[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


16. Jun 2000 17:51 (GMT+01:00)

Šreder i Putin pozitivno ocenili svoje dvodnevne razgovore

Ni pomena o Kosovu, Čečeniji ili Balkanu

Usredsredili se na dogovore o ekonomskoj saradnji i razgledanju Berlina u društvu supruga, a sporne teme preskočili

BON (Beta) - Nemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin u petak su pozitivno ocenili bilans dvodnevnog nemačko-ruskog samita.

Na završnoj konferenciji za novinare Šreder je ocenio da je poseta Putina zaista bila "novi, sveobuhvatni početak u bilateralnim odnosima".

Putin je pred novinarima naglasio da su njegovom dvodnevnom posetom Berlinu "stvoreni dobri uslovi za razvoj dalje saradnje". Odnosi Moskve i Rusije godinama su bili izuzetno dobri i velikim delom su počivali na dobrim ličnim vezama i prijateljstvu između bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina i nekadašnjeg kancelara Helmuta Kola.

Bruka oko spomenika

Putin je u petak položio i venac na spomenik sovjetskom vojniku u berlinskoj četvrti Treptov. Putina su pri tome pratili samo šef ruskog MIP i odbrane. U ovakvim situacijama je uobičajeno da gosta prilikom polaganja venca prati i domaćin zemlje u kojoj se nalazi. Međutim, Šreder nije pošao s Putinom. Berlinski dnevnik "Tagesšpigel" izveštava da je kancelar odbio da učestvuje u ceremoniji kod spomenika i da je to u vezi s njegovim protivljenjem ruskoj akciji u Čečeniji.

Prošle godine, po dolasku socijaldemokratsko-zelene koalicije na vlast, nemačko-ruski odnosi vidno su zahladneli. Na ekonomskom planu bilo je to pretežno zbog finansijske krize u Rusiji, a na političkom zbog rata na Kosovu i intervencije NATO, kao i zbog rata u Čečeniji.

Međutim, na konferenciji za novinare u petak ni Šreder ni Putin nisu pomenuli nijednu od politički spornih tema, ni Kosovo i Balkan, ni Čečeniju.

U obraćanju dvojice političara novinarima u prvom planu bili su ekonomski odnosi. Prema Šrederovim rečima dogovoren je njihov dalji razvoj, pri čemu su politički rešeni i problemi vezani za ponovno davanje državnih Hermes-garancija za izvozne poslove nemačkih firmi sa Rusijom.

Šreder je najavio i modernizaciju direktne veze između ureda saveznog kancelara i Kremlja, kao i niz novih susreta sa Putinom. Kancelar je istakao nemački interes da zajedno sa Rusijom radi na pitanjima oko nuklearnog naoružavanja, rešavanju međunarodnih problema, kao i na rešavanju pitanja značajnih za evropsku bezbednost.

Šreder i Putin su, posle zajedničkog ručka, tokom popodneva zajedno sa suprugama prošetali Berlinom, pored Brandenburške kapije i razgledali obnovljenu zgradu Rajhstaga.


vesti po rubrikama

^svet

17:51h

Šreder i Putin pozitivno ocenili svoje dvodnevne razgovore

18:04h

Rusko tužilaštvo obelodanilo svoj sledeći potez

18:21h

Beč najavio privilegije za strance s boravišnim dozvolama

18:46h

U Nemačkoj potpisan sporazum o zatvaranju svih 19 nuklearki

23:51h

Rusija: Gusinski oslobođen

   


     


FastCounter by LinkExchange