[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 17:57 (GMT+01:00)

Institut za onkologiju i radiologiju u kampanji protiv sunčanja

Danak suncu plaća naš imuni sistem

Veliki panoi na stajalištima s preporukom o zaštiti. Nisu opasne trenutne opekotine, već kasnije posledice

BEOGRAD - "Zaštitite se! Sunce je u znaku raka!", udarni je slogan reklamnog panoa koji je odštampao Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, a s kojim se praktično nastavlja prošle nedelje započeta velika informativno-edukativna kampanja građanstva o pogubnom delovanju štetnog sunčevog zračenja.

Sedam ovakvih panoa dimenzija 5,10 sa 2,40 metara već je postavljeno na udarnim autobuskim stajalištima u Beogradu, istakao je Marko Stojanović, načelnik Odeljenja za marketing Instituta, na konferenciji za novinare u utorak, s pravom je nazivajući marketinškom.
- Naš cilj i jeste da obavestimo javnost o marketinškim potezima, koji treba da pomognu da se stanovništvo što bolje upozna sa mogućim posledicama preteranog izlaganja suncu, i šta da urade u smislu lične zaštite. Pano na stajalištima, urađen zahvaljujući "Dunav grupi" i "Delti M", usmeren je glavnoj ciljnoj grupi, čekačima na stanicama.

Da bi naša kampanja uspela u potpunosti, pomoć medija nam je veoma važna. S "Prosvetnim pregledom" već smo ostvarili uspešnu saradnju i bilbord (reklamni pano) našao se na naslovnoj strani novina. Isto želimo da uradimo i s drugim listovima, dok se za elektronske medije sprema slikovit spot, koji od sledeće nedelje takođe treba da animira javnost - rekao je Stojanović.

Institut, kako se čulo, namerava istu saradnju i s Turističkom organizacijom Srbije, posebna pažnja biće posvećena i posetiocima Ade ciganlije, a za sve urednike glasila stiže poziv da se naredne nedelje osnuje medija pul, s ciljem da podrže sve dosadašnje, ali i buduće aktivnosti u svojim redakcijama.

Koliko je važno podržati ovu akciju objasnila je dr Ana Jovićević-Bekić, načelnik Odeljenja za epidemiologiju i prevenciju:
- Naša namera nije da stvorimo paniku kod stanovništva, već da im kažemo na koji način da se zaštite od sunca. Tačnije, od UVA i UVB zraka, gde UVA zraci na zemlju dopiru nezavisno od ozonskog omotača, dok prodor UVB zraka ozonski omotač upravo sprečava. A kako je ozonski omotač u poslednje dve decenije prilično stanjen (u proseku za sedam odsto, a na kritičnim tačkama planete čak od 10 do više od 20 odsto), količina UVB zraka koji stižu do zemlje znatno je povećana.

O kolikoj radijaciji je reč najbolje pokazuju indeksi UV zračenja, koji se u našem podneblju označavaju na skali jedan do 10. Po rečima dr Jovićević-Bekić umereno zračenje je od četiri do sedam, a sve iznad toga se smatra intenzivnim.
- Da je intenzivno lako može da se prepozna po brzom crvenilu kože i opekotinama, na koje su posebno osetljive riđokose i, osobe svetlih očiju. No, nas ne treba da brinu trenutne opekotine, već kasnije posledice. U 90 odsto slučajeva ubrzano starenje kože je posledica preteranog izlaganja suncu. Česta pojava je i oštećenje očiju, odnosno očnog sočiva sve do pojave katarakte. I u najgorem slučaju pojava raka kože, gde je posebno opasan sve rašireniji melanom - upozorila je dr Jovićević-Bekić, ističući da danak suncu plaća i naš imuni sistem.

Međutim, sve ovo ne znači da sa sunca treba bukvalno bežati. Treba ga se kloniti kada je indeks radijacije veoma visok, i ne izlaziti bez zaštitnih krema i ulja, upozorila je dr Jovićević-Bekić.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h

"Glas javnosti" kažnjen po tužbi Zorana Anđelkovića

15:54h

Nova mera protiv "ABC Produkta" i "Glasa javnosti"

16:02h

Po nalogu Privrednog suda u Beogradu: Zaplenjeni magacini "ABC Produkta"

17:12h

U nekim školama za talente već završen upis

17:57h

Institut za onkologiju i radiologiju: Danak suncu plaća naš imuni sistem

18:32h

Represija nad nezavisnim medijima dobija nove oblike

18:55h

NUNS predložio demokratskoj opoziciji: Konvencija o slobodi štampe

19:20h

Majdanpek: Suđenje opozicionarima i dopisniku "Glasa"

     


     


FastCounter by LinkExchange