[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Jun 2000 17:05 (GMT+01:00)

Kako se sve sudi ABC Produktu

Privremene mere i zle namere

Da li su tužilac i tuženi ravnopravni pred Privrednim sudom u Beogradu? Po zakonu, trebalo bi da jesu, a kakva će presuda biti, to opet treba da zavisi isključivo od valjanosti argumenata i dokaza tužbe, odnosno odbrane.

To izgleda da ne važi kad je tuženi ABC Produkt. Na ovim stranicama već smo predočili nekoliko primera iskrivljene pravde, proceduralnih propusta, ignorisanja dokaza i nepoštovanja rokova. A najnoviji slučaj pokazuje da se u tom pogledu ništa ne menja.

Društveno preduzeće "Luka Beograd" tužilo je tako ABC Produkt, potražujući 197.636 dinara. Sud je zakazao pretres i suđenje je završeno 18. aprila ove godine. Tužilac je izneo svoje argumente, tuženi predočio odbranu, ističući pre svega da sa tužiocem nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu. Po zakonu, presuda je trebalo da usledi najkasnije za 15 dana.

Taj rok je prošao, bez presude. Oglasio se, međutim, gotovo dva meseca potom, ponovo tužilac, ovog puta sa zahtevom da se zaključena glavna rasprava ponovo otvori i predlogom da sud izda takozvanu privremenu meru, kojom na žiro računu ABC Produkta blokira svotu koju potražuje "Luka Beograd".

Zahtev za privremenu meru nije inače pominjan na suđenju. U novom zahtevu je navedeno kako tuženi "preduzima sve mere da osujeti naplatu potraživanja", a da za to nije naveden dokaz.

Privrednom sudu, predsedniku Veća sudiji Ljiljani Stojković, to izgleda nije bilo ni potrebno. Tri dana kasnije ona donosi rešenje kojim ponovo otvara raspravu prethodno zaključenu 18. aprila i određuje privremenu meru.

Zašto se sve ponovo otvara i zašto je sud predusretljiviji prema tužiocu nego prema tuženom, pitanja su koja ostaju bez odgovora. Da li zato što je jedna od strana u sporu društveno preduzeće, a druga privatni poslovni sistem? Ili zbog "specijalnog tretmana" koji ABC Produkt već ima pred Privrednim sudom u Beogradu? Očigledno je, naime, iz ovog i drugih slučajeva, da se privremene mere donose sa očiglednom namerom: da se firma dovede do stečaja, a potom zna se šta sledi…

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

17:05h

Kako se sve sudi ABC Produktu

17:23h

Dr Merdović iz beogradske hitne pomoći: Žega prži prestonicu

17:38h

Sindikat obrazovanja Srbije: Blaže ocenjivati

18:18h

Upozorenje Instituta za onkologiju i radiologiju: Dečja koža na udaru zračenja

18:32h

Pokrenut postupak za razrešenje sudije Miroslava Todorovića

18:51h

Saradnja holandskog KLM-a i JAT-a

19:07h

Brižit Bardo stiže u pomoć psima iz avalskog azila

19:35h

Kragujevac bez buvljaka?

     


     


FastCounter by LinkExchange