[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA* Vujadin Boškov o "svom sinu" Siniši * Ljubinko Drulović *
* Miroslav Đukić
* Dragan Stojković * Goran Đorović *


14. Jun 2000 14:15 (GMT+01:00)

Vujadin Boškov našao opravdanje za 67 minuta očaja protiv Slovenaca i ponašanje "svog sina" Siniše

Mihajlović je naivan!

Za crveni karton nije kriv, a zamenu Dejana Stankovića nije naredio već sugerisao. Imaćemo razgovor sa igračima, da saznamo zašto smo igrali tako slabo. Ne znam šta se dogodilo...

"Ovo je bruka" slogan koji se čuo sa plave strane stadiona gde su malobrojni jugoslovenski navijači gotovo plakali od besa, jasno oslikava neverovatno slabih 67 minuta. I bez obzira na veleobrt koji zaslužuje i respekt i poštovanje, nije trenutak da se hvalimo finišom, već da analiziramo period koji nas koštao skoro infarkta.

Izjave izrača posle utakmice kada su se predali emocija i bez kočnica priznali da je problem lociran i poznat, i da se ne treba kriti iza 3:3 protiv Slovenije, sa igračem manje, mora da bude zvezda vodilja u periodu koji je pred nama.

Nažalost, i posle prespavane noći, selektor Vujadin Boškov nije došao pred novinare da hrabro kaže: "Kriv sam zbog tog i toga, pogrešio sam tu i tu", već je kao neki analfabeta priznao da smo 67 minuta igrali slabo, a 23 dobro. Bežeći od istine beži se u bezdan. Dobro, možda selektor i ne treba novinarima sve da kaže, ali se i ne može pobeći od činjenica, koje bi video i Rej Čarls.

Na konferenciji za novinare, pored Vujadina Boškova, bili su Dragan Stojković, Miroslav Đukić i Ljubinko Drulović, dok ostali igrači nisu izlazili iz hotela, tako da nismo mogli da čujemo njihovo mišljenje dan posle. Pojavio se samo Siniša Mihajlović, rekao da bi došao na konferenciju da je pozvan, i da uvek stoji novinarima na raspolaganju, ali da ne može da priča pojedinačno.

Tako smo ostali uskraćeni i za izjave Sava Miloševića, Alberta Nađa, Vladimira Jugovića, reprezentativaca koji su otvoreni izneli svoje viđenje odmah posle utakmice i praktično rekli da je krivica među njima samima. Osiromašeni za neka nova saznanja, ne možemo ništa posebno izdvojiti, pa je bolje da prenesemo i konferenciju za štampu. Boškov kao Boškov, ovoga puta nekako u gardu, pokušao je istina, neuspešno, da kozerijama održi atmosferu, ali očiglendo nije mogao da se izdigne iz situacije i preko noći zaboravi sramotni čas fudbala, koji su nam održali, zamislite, Slovenci.
- Igrali smo dve utakmice - započeo je besedu Boškov. - Prvu 67 a drugu 23 minuta. Prvi deo prvog poluvremena počeli smo neambiciozno, nije se videla želja za pobedom, a od 67. minuta mogli smo dati neki gol više. Logika govori da je trebalo da bude obrnuto. Da mi krenemo agresivno. Rezultat je ipak pozitivan, bod je bod, i nadam se da se to više neće ponoviti.

Nadate se, bolje nam kažite šta ćete učiniti da bude bolje?
- Imaćemo razgovor sa igračima, da saznamo zašto smo igrali tako slabo. Ne znam šta se dogodilo. Osnovno je da igrači shvate šta se dogodilo i da prihvate obavezu šta dalje treba da rade. A onda je došlo pitanje posvećeno Siniši Mihajloviću i njegovom ponašanju. Novinari su zapazili da je on pokazivao Boškovu da pravi izmenu i pitali se ko mu daje to za pravo.
- Siniša je rekao, u stvari pitao, zašto smo menjali igrača - odgovorio je Boškov, a ustvari ostao potpuno nedorečen, neobjašnjavajući zašto je Miha tražio da se zameni Dejan Stanković.

Novinarima to nije bilo dosta, pa su ponovo tražili od Boškova da kaže nešto o ponašanju Siniše Mihajlovića, ali je Boškov opet stao u odbranu "svog sina".
- Ništa on nije nekorektno uradio. Nije nikoga pljunuo, udario. Naivno je izbačen. On je samo odgurnuo igrača, ali pravila su jedostavno takva, pa je morao da izađe.

