[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jun 2000 16:42 (GMT+01:00)

Rasim Ljajić o težini političkog delovanja, promeni Ustava SRJ...

Sandžak pod staklenim zvonom

Sad je teže politički delovati nego početkom devedesetih. Milošević nastoji da spreči svaku političku akciju koja nije pod njegovim protektoratom

Milošević u Sandžaku, kao uostalom u celoj zemlji, nastoji da spreči svaku političku akciju koja nije pod njegovim protektoratom. Samo u poslednjih mesec dana zabranjeno nam je da držimo miting u Novom Pazaru, policija je privodila naše funkcionere zbog distribucije propagandnog materijala, oduzeto nam je 8.500 stranačkih letaka, upozoreni smo da svaki skup, makar ga održavali u stranačkim prostorijama, moramo prijaviti policiji.

Tako je posle deset godina formalnog višestranačja sad teže politički delovati nego početkom devedesetih. Ako se tome doda i strah, kao dominantno osećanje kod većine ovdašnjih građana i proces iseljavanja koji se ovih dana pojačava, onda se kompletira slika o Sandžaku danas kojeg, tako, Milošević drži pod staklenim zvonom - kaže za "Glas" Rasim LJajić, predsednik Koalicije Sandžak.

U javnosti se ovih dana govori o mogućoj promeni Ustava SRJ i prekomponovanju sadašnje Jugoslavije.
- Svojevremeno je Miloševićev savetnik Vladan Kutlešić izjavio da Jugoslavija neće prestati da postoji iako se odvoji Crna Gora. To implicira da su Miloševićevi ustavotvorci dobili zadatak da za predsednika SRJ naprave neku političku odstupnicu i pronađu mu novo zaposlenje kad mu istekne sadašnji mandat. Zato se i nagoveštava mogućnost prekompozicije SRJ, što može predstavljati neku vrstu probnog balona, iako ta ideja nema nikakvu šansu da bude realizovana iz najmanje sto razloga. Možda je vest plasirana da bi se skrenula pažnja sa nekih drugih dešavanja. Uostalom, ovo nije prvi put da se ovakve nebuloze proizvode u istoj radionici. Setimo se samo Miloševićevog predloga da uspostavi "vazdušnu" konfederaciju s Grčkom ili sadašnjeg zalaganja za Savez sa Rusijom i Belorusijom.

Kako komentarišete rezultate lokalnih izbora u dva crnogorska grada posle kojih, izgleda, nema pobednika?
- Najkraće bi se moglo reći da je Đukanović pobedio, ali da Bulatović, odnosno Milošević nije izgubio. Za mene je zapanjujuće da posle svih laži, obmana i poraza, skoro 40 odsto birača u ova dva grada poveruje u ono što pričaju Bulatović i Dačić. Ta promiloševićevska grupacija i dalje se drži jeftine nacionalističke matrice i jedino što nude biračima jeste emocija, mržnja prema svemu što je drugačije i različito. To se najbolje moglo videti posle izbora, kad je potpredsednik Savezne vlade Danilo Vuksanović izjavio da je Đukanović pobedio u Podgorici zahvaljujući muslimanskim i albanskim glasovima, čime se izražava jasan stav da tim narodima treba oduzeti pravo glasa. To je apsolutno rasistička teza i, da stvar bude još gora, izrekao je državni funkcioner. NJemu, međutim, nije smetalo kad je Bulatović, svojevremeno, zahvaljujući istim tim glasovima, pobedio Branka Kostića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

Postoji, očigledno, nekoliko načina da se razreši postojeća kriza u Srbiji. Ima li pravog rešenja?
- Prvi je da se opštom građanskom neposlušnošću, masovnim štrajkovima i drugim vrstama pritisaka Milošević natera da demisionira ili raspiše vanredne izbore na svim nivoima. Za ovakvu mogućnost građani očito nisu spremni, što zbog straha što zbog nepoverenja u opozicione lidere. Druga mogućnost je građanski rat u Srbiji, ali za to ne postoji druga organizovana strana u sukobu. Čitav aparat nasilja je u Miloševićevim rukama i svesno stvara strah od građanskog rata da bi paralisao volju građana za promenama.

Opozicija kao da priželjkuje da se vlast uruši sama od sebe, a da se onda njeni čelnici pojave na belim konjima?
- Moglo bi da dođe do samourušavanja režima, kao što se dogodilo pre nekoliko godina u Albaniji. Taj proces je otpočeo ali, na žalost, može da traje veoma dugo. Četvrta mogućnost su izbori i to je jedina stvar za koju se opozicija može i mora spremati jer, ako ne možete mobilisati veći broj ljudi na političku akciju, onda ništa drugo ne preostaje već da ih animirate da bar na dan glasanja izađu od kuće do glasačkog mesta.

Vlast će, što se više približava termin izbora, pojačavati represiju prema opoziciji u Srbiji, kao što će nastaviti s pritiscima prema Crnoj Gori?
- I jednima i drugima Milošević želi da da dosta argumenata da bojkotuju izbore jer jedino može pobediti na izborima na kojima sam učestvuje. Atentat na Draškovića verovatno je deo šireg scenarija čiji je cilj da se eliminiše jedan politički protivnik, ali i dodatno destabilizuje Crna Gora. Režim će ovaj slučaj iskoristiti za donošenje antiterorističkog zakona na nivou cele zemlje, što predstavlja samo drugo ime za uvođenje vanrednog stanja.

Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^politika

15:39h

Predstavnici SNV-a zaustavljeni na punktu u Rudnici

15:44h

Paradiplomatska predstavništva na Kosovu i Metohiji

15:56h

Ko je ovaj čovek? - Milan Panić

16:07h

Britanski general Ričard Širef optužuje EU: Birokrate koče obnovu Kosova

16:13h

Vuk Drašković u intervjuu nemačkom listu "Velt am Zontag": Srbija, Irak na Balkanu

16:24h

Gradonačelnici Beograda i Kragujevca posetili Draškovića

16:37h

SNP žali zbog "ugrožavanja života" šefa SPO-a

16:42h

Rasim Ljajić o težini političkog delovanja, promeni Ustava SRJ...

16:56h

Đorđe Vojnović priveden zbog toga što je radio svoj posao dok je policija hapsila članove "Otpora"

     


     


FastCounter by LinkExchange