[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Jun 2000 15:20 (GMT+01:00)

Plavšić i dalje šef SNS-a, Kostićeve pristalice tvrde

Politički pritisak

Mitrović: Dobila podršku međunarodnih faktora, a onda na njenu stranu stao i sud

BANJALUKA - Rešenje Osnovnog suda u Banjaluci, kojim je odbio da u sudski registar umesto Biljane Plavšić, kao predsednika Srpskog narodnog saveza, upiše Dragana Kostića, doneto je pod političkim pritiskom - ocenio je u sredu u Banjaluci poslanik SNS-a u Skupštini Republike Srpske, Drago Kalabić.

Potpredsednik NS RS i doskorašnji potpredsednik SNS-a, Jovan Mitrović, rekao je da je Plavšićeva najpre podnela ostavku, a onda zatražila pomoć Medlin Olbrajt da bi ostala na čelu stranke. Plavšićeva je, dodao je Mitrović, dobila podršku međunarodnih faktora, a onda je na njenu stranu stao i Sud.

Obaveštajci ruše RS

- Obaveštajno-bezbednosna služba RS je u funkciji rušenja Republike. Umesto interesa RS, OBS štiti interese međunarodne zajednice. U to su umešani premijer Dodik, Plavšićeva i direktor OBS Boško Kelečević. Za ovo imam dokaze koje ću obelodaniti na sednici Skupštine - rekao je potpredsednik NS RS Jovan Mitrović.

- Ne znam kakve su obaveze Plavšićeve prema međunarodnoj zajednici. To je, valjda, njoj jasno. Potpuno sam siguran da Plavšićeva vodi RS u neizvesnost - tvrdi Mitrović, kojeg je Plavšićeva optužila da je "čovek Beograda" i predvodnik "frakcionaške i pučističke grupe u SNS koja želi da menja program stranke".

Odbacujući Plavšićkine navode, Mitrović je rekao da je nelogično da "oni koji nas uče demokratiji - međunarodna zajednica - olako gaze preko demokratski donete odluke ozbiljne parlamentarne stranke, kakav je SNS, o smeni svog predsednika". On kaže da je čudno da se strani ambasadori mešaju u unutrašnje odnose bilo koje partije.

- Na sastanku Kluba poslanika SNS-a s premijerom Miloradom Dodikom, rekao sam mu da se i s njegove strane vrši pritisak na Sud da odbije upis Dragana Kostića. Žalićemo se na ovu odluku, a u NS RS otvorićemo ovo pitanje. Pozivamo predsednika Suda Vukašina Boškovića da kaže ko je na njega vršio pritisak - ističe Mitrović.

Izjavu Plavšićeve kojom se zahvalila "hirurgu Kostiću što je svojim hirurškim nožem amputirao iz SNS ono što nije valjalo i što je sebe stavio na čelo te grupe", poslanik SNS-a u Predstavničkom veću parlamenta BiH, Vitomir Rakić, ocenio je besmislenom.

- Kad bi to bilo tačno, tad bi Plavšićeva morala sebi da prizna da je SNS, na čelu s njom, vodio katastrofalnu kadrovsku politiku. Jer, za njenu smenu su svi ministri SNS-a u Vladi RS, 10 od 11 poslanika u NS RS, kao i većina delegata u stranačkoj Skupštini, većina članova Glavnog i Izvršnog odbora stranke - kaže Vitomir Rakić.

B. MARIĆ

 

Poštovanje Statuta

"Statutom SNS-a nije predviđeno glasanje o poverenju predsedniku stranke i zbog toga nepoverenje izglasano Biljani Plavšić ne znači njenu smenu s čela ove partije", stav je Osnovnog suda u Banjaluci. Prema Statutu SNS-a, predsednik Stranke može se smeniti razrešenjem, a za takvu odluku potrebna je natpolovična većina od ukupnog broja delegata Skupštine stranke.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Odlukom Kušnera bivši šef Albanije Beriša vraćen s granice

15:20h

Plavšić i dalje šef SNS-a, Kostićeve pristalice tvrde: Politički pritisak

15:30h

Vladika Artemije tvrdi: SAD hoće da pomognu kosmetskim Srbima

15:45h

Dinstbir odbacio Havelove i Kušnerove optužbe

15:55h

U Mitrovici, odlukom Vilijema Neša: Odložena suđenja

16:10h

Sastanak eksperata udružene opozicije u sedištu SDU

16:15h

U Otporu tvrde: Nastavljamo s delovanjem

16:30h

Prvo ročište po tužbi RTV Pančevo protiv MUP-a Srbije

16:40h

Povodom godinu dana od početka obnove zemlje, Milošević primio graditelje

16:50h

Kovačević (SPO) kritikuje opoziciju zbog odluke da izađe na izbore

17:00h

Ko je ovaj čovek: Predrag Simić

17:45h

U Centralnom klubu Vojske Jugoslavije, plakete VJ narodu i Miloševiću

23:15h

Povodom 16. juna - Dana Vojske Jugoslavije: Čestitka Miloševića

   


     


FastCounter by LinkExchange