[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Jun 2000 17:12 (GMT+01:00)

Miodrag Banić o obveznicama za isplatu devizne štednje

Da hartije budu kao keš

BEOGRAD - Da bi obveznice sa kojima devizne štediše mogu da realizuju svoja potraživanja, a čije je emitovanje država obećala od januara naredne godine, postale atraktivne i zamenile keš naplatu potrebno je da se proširi njihova platežna moć.

Umesto što je predviđeno da rokovi dospeća ovih obveznica počnu tek od 2005. godine, trebalo bi ih što pre emitovati i omogućiti da prate dinamiku gotovinske isplate obaveza po osnovu stare devizne štednje i do 2005. - kaže za " Glas" Miodrag Banić, rukovodilac stručnog tima deviznih štediša Dafiment banke.

On predlaže da se, pored kupovine stanova, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta u državnoj svojini, omogući da se obveznicama pre roka njihovog dospeća mogu kupovati i akcije preduzeća u prvom krugu privatizacije, kao i da se proširi vrsta poreza koji se mogu plaćati ovim vrednosnim papirima.

- Pored toga bitno je da ono što država nudi imaocima obveznica, a to su pre svega nekretnine, bude zaista dostupno kupcima i da zadovolji njihovu tražnju - kaže Banić.

Po njegovim rečima, takav pristup bi imao psihološke i ekonomske efekte: povratilo bi se poverenje građana u banke, a krupnije devizne štediše bi bile zainteresovane da preuzmu obveznice i da učestvuju kao investitori na tržištu hartija od vrednosti ili da budu kupci nekretnina koje na prodaju nudi država.

- Uz to, skratio bi se i proces vraćanja devizne štednje građanima, jer će mnogi preko obveznica naplatiti svoja potraživanja i pre roka njihovog dospeća, što bi povećalo rejting države u očima međunarodnih finansijskih institucija, pošto bi se smanjio javni dug prema domaćim poveriocima - zaključio je Banić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:39h

Šta opozicija očekuje od međunarodne donatorske konferencije za postmiloševićevsku Srbiju

17:12h

Miodrag Banić o obveznicama za isplatu devizne štednje

17:49h

Mineralna voda iz Bijelog Polja ne stiže u Srbiju

      


FastCounter by LinkExchange