[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


16. Jun 2000 19:40 (GMT+01:00)

U Stokholmu su žene najbezbednije: u tašni imaju alarm povezan s policijom

Policajac u tašni

Pre polaska u Italiju, prijatelji su me podsetili da čuvam tašnu, da je i dalje aktuelan "šipo", to jest običaj da mladi nasilnici motorom prolete pored trotoara i veoma vešto vam skinu tašnu. U najboljem slučaju vam samo ručke ostanu na ramenu.

Da je to zaista veoma razvijen biznis dokazala mi je i knjižica u hotelskoj sobi "Priručnik za samoodbranu", sa veoma detaljnim i korisnim savetima (na španskom, engleskom, nemačkom, francuskom i italijanskom), kako se ponašati u slučaju otimanja tašne, napada lopova ili u slučaju silovanja. Pored saveta unete su adrese i telefoni policijskih stanica i bolnica.

Nije mi se ništa tako slično dogodilo, osim da mi je na sred Torina prišla Ciganka i na polusrpskom i polu italijanskom tražila pare, a kada sam nezainteresovano prošla pored nje, dobacila mi je "Nećeš imati sreće u ljubavi!" U Milanu su me upozorili da na najvećem trgu Duomo, koji vrvi od turista, svakoga dana otimaju tašne. Bojažljivo sam upitala da to nisu naši Jugosloveni i odahnula kada su mi rekli da su u tom poslu najpoznatiji Peruanci. Baš nekako u to vreme u Rimu se održavao Međunarodni kongres o bezbednosti, koji je velikim delom bio posvećen sigurnosti žena na ulici u toku noći.

Tako je tih dana televizija mnogo o tome govorila, a iz istraživanja učesnika Kongresa moglo se zaključiti da su Evropljanke u velikoj opasnosti. Prema ovim izveštajima evropske komisije, žene su u najugroženije u Londonu, gradu koji drži rekord u silovanjima žena. Ni Berlin nije baš mnogo siguran grad, pa ni Rim i Milano. Međutim, u Evropi ima mnogo gradova koji su veoma aktivni u odbrani žena. Primer za sve je Stokholm, o kojem se na ovom Kongresu najviše pričalo. Između ostalog je rečeno:

"U Stokholmu su dodatno osvetljene ulice u rizičnim zonama, a pored toga policija svakoj ženi besplatno daje mali aparat koji se drži u tašni. To je, u stvari, mali paket za samoodbranu koji sadrži mobilni telefon i alarm povezan sa policijskim stanicama. U slučaju napada, dovoljno je pritisnuti jedno dugme: alarm odmah pozove policiju.

Besplatni telohranitelj. Pored svega ovoga Šveđanka može da dobije i besplatnog telohranitelja. "Ne samo to", rečeno je na Kongresu u Rimu. "Svi taksisti imaju specijalni popust za žene koje se voze noću, a vozači se ne udaljavaju od kapije dok nisu sigurni da je njihova mušterija bezbedno ušla u stan". U metrou postoji stalna ekipa policajaca koja se brine o bezbednosti, a u metrou i na stanicama je postavljena besplatna telefonska govornica, da bi žene mogle, u slučaju potrebe, da pozovu u pomoć. Inače, u eksperimentalnoj fazi je nadzor nad nekadašnjim siledžijama: oni nose mali elektronski uređaj koji ih povezuje sa policijom.

A u Italiji? Na Kongresu je iznet podatak da 62 odsto žena ne izlazi uveče bez pratnje. Garancije bezbednosti, koje im pruža policija, nisu dovoljne, jer su se naime, pokazale neefikasnim. Zasada je samo jedno taksi preduzeće u Rimu pristalo da ženama snizi na 50 odsto cenu noćnih vožnji. Pored toga, vozila gradskog prevoza se zaustavljaju ako žena ne sred ulice, između dve stanice digne ruku.

J. Marinčić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za subotu

19:40h

U Stokholmu su žene najbezbednije: U tašni alarm povezan s policijom

19:45h

Verica Rakočević i kolekcija "Putevima prošlosti" na Nedelji visoke mode

   


     


FastCounter by LinkExchange