[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 17. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


16. Jun 2000 17:44 (GMT+01:00)

Slovenački kantautor Zoran Predin sumnja da će raditi sa srpskim muzičarima

Bez novih "svedoka priče"

Album "Treći čovek" nema nikakve veze s Orsonom Velsom. Saradnja s Josipom Lisac

Slovenački kantautor i lider kultne rok grupe "Lačni Franc", Mariborčanin Zoran Predin, ovih dana promoviše novi album "Tretji človek" (Treći čovek), nastupa po Hrvatskoj i Sloveniji, sa Perom Lovšinom i Vladom Kreslinom, napravio je himnu slovenačke fudbalske reprezentacije. Stari saradnik Arsen Dedić priredio je Predinovu knjigu stihova na hrvatskom jeziku. Razgovor za "Glas" počinjemo pričom o novom albumu.

Ideja za naslov ploče "Tretji človek" verovatno je čuveni film Orsona Velsa?
- Samo naziv ima veze sa tim filmom, a suštinski se sve zasniva na tezi da se svakih sedam godina menjaju sve stanice ljudskog tela i ja bih sad trebao da budem u nekakvom "šestom izdanju", ali sam ipak "treći čovek". Na omotu ploče držim u rukama plišanog medu, a iza mene kao statusni simbol stoji "volvo" i to je ono što me sad opisuje. Dakle, otvoren sam za novo i primarne stvari koje simbolizuje meda, ali sam i uspešan u svom radu o čemu govori moćni auto.

Na ploči je dosta starih pesama, ali u novom ruhu. To bi mogla biti i lična karta Zorana Predina, jer su tu svi bendovi s kojima ste radili?
- Na ploči je nekoliko pesama koje su bile jako loše snimljene, pa se stihovi nisu mogli razaznati, kao "Lipa zelenila je", ili "Vrži sombrero proć", pa "Zdravljica", koja je svojevremeno bila zabranjena. Bilo mi je stalo da se pojavi i "Naša draga Lidija", jer je to najveći hit u Sloveniji, a 15 godina ga nije bilo ni na jednom izboru. Tu su i dve nove pesme na francuskom jeziku "Nataša" i "Žur". To je ono što sada radim.

Pretpostavljam da je to, pored engleskih verzija Vaših pesama, priprema za nastup na evropskom tržištu?
- Moraš prvo stvoriti uslove da bi se mogao oprobati. Volim da se oprobam u različitim stilovima i žanrovima, ali moram da sačuvam izvorni identitet. Zato i pokušavam da napravim nešto novo, jer sam predugo bio na jednom mestu. Opet, ostajući u istom žanru, možemo ostati rokeri, mada me bavljenje popevkama nagoni na traženje novih aranžmana u okviru "džipsi svinga", nekog izrazitijeg džeza.

Početkom devedesetih, s Arsenom Dedićem, snimili ste album "Svedoci priče", na kome je gostovao i Bora Đorđević. Izgledi da se tako nešto ponovi nisu baš veliki?
- Ne verujem baš da ću raditi s vašim muzičarima. Čujem se, naravno, s nekim ljudima i to je sve. Veliko mi je zadovoljstvo što povremeno sarađujem s Arsenom Dedićem i što je on priredio knjigu mojih tekstova na hrvatskom. Radio sam nedavno i s Josipom Lisac, to je za mene bilo sjajno iznenađenje - njen izvanredan glas i moje pevanje koje je više usmereno na prenošenje poezije…

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^intervju

17:44h

Slovenački kantautor Zoran Predin sumnja da će raditi sa srpskim muzičarima

18:18h

Džon Malkovič u krajnje uvrnutoj komediji igra sebe samog: Nisam to ja

   


     


FastCounter by LinkExchange