[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 16. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


15. Jun 2000 16:13 (GMT+01:00)

Sezarija Evora, zvezda etno-muzike Zelenortskih ostrva gost Beograda

Bosonoga diva

Fenomen moje popularnosti može samo publika da objasni, ja o tome ne razmišljam

Dugo najavljivana Sezarija Evora, kraljica kreolskog bluza dobrodošla na svim svetskim scenama, doputovala je u sredu uveče u Beograd.

Zajedno sa novinarima koji su pristizali na zakazanu konferenciju za novinare ušla je u beogradski "Interkontinental" pravo sa aerodroma.

Izmorena dugim putovanjem, u garderobi koja nije nagoveštavala da pred nama stoji zvezda, pristala je na razgovor sa predstavnicima sedme sile na samo 15 minuta.

Bez obzira na uspehe koje je postigla svojom nostalgičnom muzikom, nije promenila svoju nekadašnju adresu - arhipelag Kapo Verde i rodni grad Mindelo, u kome je kao sasvim mlada devojka počela da peva. Pariz joj je kad kreće na turneje polazišna tačka, ali ne i drugi dom. Muškarci na ostrvu su uglavnom bili mornari i zato su njene pesme pune čežnje i nostalgije.

- Vaša publika će čuti numere sa najnovijeg albuma "Kafe Atlantiko" i sa "Mis Perfumado". Moje pesme govore o ljubavi, običnim životnim stvarima, svemu što nas okružuje. Do sada sam objavila 15 albuma, jedan za holandsko, četiri za portugalsko i 10 za francusko tržište. Arhipelag Kapo Verde obiluje dobrim kompozitorima tako da lako dolazim do odličnih pesama - rekla je Sezarija Evora.

Na pitanje novinara "Glasa" kakvi su joj planovi posle Beograda i da li ponekad zažali za vremenima kad je bila anonimna devojka na ostrvu, poznata pevačica je dogovorila:

- Posle Beograda putujem u SAD gde se 24. jula završava moja turneja. Potom odlazim na Zelenortska ostrva na odmor, a pred kraj godine me ponovo očekuje turneja.

Počela sam da pevam u barovima Mindela sa 16 godina, bila sam popularna na ostrvu i radila sam posao koji sam volela. Međunarodni uspeh sam ostvarila 1988. godine u Parizu. Ipak, ne žalim za starim vremenima. Fenomen moje popularnosti može samo publika da objasni, ja o tome ne razmišljam.

Poznata u svetu kao "bosonoga diva" Sezarija Evora je završavajući razgovor najavila da će i u Beogradu pevati bosonoga, pre svega zato što ne voli da nosi obuću.

B. Lijeskić
foto: Z. Sinko


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h Sezarija Evora, zvezda etno-muzike Zelenortskih ostrva gost Beograda
16:44h Irci u petak slave datum u kome se događa "Uliks"
16:59h Novi Sad: Novi vetrovi u Društvu književnika Vojvodine
17:18h Akcija "Draganića" na Kosovu: Susret dece i pesnika
17:31h Kraj snimanja Bajićevog filma "Rat uživo"
17:56h

Studentska predstava u Pozorištu na Krstu

18:18h Na Festivalu u Sankt Peterburgu Dani srpske kulture
   


     


FastCounter by LinkExchange