[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 17:12 (GMT+01:00)

U nekim školama za talente već završen upis

Otpalo čak 65 "vukovaca"

Velika navala na Filološku i Matematičku gimnaziju

BEOGRAD - U Filološkoj i Matematičkoj gimnaziji već je završen upis, dok se prijemni ispiti u Školi za dizajn završavaju tek u sredu.

U sredu upis u Filološku

Svi učenici koji se nalaze na rang-listi primljenih moraju da dođu u sredu u Filološku gimnaziju i da se upišu od 9 do 13 sati. Ukoliko to ne urade, gube mesto i pravo na upis. To se, kaže direktor Vuk Milatović, događa zato što mnogi roditelji i učenici od sreće što vide svoje ime na spisku primljenih ne pročitaju do kraja obaveštenje o rokovima upisa. Tako se prošle godine dogodilo da pet kandidata ne dođe na vreme, pa su ih iz škole telefonom obavestili o upisnim pravilima. Sve se na kraju ipak dobro završilo, a zbog jedne banalne stvari mogli su da izgube mesto na rang-listi.

Na testovima znanja u prve dve škole pokleklo je čak 65 "vukovaca" i oni će morati da okušaju sreću u predstojećem konkursnom roku u nekoj drugoj, "običnoj", srednjoj školi.

Za 144 mesta u Filološkoj gimnaziji konkurisalo je 112 "vukovaca", a 25 nije dobilo đačku knjižicu ove škole. Najveće interesovanje, po rečima Vuka Milatovića, direktora, bilo je na grupi za španski i engleski, a iznenađujuća velika konkurencija bila je na grupi za klasične jezike i kineski.
- Po uspehu iz osnovne škole i po znanju, ova generacija je najbolja, za poslednje tri godine. Veliki broj sjajnih učenika nije upisan, žao nam je zbog toga, ali nemamo prostora za veći broj đaka. Nadamo se da će se upisati u neku drugu gimnaziju - veli Milatović.

Velika konkurencija vladala je i za đačku knjižicu matematičke gimnazije. Petnaest učenika je bilo oslobođeno prijemnog ispita jer su imali nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a sedam je na testovima osvojilo maksimalnih 180 poena. Veliki broj učenika imao je i diplome s regionalnih takmičenja.

Upisano je 95 odsto "vukovaca" i pet odsto odličnih, a 40 učenika, mada su na prijemni došli sa svim peticama iz osnovne škole, nisu uspeli da se upišu. Nije upisan nijedan đak sa vrlo dobrim uspehom. Oni svoja dokumenta moraju da podignu do kraja nedelje.

Stipendije za Matematičku

Svi učenici koji su stekli srednjoškolski status Matematičke gimnazije trebalo bi da se obrate školi za informaciju o sticanju stipendije. Po raznim osnovama stipendiju može da dobije svaki drugi učenik ove škole.

- U 35. generaciju Matematičke gimnazije upisali smo generaciju koja je na prijemnom ispitu pokazala izuzetne rezultate. Prijavilo se 200 kandidata i prvih 80 na rang-listi školovaće se na državnom budžetu, a 40 narednih đaka, ako su zadovoljili "prag znanja" od 72 boda, mogu da se upišu u samofinansirajuće odeljenje s mentorskim radom. Do sada smo upisali jedno odeljenje, a roditelji do kraja nedelje mogu da potpišu ugovore i da plate školarinu. Ovo je četvrta generacija koja se školuje po najpovoljnijim uslovima na zemaljskoj kugli - kaže Milan Raspopović, direktor Matematičke gimnazije.

U Matematičku je upisano 30 odsto devojčica, što je u odnosu na prvu godinu postojanja Gimnazije - pet puta veći procenat. Knjižicu ove škole dobilo je i 15 odsto đaka iz unutrašnjosti, za koje je obezbeđen smeštaj u dva učenička doma u centru grada, "Jelici Milovanović" i "Petru Drapšinu".

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h

"Glas javnosti" kažnjen po tužbi Zorana Anđelkovića

15:54h

Nova mera protiv "ABC Produkta" i "Glasa javnosti"

16:02h

Po nalogu Privrednog suda u Beogradu: Zaplenjeni magacini "ABC Produkta"

17:12h

U nekim školama za talente već završen upis

17:57h

Institut za onkologiju i radiologiju: Danak suncu plaća naš imuni sistem

18:32h

Represija nad nezavisnim medijima dobija nove oblike

18:55h

NUNS predložio demokratskoj opoziciji: Konvencija o slobodi štampe

19:20h

Majdanpek: Suđenje opozicionarima i dopisniku "Glasa"

     


     


FastCounter by LinkExchange