, s ministrom pravosuđa Mandić Momom iz vlade Srpske Republike Bosne i Hercegovine i pukovnikom Čađom, na razgovore u pratnji jutros, ja sam ih... međutim oni su došli samo do UNPROFOR-a i odatle je Bošković svojevoljno, pošto oni neće da razgovaraju s našom vojskom, niti s narodom srpskim, on je sam svojevoljno otišao da razgovara s Alijom i njegovim štabom, i tamo daje strašne izjave, strašna obećanja, niti zna šta potpisuje, ni kako potpisuje, potpisao je da se ostavi celokupno naoružanje, tako sam informisan, otišao je da izmešta kasarne. Ušao je prvo u kasarnu mimo onoga što je dosad rađeno, sa MUP-ovcima, predstavnicima Alijinog štaba i te njihove đavolje vojske i pokrenuo kolonu, prvo se obratio kad mu je komandant, taj kapetan, rekao da za to nema naređenje i mogućnost, da nije sigurno, da će kolona biti napadnuta za što ima informacije, on je fino naredio preko megafona vojsci i starešinama, da je on ovlašteni predstavnik Vrhovne komande, da je to savezna vojska, da njega moraju slušati, inače u protivnom, niko ih odatle ne može izvući posle tog dana.

Izašao je sa ljudima u 21 čas, po mraku, i poveo je 157 vozila, ostavio 24 neispravna tamo, izveo ljude na golgotu, kolona je napadnuta čim je izašla i razbijena po delovima. Dvadeset sedam vozila je izašlo na Lukavicu, a 67 na Ilidžu, za 63 vozila sa ljudstvom ništa se ne zna, imamo pouzdan podatak da je jedan vojnik ubijen, četiri ranjena, ali se slušaju njihove (muslimanske) komande preko motorola - kolji, pali, ubijaj i verovatno u ovih 63 vozila da neće niko, ili pitanje hoće li iko preživeti...

Jović: A koliko u jednom vozilu ima ljudi?
Mladić: Ima dvadeset ljudi, 16, 15, zavisno od vozila, Bošković tu svoju suludu ideju hoće da realizuje po svaku cenu, ja sam mu reko, Boškoviću, biće masakrirana kolona, jer imamo dole saznanja, i oni su iskoristili svaku priliku, videli su helikopter kad je poletio, znali su da ću ovamo doći, iskoristili su to, i oni hoće da namagarče i armiju i Predsedništvo Jugoslavije, da se izvinem na izrazu, i Generalštab, i da masakrom nad kolonom prikažu svetu da oni postoje, da vladaju, međutim Alija vlada samo sa drugim spratom predsedništva, sa džamijom u kojoj klanja, pored njega i sa podrumom u kojem su svi. On neće da kontroliše, niti može da kontroliše svoje snage. I niko ne može garantovati bezbednost. Neki dan smo mi izmestili kasarnu "Viktor Bubanj", radi toga sam ja bio dole, i dao im pretnju da ću tući sa svime i oni znaju da ću ja to učiniti i zato su napali kasarnu danas što ja nisam bio dole, i napali su je da nas obeščaste. Ja sam molio Boškovića da ne ostavlja teško naoružanje, jer s time kompromituje sve živo, i Srbi neće dozvoliti da se izmesti na sraman način naša vojska, međutim, druže Joviću, ovome čovjeku ne možete ništa dokazati, ja se ograđujem od takve sulude njegove ideje, i od njegovoga plana da se na takav način vojska izmešta. I ja vas molim da vojsku iz kasarne "Maršal Tito" i Pazarište ne izmeštamo u smrt, ako smo izmestili sedam garnizona u Dalmaciji i mesec dana izmeštali bez žrtava, onda smo valjda u stanju da izmestimo i ova dva, i ako nismo to, onda bolje da se probijamo do kasarni, jer nam je vojska bezbedna dok je u kasarnama - nemaju oni sredstava niti imaju čime nanositi ozbiljnije gubitke.
Jović: Je l ove kasarne što su ostale, imaju čime da se brane?
Mladić: Ma imaju, druže predsedniče, kasarna "Maršal Tito" može šest meseci da se tuče u okruženju, ne mogu im oni ništa!
Jović: A imaju li oni hrane i vode?
Mladić: Imaju hranu, imaju vodu, onome sam ja lično preneo naređenje preko mog oficira u Pazariću, on kaže nema hrane, laže, imaju hrane, a ako nema, rekao sam neka idu u selo Ferhatlije i neka pleni stoku! I taj samo neka ne planduje, neka se bori i gura, ako treba ja ću krenuti prema Pazariću, on neka krene otud i srešćemo se, ako se borimo - preživeće neko, ako se ne bori - neće preživet niko. Ja sam molio generala Panića, da ovoga Boškovića urazumi, on dođe dole i ljubi se sa onim Jukom Prazinom i sa onim Dokom, taj Doko je odigrao ulogu i Prazina sa kasarnom "Viktor Bubanj", ali oni ne kontrolišu snage, oni su nas pustili iz te kasarne zato što su znali da sam ja napunio sve cevi i da ću trenutno otvoriti vatru, ako vojska bude napadnuta.

Priredio: I. M. Veljkov     


FastCounter by LinkExchange