Možete li nam nešto reći o atmosferi među plavima, pošto su mnogi igrači odmah posle utakmice, priznali da treba da se pogledaju u lice i kažu pravu istinu o problemima koji ih tište?
- Kad se završio sastanak, ja sam otišao i ne znam šta su igrači pričali - bio je kratak i nepotpun odgovor.

Možete li nam reći konkretno da li u ekipi ima neslaganja i trzavica?
- Ne, trzavica nema, da smo počeli da igramo od početka kao od onog trenutka kad smo dali gol, mi bismo pobedili.

Može li Nađ, posle ovakve utakmice, opet da dobije mesta u startnoj postavi, na levom beku?
- Može on da igra i levog beka a ako treba i levog halfa.

U jugoslovensku "raspravu" sa Boškovom, uključio se i novinar norveške TV: Da li je za Vas iznenađenje što je Španija izgubila sa 1:0?
- Jesam, Španci su za mene kandidati za titulu, ja sam tamo radio šest godina i nisam mogao da verujem da moj bivši igrač Kamačo, može da izgubi tako važnu utakmicu.

Izmene su promenile igru, hoćete li Vi promeniti sastav protiv Norvežana?
- Zar i Englezi ne znaju da rezultat komanduje - obratio se naš selektor engleskom kolegi, koji je bio vrlo začuđen. - I mi smo promenili igrače, i videli ste šta je bilo. Iamo još četiri dana da radimo i treniramo, ali činjenica je da će promena biti, ali to ćemo znati tek u subotu.

I tako, naš selektor je po starom i ne dobrom običaju, pričao što njemu odgovara, ne rekavši konkretno ništa. Pogotovo ne, zašto je Jugoslavija igrala sat i nešto sramotno i kako je uspela u finišu da izravna rezultat. Odgovor ćemo verovatno, dobiti, možda već protiv utakmice sa Norveškom.

Druloviću kredit

Ljubinko Drulović jedan od najboljih u našem sastavu, okrenuo je igru, asistirao kod jednog gola, postigao drugi.
- Očekivali smo pobedu, to se ne može sakriti, ali sve je krenulo naopako, što je vrlo teško objasniti. Tek posle prvog gola, ekipa je profunkcionisala i onda za kratko vreme pokazala koliko vredi. Nadam se da ćemo pouke izvući, i da ćemo protiv Norvežana igrati svih 90 minuta i daćemo uspeti da ih pobedimo. Naravno, nadam se da će Slovenci, još nekog iznenaditi kao nas.

Igrali ste i na levoj i na desnoj strani terena?
- Posle izlaska Mihajlovića, morali smo da pokrivamo više zona. Tako sam ja išao i na desnu stranu, a Piksi na levu i obrnuto, pošto obojica umemo da menjamo mesta. Ispalo je dobro.

Da li Drulović konačno može da igra opušteno i pokaže koliko zaista vredi?
- Istina je da mi je ovo prva zvanična utakmica na kojoj sam igrao od prvog do 90 minuta na velikom takmičenju. Uvek se trudim da pokažem što više, a mislim da ću posle ovog meča dobiti mali kredit kako bih mogao da zaista igram bez straha od greške, a to znači još bolje.

Đukić objašnjava situaciju kod prvog gola Miloševića

Miroslav Đukić je u odsustvu "pocrvenelog" Mihajlovića, vodio paradu, zatvorio sve prilaze golu i čak uspeo da onaj prvi najvažniji pripremi.
- Ekipa je počela da reaguje veoma dobro tek kad je shvatila da je pred katastrofom. Izvukli smo ponos i uspeli da sa igračem manje, stignemo do 3:3, a ti poslednjih 30 minuta moraju da posluže kao pozitivan stimulans. Sigurno da prvih 60 minuta zaboraviti nećemo, jer mora da korigujemo greške, ali ako hoćemo u četvrtfinale, protiv Norvežana i Španaca, maksimalno koncentrisano od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka.

U tandemu sa Mihajlovićem godinama, protiv Norvežana sigurno bez njega?
- Miha je veliki igrač i to nije sporno. Međutim, pošto je isključen, moraće na njegovo mesto neko drugi. Siguran sam da imamo adekvatne zamene, jer Đorović, Saveljić, ili Bunjevčević, mogu da na tom mestu pruže dobru partiju.

