[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 18:32 (GMT+01:00)

Represija nad nezavisnim medijima dobija nove oblike

Političko umesto oglasnog tržišta

Spotovi i oglasi velikih društvenih firmi preko noći nestaju s ekrana privatnih televizija, pomoći nema ni od opozicije, a "malih oglasa" je sve manje

BEOGRAD - Ne žalim se na nelojalnu konkurenciju drugih privatnih televizija koje program emituju iz videoteka i folkoteka. Jer, moja koncepcija je moj izbor. Ali, ovo nije oglasno tržište, ovo je političko tržište!

Ako ste spremni da trgujete ugledom, poverenjem građana, slobodom javne reči, onda će vam već "neko" otvoriti vrata velikih društvenih firmi i bogatih sponzora, kaže Slavica Nikolić-Čorbić, direktorka niške RTV 5, objašnjavajući nove metode represije prema nezavisnim medijima u Srbiji.

Ta stanica je, inače, samo u poslednja dva meseca ostala bez deset velikih firmi koje su se na njenim programima reklamirale. Gde i od koga nadoknaditi taj gubitak, pita se direktorka RTV 5, koja ipak ne planira da zbog toga redukuje program ili promeni uređivačku politiku.

- Kada se na mojoj televiziji pojavi nečiji malo skuplji i kvalitetniji reklamni spot, sigurno će vlasnika te firme vrlo brzo posetiti finansijska policija, kaže vlasnik drugog jednog privatnog tv kanala.

To je, očigledno, novi recept za ekonomsku izolaciju nerežimskih radio i tv stanica koje drže otvorena vrata za različite političke opcije, smatra Slobodan Đorić, generalni sekretar Udruženja za razvoj privatne radio-difuzije "Spektar", koje okuplja 56 članica iz cele Srbije.

Godinama suočene sa pretnjama, ucenama i zatvaranjem, otimanjem emisione tehnike, sa nesigurnim ili oročenim statusom u etru, privatne lokalne radio i tv stanice su, naročito u dva poslednja meseca, suočene sa ovim novim oblikom represije, koji se ogleda u ubrzanom ekonomskom iscrpljivanju. Spotovi i oglasi velikih društvenih preduzeća nestaju bez traga sa ekrana takvih privatnih televizija, jer su direktori tih velikih firmi dužni da sprovode pre svega politiku svojih partija.

Pomoći, međutim, nema ni sa druge strane, od opozicije u gradovima u kojim je na vlasti. Umesto bilo kakve konkretne ponude, od njih stižu samo obećanja, dok su osiromašeni građani svoje "male oglase" sveli samo na najnužnije, pa je prihod od njih gotovo simboličan.

U tako dirigovanom oglasnom tržištu ekonomski će najpre propasti upravo nezavisne privatne stanice. Njihovi vlasnici više se i ne plaše poseta inspektora Ministarstva telekomunikacija, jer, kako reče jedan od vlasnika,"Njihova poseta je kratka, smrt stanice trenuta i časna, a gledaocima ostajemo u lepoj uspomeni".

- Ovako se suočavamo sa mrcvarenjem, restrikcijama u programu i laganim umiranjem stanice, za kojom posle niko neće ni žaliti, kaže ovaj vlasnik, koji spas vidi jedino u prodaji svoje televizije, mada su, kaže, i za to šanse nikakve.

M. V.


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h

"Glas javnosti" kažnjen po tužbi Zorana Anđelkovića

15:54h

Nova mera protiv "ABC Produkta" i "Glasa javnosti"

16:02h

Po nalogu Privrednog suda u Beogradu: Zaplenjeni magacini "ABC Produkta"

17:12h

U nekim školama za talente već završen upis

17:57h

Institut za onkologiju i radiologiju: Danak suncu plaća naš imuni sistem

18:32h

Represija nad nezavisnim medijima dobija nove oblike

18:55h

NUNS predložio demokratskoj opoziciji: Konvencija o slobodi štampe

19:20h

Majdanpek: Suđenje opozicionarima i dopisniku "Glasa"

     


     


FastCounter by LinkExchange