[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jun 2000 15:49 (GMT+01:00)

Opasne veze: Ko je sve i kako rasturao SFRJ (9)

Kad budale upravljaju

General Mladić: Treba tog Boškovića uhapsiti tamo… Pukovnik Gagović: Ne treba ga uhapsiti, nego ga treba obesiti pred svima…

Kad se preslušaju trake tajnih telefonskih razgovora glavnih aktera građanskog rata, slika o događajima od 1991. do 1993. godine se ne poklapa s opšteprihvaćenom procenom uzroka raspada Jugoslavije. Zapravo, postaje jasno da se istina preformulisala kasnije u centrima medijske i političke moći u onim zemljama koje su upravo bile inspiratori i izvršioci razbijanja SFRJ.

Deo te slike otkriva i razgovor generala Ratka Mladića s njegovim oficirima u proleće 1992. godine.

Mladić: Željko, jeste vi?
Željko: Da, ja sam... Izvol'te druže generale...
Mladić: Daj mi prvo ove moje dole u Lukavici, pa onda na komandnom mestu.
Željko: Druže generale, je l' znate vi šta se dešava?
Mladić: Šta?
Željko: Pa onu kolonu iz "Donkića", oni su krenuli u 21 sat, nju su razvukli svuda po Sarajevu...
Mladić: Razvukli je svuda po Sarajevu?
Željko: Razbili je...
Mladić: Razbili je? Neka su, jebi ga, to je vaš Bošković napravio. Gde je Panić?
Željko: Panić zna, razgovarao sam s njim... Uš'o s megafonom (Bošković) u kasarnu i rek'o - vi ste moja vojska, za mnom...
Mladić: I, razbijeno?
Željko: I od 170 vozila, dva'est mu ostalo...
Mladić: Dva'est ostalo?
Željko: Da.
Mladić: Slušaj, prenesite ostalim komandantima dok se ja ne vratim i ne naredim, da ne izlaze, taman da mu gospod Bog garantuje...
Željko: Razumijem, druže generale!
Mladić: E, moji drugovi... i daj mi Žikića!
Željko: Druže generale... on je jednostavno u psihičkom rastrojstvu...
Mladić: Dobro, smirite ga tamo...
Željko: Evo, ljekari su tu, pokušavaju...
Mladić: A što je napustio slijepac kasarnu kad sam mu rek'o da ne ide, dok mu ja ne javim? Što ih je pušt'o tamo? Koliko je vozila krenulo?
Željko: Oko 150...
Mladić: I koliko je stiglo?
Željko: Dvadeset i sedam.
Mladić: Od 150 vozila, 27 stiglo?
Željko: Jest.
Mladić: J... mu Alija mater... gde je Tolimir? (pukovnik Zdravko Tolimir)
Željko: Tolimir je malopre izašao van zgrade.
Mladić: A gde su snage UNPROFOR-a?
Željko: Evo, jedino tu je pukovnik Gagović.
Mladić: Daj mi Gagovića!
Gagović: Izvol'te druže generale...
Mladić: Gagoviću, pa bre čoveče, kako je moglo da krene ovo...
Gagović: Moglo je, moglo, druže generale, može kad budale upravljaju i ne slušaju nikoga, nego rade samovolju svoju tuda provode, nek' su generali hiljadu puta!
Mladić: Treba toga Boškovića oterati u p... materinu i uhapsiti tamo...
Gagović: Ne treba ga uhapsiti nego ga treba obesiti pred svima, pred svima ga treba obesiti...
Mladić: Tako je...
Gagović: Govorili smo mu, druže generale, nemojte večeras kretati, nego neka za sutra ostane, pa ćemo sutra rešavati, ali on - ja uzimam, ja savezno, ja ova... i evo sad imamo i mrtvih i ranjenih i zarobljenih i javljaju na sve strane - koljite to što je palo u ruke i tako dalje...

Priredio: I. M. VELJKOV

Majstor za špijunske "afere"

Nedeljko - Neđo Bošković, penzionisani general major RV i PVO, rođen je u Orjoj Luci pored Danilovgrada u Crnoj Gori. U činu potpukovnika radio u Organu bezbednosti Komande RV i PVO, odakle je radi "propusta u radu" prekomandovan u Vojni institut u Žarkovu.

Penzionisan je na vlastiti zahtev 1991. u činu pukovnika. Marta 1992. iznenada je reaktiviran i postavljen za načelnika Organa bezbednosti komande RV i PVO, gde je započeo s izmišljanjem i montiranjem "najvećih špijunskih afera u poratnoj Jugoslaviji". Istovremeno je s mesta načelnika Organa bezbednosti Komande RV i PVO udaljen i penzionisan vrhunski stručnjak i častan čovek, pukovnik Slobodan Rakočević, protiv koga je Bošković pokrenuo montirani proces pred Vojnim sudom u Beogradu. Posle višemesečnog pritvora i istrage, pukovnik Rakočević je oslobođen optužbe.

Teško narušenog zdravlja, posle više operacija na VMA, na režimu kućnog lečenja, živi sa suprugom u Beogradu. Ključnu ulogu u reaktiviranju i drugom napredovanju u službi Nedeljka Boškovića odigrao je tadašnji predsednik Predsedništva države, dr Branko Kostić, odnosno njegov savetnik, privatno kum Nedeljka Boškovića. Upravo je dr Kostić javno izjavio da će "kroz nekoliko dana biti raskrinkana i otkrivena najveća špijunska afera u poratnoj Jugoslaviji", dovodeći Boškovića pred svršen čin, koji je morao da najavljenu aferu "proizvede" i "razreši".

Početkom maja 1992. Bošković je unapređen u čin general-majora i istog dana imenovan za načelnika Uprave bezbednosti SSNO. Dotadašnji načelnik, general-major Aleksandar Vasiljević, penzionisan je, a primopredaja dužnosti nije ni izvršena. I protiv generala Vasiljevića je pokrenut montiran sudski proces. I on je, kao i dvadesetak drugih časnih ljudi, proveo gotovo šest meseci u istražnom zatvoru Vojnog suda u Beogradu, posle čega je, kao i ostali nepravedno osumnjičeni, oslobođen svih optužbi. Maja 1999. reaktiviran je i u jeku NATO agresije na Jugoslaviju unapređen i odlikovan. U činu general-potpukovnika obavlja jednu od najodgovornijih dužnosti u Generalštabu VJ.

Nedeljko Bošković je u martu 1993. ponovo penzionisan. Posle drugog penzionisanja, Bošković se vratio u rodni kraj, u Orju Luku, gde i sada živi, i kako se neslužbeno saznaje nalazi se na funkciji savetnika za pitanja odbrane sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Veselina Maraša.


Knjigu "Vruće veze" Dragoljuba Bulata i Milana Vidojevića, na osnovu koje je urađen feljton "Opasne veze - Ko je sve i kako rasturao SFRJ", uz koju se dobija i kaseta sa snimcima tajnih telefonskih razgovora, možete naručiti na telefone: 064/119-5552 ili 011/172-707, po ceni od 350 dinara.     


FastCounter by LinkExchange