[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Jun 2000 15:46 (GMT+01:00)

"Glas javnosti" kažnjen po tužbi Zorana Anđelkovića

Sud presudio: narod ne zna!

Ukupna kazna za izdavača i glavnog urednika 280.000 dinara. Rečenica "narod zna ko je izdao Kosovo i Metohiju i pobegao u debelu hladovinu kopaoničkih apartmana" povredila "pravo ličnosti" predsednika PIV-a

Gradski sudija za prekršaje Zorica Prokić kaznila je u utorak list "Glas javnosti" i direktora i glavnog urednika Slavoljuba Kačarevića sa ukupno 280.000 dinara posle održanog pretresa po prijavi po Zakonu o informisanju koju je podneo Zoran Anđelković, predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije.

Anđelković je tužio zbog rečenice u tekstu "Srbi jenkijima ne veruju" koja je u stvari navod reči dr Rade Trajković i glasi: "Narod zna ko je izdao Kosovo i Metohiju i pobegao u debelu hladovinu kopaoničkih aparatmana".

Pravni zastupnik "Glasa javnosti", advokat Aleksandar B. Petrović i direktor i glavni urednik Slavoljub Kačarević, izneli su na pretresu da se u spornoj rečenici ne pominje Zoran Anđelković, i da su izjavu dr Rade Trajković objavili radi pravovremenog i istinitog obaveštavanja javnosti o stavovima političkih aktera - na šta takođe obavezuje Zakon o informisanju - s obzirom da su u istom članku objavljene Anđelkovićeve reči da Rada Trajković "traži opravdanje za nastavak svoje izdaje i zločine protiv svog naroda".

Istaknuto je takođe da sporna rečenica ne daje nikakav sud ili završnu konstataciju, pa da se zbog toga ne može smatrati neistinitom.

Sud je ovu odbranu odbacio kao "neosnovanu smatrajući da lice na koje se činjenice odnose ne mora da bude direktno imenovano, već se logički iz sadržine izjave, a prema okolnostima iz članka… može zaključiti da se izjava dr Rade Trajković odnosi na predsednika PIV-a Zorana Anđelkovića, a to potvrđuju i okrivljeni u odbrani da su preneli izjavu dr Rade Trajković i time objavili potpunu informaciju…"

Sud za prekršaje je dakle presudio, da "narod ne zna ko je izdao Kosovo i Metohiju i pobegao u debelu hladovinu kopaoničkih planina", što, kao što se vidi, logički proizilazi iz obrazloženja presude.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h

"Glas javnosti" kažnjen po tužbi Zorana Anđelkovića

15:54h

Nova mera protiv "ABC Produkta" i "Glasa javnosti"

16:02h

Po nalogu Privrednog suda u Beogradu: Zaplenjeni magacini "ABC Produkta"

17:12h

U nekim školama za talente već završen upis

17:57h

Institut za onkologiju i radiologiju: Danak suncu plaća naš imuni sistem

18:32h

Represija nad nezavisnim medijima dobija nove oblike

18:55h

NUNS predložio demokratskoj opoziciji: Konvencija o slobodi štampe

19:20h

Majdanpek: Suđenje opozicionarima i dopisniku "Glasa"

     


     


FastCounter by LinkExchange