[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Jun 2000 17:00 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Predrag Simić

(Konsultant)

Početak - rođen je 31. avgusta 1954. u Beogradu. Otac Aleksandar bio je lekar. Kao gimnazijalac prešao je Albaniju peške, kasnije je završio medicinski fakultet. Jedan je od osnivača Radiološkog instituta u Beogradu. Majka Ružica bila je seizmolog (stručnjak za zemljotrese, što bi rekao narod). Simići potiču iz Valjeva.

Detinjstvo - dok su se druga deca igrala on se zanimao svetskim problemima. Kad bi se umorio, išao je na žurke. "Šezdesetih je u Beogradu, kad čujete iz nekog stana da svira muzika, gde su prozori otvoreni i da je u toku žurka, bio običaj da se zakuca na vrata i priključi", seća se.

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - pravoslavac.

Obrazovanje - osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. U rodnom gradu je studirao na Fakultetu političkih nauka. Doktorirao je 1988. s tezom: "Socijalizam i modernizacija u NR Kini 1978-1988".

Karijera - malo je uređivao časopis "Eurobalkanis", malo putovao po svetu. Boravio je u Grčkoj, Kini, Sovjetskom Savezu, Francuskoj, Poljskoj, Južnoj Koreji, Mađarskoj, Austriji, SAD... Član je Međunarodnog instituta za mir u Beču od 1993. Svoja putešestvija po svetu iskoristio je za sticanje prijateljstava s ljudima od nauke, koja su opstala i posle hajke na sve srpsko.

Godine 1988. postao je direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu. U međuvremenu, objavljivao je tekstove u kojima je tumačio i običnom građaninu "prevodio" razna nemušta saopštenja naših i stranih političara. Zahvaljujući njemu javnost je istinito obaveštavana šta su se, zapravo, na mnogobrojnim sastancima po Belim i inim dvorovima dogovorili "domaći i gosti".

U ulozi savetnika predsednika SPO-a našao se tako što ga je Drašković pozvao na početku konferencije u Rambujeu da pokuša da u komunikaciji s kolegama s kojima se ranije bavio Kosovom pomogne barem u razumevanju srpskih stavova. Tako je, za široke narodne mase, otpočela saradnja Simić-Drašković. Ali, upućeni znaju da se on Kosovom bavio intezivno i pre saradnje sa Draškovićem. Tako je, kao moguće rešenje kosovskih peripetija, predlagao primenu Tirolskog modela. "Time je trebalo da bude jasna poruka iz Beograda da smo spremni za Evropu, očekujemo da nam u tome pomogne. Na neki način status Kosova bio bi sličan onom iz Ustava 1974, možda za nijansu više", obelodanio je.

Na matičnom fakultetu (FPN) predavao je spoljnu politiku Jugoslavije i Međunarodne odnose. Trenutno je viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku.

Stranački angažman - bio je član SK, zbog liberalnog pristupa, sedamdesetih je imao problema u nekad jedinoj partiji. "Politika je umetnost mogućeg... Kod nas su se, po pravilu, uvek ostvarivali najgori scenariji, a ne najbolji", tvrdi Simić.

Zanimljivosti - kad god je za novine trebalo stručno i s velikim procentom tačnosti dati prognozu mogućih rezultata određenog "slučaja", posezalo se za Simićevim mišljenjem. Pri tom, uvek je imao vremena, nikad nije, poput nekih kolega, tražio novac zato što svoje znanje "pozajmljuje" novinama. Iako su tiraže uvek više dizale razne proročice ispostavilo se da je, zarad istine, mnogo pametnije pozvati njega.

"Onom ko se profesionalno bavi pre svega spoljnom politikom, stvari izgledaju mnogo jednostavnije nego što zapravo jesu. Ono u čemu se iskustvo Vuka Draškovića i moje možda razlikuju, jeste politički interes koji sagledava iz partijskog i državnog interesa", navodi Simić. Ubeđen je da ne govorimo jezikom koji svet razume jer smo opsednuti sobom i svojom ulogom u istoriji, da često ne uspevamo da kažemo ono što hoćemo. Prvi je imao "čast" da mu u svetu belom, gde je nastupao kao velikosrbin, što se i očekivalo od njega, stave do znanja da je naš problem što mislimo da smo sila, a nismo (kolege su mu objasnili, a on nam preneo, da smo daleko od onog što mislimo da jesmo).

"Strpljenje i jaki živci dve su ključne stvari koje moramo pokazati u narednom periodu", posavetovao je ovaj vodeći geopolitikolog. Upravo ove dve karakteristike priznaju mu i prijatelji i neprijatelji. Ovi drugi zameraju mu da ga je naporno slušati jer brzo i nerazgovetno priča. Oni koji ga vole dodaju da jeste brz, al' je i duhovit (podsećaju da je među prvima javno ispričao vic: "Pitali Klintona šta misli o Kosovu, on se odmah zakleo da s tom damom nije imao ništa").

Ima kćerku Oliveru.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Odlukom Kušnera bivši šef Albanije Beriša vraćen s granice

15:20h

Plavšić i dalje šef SNS-a, Kostićeve pristalice tvrde: Politički pritisak

15:30h

Vladika Artemije tvrdi: SAD hoće da pomognu kosmetskim Srbima

15:45h

Dinstbir odbacio Havelove i Kušnerove optužbe

15:55h

U Mitrovici, odlukom Vilijema Neša: Odložena suđenja

16:10h

Sastanak eksperata udružene opozicije u sedištu SDU

16:15h

U Otporu tvrde: Nastavljamo s delovanjem

16:30h

Prvo ročište po tužbi RTV Pančevo protiv MUP-a Srbije

16:40h

Povodom godinu dana od početka obnove zemlje, Milošević primio graditelje

16:50h

Kovačević (SPO) kritikuje opoziciju zbog odluke da izađe na izbore

17:00h

Ko je ovaj čovek: Predrag Simić

17:45h

U Centralnom klubu Vojske Jugoslavije, plakete VJ narodu i Miloševiću

23:15h

Povodom 16. juna - Dana Vojske Jugoslavije: Čestitka Miloševića

   


     


FastCounter by LinkExchange