[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jun 2000 16:13 (GMT+01:00)

Počeo istorijski samit lidera Severa i Juga, prvi od 1948. godine

Dominantna tema ujedinjenje Koreja

Prvi razgovor domaćina Kim Il Džonga s gostom iz Seula Kim Dae Džongom, čiji se sadržaj drži u tajnosti, trajao tačno 27 minuta

PJONGJANG - Južnokorejski predsednik Kim Dae Džong doputovao je u utorak pre podne u Pjongjang, na razgovore sa severnokorejskim liderom Kim Il Džongom o normalizaciji odnosa dve zemlje, javljaju agencije.

Srdačan susret

Što se tiče toka samog samita, i u Pjongjangu i u Seulu se slažu da je počeo "izuzetno dobro" što se osetilo još na samom aerodromu na kojem je domaćin dočekao gosta, što se u političkoj praksi na Severu ne dešava baš tako često. Susret lidera je bio "veoma srdačan". Dvojica predsednika su se kurtoazno rukovala i izvršila smotru počasne garde pre nego što su se zajedno odvezli do Državne gostinske kuće Behvavon gde će se održavati razgovori. "Dobro vreme u Pjongjangu i Seulu izgleda da će dobro uticati na uspeh samita", rekao je Kim Dae Džong.

Pozdravi iz Kine

Kina je pozdravila samit ocenjujući da se radi o "velikom događaju" koji bi mogao doprineti ujedinjenju dve zemlje. "Nadamo se da će taj susret imati pozitivne rezultate i da će dovesti do poboljšanja odnosa dveju strana na Korejskom poluostrvu i očuvanju mira i stabilnosti", poručeno je iz Pekinga.

Dvojica državnika će tokom susreta, koji je već odmah po njegovom zakazivanju 10. aprila nazvan istorijskim, razgovarati o problemima koji opterećuju bilateralne odnose, ali će ujedinjenje dve zemlje (koje su od 1950. do 1953. godine vodile krvavi rat, potom se podelile nikada ne potpisavši primirje zbog čega su danas formalno u oružanom sukobu), biti tema koja će se provlačiti kroz dvodnevne razgovore.

Poslednji susret predstavnika te dve zemlje održan je još 1948. godine.

U pratnji južnokorejskog predsednika nalazi se 130 zvaničnika i biznismena, kao i 50 novinara. Pre polaska iz Seula, Kim Dae Džong je izjavio da je i sama činjenica da je došlo do sporazuma o održavanju samita od izuzetnog značaja. "Nadam se da će to predstavljati priliku za uklanjanje ratnih pretnji i okončanje hladnog rata na Poluostrvu, kako bi 70 miliona Koreanaca na Severu i Jugu mogli da žive u miru", rekao je on.

Izveštači iz Pjongjanga zabeležili su da je prvi razgovor dvojice lidera trajao tačno 27 minuta, posle čega su izašli pred fotoreportere.

Bez obzira na to što sadržaj prvih razgovora nije bio poznat javnosti, svi očekuju da će dvojica lidera reafirmisati tri osnovna principa za ponovno ujedinjenje dve razdvojene zemlje, ustanovljena još 1972.

To su nacionalno pomirenje i jedinstvo, saradnja na svim poljima i ujedinjenje dve podeljene zemlje. Sudeći prema prvim izjavama dvojice predsednika čini se da će ipak pitanje ujedinjenje dve Koreje dominirati na ovom samitu. Ali, niko, naravno, ne očekuje da će biti doneta i konačna odluku. Seulski mediji su preneli i da je severnokorejski lider raspoložen i spreman da uskoro, tačnije već 15. avgusta, poseti Jug.


vesti po rubrikama

^svet

16:13h Počeo istorijski samit lidera Severa i Juga Koreje, prvi od 1948. godine

16:49h

Damask: Sahranjen Asad

17:58h Akcija federalnih snaga na Kavkazu
18:28h Sergejev i Koen o sudbini Sporazuma o protivraketnoj odbrani iz 1972.
19:10h Njujork: Nestale diskete sa A-tajnama
23:24h Uhapšen Vladimir Gusinski
   


     


FastCounter by LinkExchange