[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


15. Jun 2000 17:00 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Da li nas Vojska Jugoslavije svečarski vraća u herojska vremena

Generalski tim snova

Širokogrudo deljenje zvezdica povodom Dana VJ, ukazuje na stvaranja nove, veoma brojne, odane i autentične vojne elite

Aktuelna proslava Dana Vojske Jugoslavije, na nestvaran način nas vraća u neka davno prošla vremena. Ikonografija, retorika, pohvale, odlikovanja i unapređenja, velika ratna pobeda i još žive, no mitske ličnosti u njoj. Sve je to jako tegobno poslagati po ubitačnoj junskoj vrućini, ali slavljenici su se prilično dobro snašli. Prijema je bilo mnogo, velikih i značajnih reči još više. Takav je to praznik. Vojnici, ponekad, proćerdaju čitav život za trenutak slave.

Ako se izuzme višak euforije, nastao sjedinjavanjem ideologije odanosti i svečarskih fraza koje uvek uspevaju, praznik su obeležile plakete i generalska unapređenja. Ima i novih umirovljenika, ali iz nekih razloga VJ više ne saopštava njihova imena. Tako se i dešava da se, koji dan ili mesec kasnije, konspirativni vojni penzioneri iznenada pojave kao savetnici Mila Đukanovića, ili lideri novoosnovane tročlane stranke.

Vojska je dodelila dve svoje Velike plakete: jednu narodu, drugu Slobodanu Miloševiću. Narodnu plaketu u ime naroda neće primiti niko, ostaće u muzeju kao metafizičko svedočanstvo o mukama, patnjama i herojstvima puka. Druga plaketa će biti uručena danas, možda Miloševiću lično, možda njegovom izaslaniku - ne zna se još, ali se zna da je između naroda i predsednika metnut znak jednakosti. Tako je Generalštab, još jednom (posle predloga za Orden narodnog heroja), dao svoj prilog objektivnom dimenzioniranju ličnosti g. Miloševića u srpskoj istoriji.

Srednjih i malih plaketa je udeljeno mnogo više: "radnim organizacijama i zaslužnim pojedincima", skoro isto kao nekad.

Ipak, najzanimljivija je lista unapređenja. Za razliku od "starih vremena", kada su se kandidati trijerili i dugo krčkali u generalskim predvorijima, danas su vlasnici zvezdica potpuno široke ruke. Očigledno je da su mnoga unapređenja nezavisna od formacijskih mesta (načelnici odeljenja u armijama, pomoćnici u komandama korpusa, načelnik operativnog centra) i sl. što dovodi u pitanje čitav sistem kadrovskog vođenja. Vojska Jugoslavije se očito, "nije držala zakona kao pijan plota". Postavljeni su i neki rekordi u brzini napredovanja.

Tako je načelnik Uprave za moral, čin general-majora nosio samo osam meseci, a već su mu prikačili još jednu zvezdicu. Na taj način, general Milan Simić je "pretrčao" i samog generala Pavkovića, koji je isti put između dva čina, zlopateći se sa divljom šiptarskom vojskom na Kosovu, prošao za trinaest meseci.

Inflacija generala može biti obrazložena na više načina. Recimo, da je sve to rezultat pobede nad NATO-m. Ali, odjeci pobede, ako je ona zaista postignuta, polako se utišavaju, i valjalo bi učiniti nešto da se VJ prilagodi teškom životu svoga naroda. Šta će nam, uopšte, toliko novih generala, toliko visokih činova u sve manjoj državi i (projektovanoj) manjoj vojsci? Sve to pomalo dobija dimenzije stvaranja nove, jako brojne, odane, autentične vojne elite, koja mora da zna razloge za svoje postojanje i personalni izvor svoje pozicije.Takva vrsta kadrovskog podmićivanja neostvariva je bez euforične javne promocije novih generala i prećutnog odlaska generalskih kadrova koje je, na primer, svojim potpisom unapredio Zoran Lilić.

Vojni vrh mnogo želi da se dopadne predsedniku i čini sve da on uoči takvu vrstu naklonosti. Predsednik se više i ne trudi, on zna da se jako dopada načelniku GŠ i njegovom timu. Radi se samo o tome da se ekipa proširi i ojača novim imenima. Šta o tome misli "publika", odnosno ostatak vojske, niko ne zna. Izgleda, u stvari, kao da to nikoga i ne zanima, kad se i najveće pobede ostvaruju u uskom krugu moćnih ljudi.

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Dr Marko Jakšić o jednogodišnjem učinku Kfora na Kosmetu
15:20h Lazarević, komandant Treće armije VJ: Kosovski scenario na jugu Srbije
15:35h Trajković: Međunarodna zajednica mora da promeni odnos prema Kosmetu
15:50h Posle zabrane izlaska šiptarskog dnevnika "Dita"
16:05h Pančevci izbačeni iz SZP-a
16:10h Predstavljena zbirka kolumni dr Slobodana Vuksanovića
16:30h Nova policijska ispitivanja političkih neistomišljenika
17:00h

"Glas" istražuje: Da li nas Vojska Jugoslavije svečarski vraća u herojska vremena

17:10h Šainović: Malo sam preterao s rokovima, Zakon protiv terorizma sledeće nedelje
17:45h Radikali o lošim izbornim rezultatima u Crnoj Gori
18:30h Amerikanci prate telefonske veze sa SRJ i Kosovom
18:45h Čestitke Vojsci povodom Dana VJ 16.juna
23:35h Blaže sankcije?
23:50h Zbog demonstracija u Ljubljani, Li Peng skratio posetu
23:55h Menjati odluku SRJ protiv NATO
23:57h Miloševićeva poruka Mugabeu
23:58h Priština: Uklanjaju mine
23:59h U Domu garde VJ : "Za slobodu otadžbine"
01:49h U Budvi izvršen atentat na lidera Srpskog pokreta obnove
   


     


FastCounter by LinkExchange