[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Jun 2000 17:41 (GMT+01:00)

I drugi dan samita dve Koreje ocenjen kao uspešan

Postignut dogovor o četiri ključna pitanja

Lideri Severa i Juga tokom dva i po sata o svemu razgovarali "veoma otvoreno ". Najavljeno potpisivanje ekonomskih i sporazuma o "vrućoj" telefonskoj liniji Seul-Pjongjang

SEUL (Beta-Rojters) - Predsednici dve Koreje postigli su tokom razgovora u sredu generalnu saglasnost oko četiri glavna pitanja u odnosima između dve zemlje, izjavio je predstavnik Južne Koreje.

Atmosfera tokom razgovora između predsednika Severne Koreje Kim Džong Ila i Južne Koreje Kim Dae Džunga, koji su održani u sredu ujutro, bila je veoma prijatna i čuli smo i očekujemo da će doći do daljeg preciziranja stavova", rekao je predstavnik Seula.

Zajedno i u stonom tenisu?

Saznaje se i da je razgovor dotakao i mogućnosti direktnog povezivanja dve Koreje jednim autoputem i železnicom na kojima su linije prekinute još 1948. Bilo je reči i o zajedničkoj ekipi dve Koreje na predstojećoj Olimpijadi, kao i zajedničkoj ekipi dve države u stonom tenisu i to na predstojećem svetskom prvenstvu u Osaki.

On je dodao da su dvojica korejskih lidera razgovarali o svim bilateralnim pitanjima "vrlo otvoreno". Predsednici dve Koreje razgovarali su dva sata i 20 minuta i razmatrali su pitanja bilateralne saradnje, spajanju porodica razdvojenih tokom Korejskog rata 1950-1953. godine, popuštanju napetosti i eventualnom ponovnom ujedinjenju poluostrva, rekao je predstavnik Seula.

Izveštači iz Pjongjanga s neskrivenim optimizmom primećuju da je ovim razgovorima između dve zemlje "led najzad probijen" i da je za to zaslužno obećanje obojice lidera da će razgovarati o svemu i to vrlo otvoreno.

Tanjug javlja da je postignut istorijski dogovor o četiri ključna pitanja: pomirenju i saradnji, smanjenju tenzija i procesu ujedinjavanja, spajanju razdvojenih porodica i unapređenju ekonomskih, socijalnih i kulturnih veza.

Kako se očekuje, on bi trebalo da bude sadržan u jednom zajedničkom dokumentu koji će biti i potpisan.

Time je i drugi, od ukupno tri dana koliko susret dvojice lidera traje, ocenjen kao uspešan jer su podeljene Koreje "prevazišle prošlost" i ušle u novu fazu, ostavljajući iza sebe period sukoba. Očekuje se da će delegacije dve Koreje na kraju samita potpisati dva sporazuma iz ekonomske sfera - jedan od izbegavanju dvostrukog oporezivanja i drugi o zaštiti investicija. Agencije takođe javljaju da je lider Juga uputio i zvaničan poziv Kim Džong Ilu da poseti Južnu Koreju, kao i da su dvojica lidera razgovarala o uspostavljanju "vruće" telefonske linije između Pjongjanga i Seula.


vesti po rubrikama

^svet

17:41h

I drugi dan samita dve Koreje ocenjen kao uspešan

18:08h

Istekao "rok" za pozajmicu ruskog raketnog sistema

18:24h

"Loš" dan za atentatore u Turskoj i Češkoj

18:50h

Putin u Španiji, prvoj stanici turneje po Evropi

   


     


FastCounter by LinkExchange