[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 16:42 (GMT+01:00)

Sindikat seljaka predlaže bojkot prodaje pšenice državi

Realna cena sedam dinara

Nezadovoljni stanjem u poljoprivredi i odlaganjem utvrđivanja cene pšenice, seljaci male količine pšenice prodaju državi

BEOGRAD - Nezavisni sindikat zemljoradnika Srbije i Banatski forum organizuju akciju bojkota prodaje pšenice državi. Predstavnici ova dva udruženja obilaze proizvođače i već apeluju da se pšenica ne stavlja na raspolaganje sadašnjoj vlasti iz više razloga, a između ostalog i zbog toga što nije utvrđena zaštitna cena, a žetva je već počela.
- Realna cena pšenice trebalo bi da iznosi 7,5 dinara, a možda i više. Svesni smo da bi to podiglo cenu hleba nekoliko puta, ali objektivno to je prava vrednost hleba. On je uvek koštao koliko dva kilograma pšenice, međutim pariteti su narušeni. Zadnji je čas da se oni isprave - kaže Đorđe Garabandić, predsednik Nezavisnog sindikata zemljoradnika Srbije.

Seljaci u Otporu

Garabandić kaže da će sindikat seljaka, nezadovoljan stanjem u poljoprivredi, organizovati nekoliko akcija, pre svega uskraćivanje prodaje državi mleka. Litar vredi koliko 300 grama mineralne vode. Pripremamo i akcije blokade puteva jer ostao nam je samo goli život. Ako se ništa ne promeni svi ćemo ući u Otpor - kaže Garabandić.

Garabandić kaže da većina seljaka koji su do juče ovrli pšenicu nije je odvezla u državni magacin. Podržavam ih jer ova vlast nije zaslužila ni jedno zrno da dobije pošto se spremila da nas žestoko prevari, odugovlačeći sa određivanjem cene. Seljaci su, kaže Garabandić toliko ljuti da bi zapalili njive, ali ipak iz poštovanja prema hlebu neće to učiniti.
- Ipak vlast treba da zna da neće dobiti mnogo žita dok ne utvrdi realnu cenu. Seljaci su se dosta namučili dok su je proizveli, nije bilo mineralnih đubriva ili je bilo preskupo, zatim je voda poplavila, a ministri poljoprivrede kažu da ona neće biti lošija od one koja nije pod vodom - kaže Garabandić.

Đurica Savkov, predsednik Banatskog foruma, smatra da je jedino prihvatljiva cena pšenice od sedam dinara.
- Proteklih deset godina pšenica je rađala državi, a ne seljacima. Vlast je uzimala i nije plaćala ili je plaćala kada i koliko je htela. Ove godine nije rodilo ni državi jer žita nema, prinos je prepolovljen zbog slabe primene agrotehničkih mera, nedostatka đubriva i suše. Država neće imati šta da uzme na prevaru i ne znam kako će se opredeliti da li da ovo malo čuva za ishranu ili njime plati bartel aranžman s Rusijom - kaže Savkov.

Šipovac bez odgovora

- Banatski forum je prošlog ponedeljka uputio pismo Nedeljku Šipovcu, saveznom ministru poljoprivrede, i tražio da se u roku od sedam dana utvrdi realna cena pšenice i dopremi gorivo za žetvu do njiva umesto do televizije. Šipovac se nije ni javio da bilo šta obeća - kaže Savkov.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:42h

Sindikat seljaka predlaže bojkot prodaje pšenice državi

17:05h

Pančevačka rafinerija će ponovo da proizvodi motorni benzin

17:41h

Suša ubrzala sazrevanje žitarica u južnom Banatu

18:28h

EPS raspisuje licitaciju za posao vredan 100 miliona dolara

      


FastCounter by LinkExchange