[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 18. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Jun 2000 18:51 (GMT+01:00)

Kako sredovečna domaćica može da postane uspešan biznismen

Američki san na javi

Sa 48 godina Meri Ajvinz imala je šestoro dece, bila razvedena i finansijski propala - a danas je multimilioner

Amerikanka Meri Ajvinz ne odgovara stereotipu klasične majke, možda jedino po borbenosti koja krasi ovu poslovnu ženu koja danas ima šezdesetšest godina. Pre osamnaest godina, kada je muž napustio, od njenog života ostale su samo ruševine. Budućnost je izgledala crno. Morala je da se stara o šestoro dece, a pri tom nije imala ništa - ni novca, niti obrazovanja, a pomoći niotkuda. Danas je višestruka milionerka, poseduje jedan luksuzni apartman u Čikagu i rukovodi investicionom firmom.

"Bila sam tipična domaćica pedesetih godina", kaže ova Amerikanka samokritično. "Bila sam majka, kuvarica, primala sam i zabavljala goste. U braku je život bio veoma jednostavan i monoton". Ali kada je napunila 48 godina, svemu je tome došao kraj kada je muž po staroj šemi ostavio zbog mlađe.

"Većina žena verovatno bi bila očajna", kaže Meri Ajvinz. "I ja sam se zapitala ko će da zaposli nekog sa tridesetogodišnjim iskustvom u pranju posuđa i podizanju dece?" Čak i kada je u svom rodnom gradu htela da kupi polovni automobil, trgovac joj je hladno rekao: "A kako mislite da ga otplatite?"

Ali, Meri se nije obeshrabrila, već je započela život ispočetka. I to kao da godine nisu bitne. Zaposlila se, a posle radnog vremena pohađala večernju školu za investicione savetnike. Imala je pedeset kada je dobila dozvolu za trgovinu akcijama. Bila je u surovom okruženju ambicioznih japija grubih poslovnih manira.

Ali, ona nije samo kupovala i prodavala akcije, već je nastavila školovanje. Tri godine kasnije dobila je i sertifikat savetnika za investicije. "Bilo je teško", priseća se ona svojih početaka. "U prvo vreme niko nije hteo da mi pruži šansu. A kada sam konačno dobila posao, morala sam sa preko pedeset godina da se hvatam u koštac sa daleko mlađim muškarcima, koji bilo da me nisu shvatali ozbiljno ili su me smatrali pretnjom". Sa šezdeset je konačno uspela.

Osnovala je vlastitu frimu Avinz fajnenšl plener. I od tada je novac počeo da se priliva. "Tada je sve bilo mnogo lakše", kaže Meri. "Berza je cvetala i više skoro da nisam mogla da pogrešim".

Od tog trenutka njeni saradnici radili su za nju, a ona je koristila vreme za druge stvari. Napisala je knjigu: "Finansijska sigurnost za žene - koristi svoje srce i glavu".

Takođe je počela da uživa u životu. Naučila je da roni i skija na vodi. Pre četiri godine, biciklom je obišla celu Francusku. A onda je kupila luksuzni apartman na Mičigenskom jezeru sa kaminom i džakuzijem.

Kada se danas seti bivšeg muža, mora da se nasmeje. "Skoro sam mu zahvalna što me je ostavio. Inače bih verovatno celi život presedela nezadovoljna u kući i ne bih primetila šta se krije u meni."Deca su u međuvremenu odrasla, stvorila svoje karijere i porodice. "Da mi je neko rekao pre dvadeset godina šta me čeka, ne bih mu poverovala", kaže ona. "Ja sam bogata i srećna. Ponekad se pitam čime sam zaslužila toliku sreću." To kaže žena koja je sa šestoro dece bila ostavljena na cedilu.

Prir. MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

15:50h "Glas" istražuje: Ko su deset najbogatijih ljudi u trećoj Jugoslaviji
17:56h

Oko 200 hiljada homoseksualaca najavilo marš na Rim

18:07h Modna revija donjeg veša u kafe klubu "Studio"
18:12h U Zabregi kod Požarevca otkriven spomenik Isusu Hristu
18:51h Kako sredovečna domaćica može da postane uspešan biznismen
     


     


FastCounter by LinkExchange