Prvi naš gol postigao je Milošević, ali pola aplauza pripada Vama?
- Bila je to zanimljiva situacija, lopta je centrirana, a golman Slovenaca, Dabanović, je viknuo "pusti". Slovenci su tu loptu pustili, ali sam se ja iskrao, uspeo da je ubacim pred gol, a Savo je lepo reagovao, smanjili smo na 3:1, a taj pogodak je bio pogodak preokreta.

Dragan Stojković o kapitenskoj traci

Svi smo mi lideri

Protiv Slovenaca, kapitensku traku je nosio Predrag Mijatović, a Dragan Stojković je u igru ušao sa klupe.
- Takav je bio dogovor sa selektorom i sa te strane nikakvih problema nije bilo - objasnio je Stojković. - Šta reći o utakmici? Sigurno je da će i igra i rezultat ostati dugo u pamćenju. Individualno, uvek vredimo ali smo u finišu ovog susreta, kao kolektiv pokazali da imamo i taj duh. Tih 30 minuta su ona pozitivna energija koja mora da nas vodi dalje i ja sada verujem da ćemo stići u četvrtfinale.

Kakva je atmosfera u ekipi?
- Na visokom nivou - ustvrdio je Piksi uz osmeh koji je govorio i da i ne. - Nema svađa, a posle 3:3 i neuspeha, jer smo očekivali pobedu, svašta se može reći u afektu. Verovatno su to neki igrači i učinili, ali je to i normalno u tim situacijama. Vidim, sada svi prozivaju Mihajlovića, a Siniši je sigurno bilo najteže. Da je on ostao u igri, možda bismo i pobedili. Ovo je opomena za sve, da nesmemo gubiti koncentraciju, ali Mihajlovića sigurno ne treba osuđivati.

Italijanski novinar je hteo da zna: Da li je Piksi lider ove ekipe?
- Svi smo mi lideri, mislim na one koji počnu utakmicu, i svi treba da preduzmu deo odgovornosti. Da li sam ja lider, ne znam, ima u ekipi nekoliko igrača koji to mogu u svakom trenutku da budu.

Boškov precrtao Đorovića!?

Na veliko iznenađenje Goran Đorović nije započeo meč sa Slovencima. Istina, njega je poslednjih dana mučila povreda, ali je dva dana pred početak susreta rekao da je spreman. zato smo upitali Boškova: Da li je stameni odbrambeni igrač ispao iz kombinacije zbog povrede, ili taktičkih zamisli?
- Đorović nije izlečio povredu.

I to bi bilo sve. Međutim, naša saznanja govore drugačije. Boškov čak nije sam rekao Đoroviću da neće početi meč, već mu je njegovu odluku preneo pomoćni trener Zoran Filipović. I tada je Đorović rekao da je zdrav, i da može da odigra utakmicu, ali je dobio uveravanja da to nije tako!?

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Đorović je hteo da igra, a to što je bio na klupi odluka je selektora Boškova, koji je na mesto levog beka, postavio Alberta Nađa. "Mali mrav" je tako opet igrao na mestu koje mu ne odgovara, setite se da je zbog toga propustio i Svetsko prvenstvo u Francuskoj, pa onda i ne čudi što se nije dobro snašao. Svakako da bi bilo mnogo bolje da je odbrambeni igrač, kao što je Đorović, bio na svom mestu, pogotovo ako se zna da je već godinama neprikosnoven, a da je Nađ dobio priliku na sredini terena. Ovako Boškov je istumbao tim i pogrešio. A to što nije priznao, to je već neka druga priča.


vesti po rubrikama

^sport

14:15h

Boškov našao opravdanje za 67 minuta očaja protiv Slovenaca

14:20h

Flamanski dnevnik - 14. jun

14:30h

U četvrtak u Ajndhovenu (20.45 TV), meč za opstanak na Euro: Švedska - Turska

14:40h

Plejmejker Češke Pavel Nedved poziva u napad protiv Francuske

14:45h

Kapiten Nemaca Birof obećao selektoru trijumf nad Englezima kao rođendanski dar

14:50h

Slovenačka javnost pronašla krivca zbog ispuštene pobede protiv Jugoslavije

14:55h

Radonjić i naredne sezone plejmejker šampionskog tima iz Podgorice

22:58h

Mihajloviću meč kazne

23:12h

U prvom meču drugog kola odlični "azuri" naterali Belgiju na kapitulaciju 2:0 (1:0)

   


     


FastCounter by LinkExchange