[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jun 2000 14:20 (GMT+01:00)

Navijači neizbežan dekor svakog fudbalskog sajma, u Belgiji "plavi, plavi" oriće se iz 10.000 grla

Jugoslavija do Tokija

Podrška je izuzetno važna, nije svejedno da li imaš s kim da podeliš radost ili tugu. Publika ume da ponese, da te natera da ideš i preko zamišljene granice mogućnosti. Mi imamo najbolje navijače: i oni koji će biti sa nama na utakmicama i narod koji će biti uz nas u zemlji

Fudbalsku reprezentaciju Jugoslaviju vazda su na gostovanjima pratili navijači iz svih krajeva sveta. Naravno, i u Belgiji, ako bude i u Holandiji, plave će bodriti i hrabriti hiljade "jugovića", zasad izvesno u Šarlroa, Liježu i Brižu, protiv Slovenije, Norveške i Španije. Vozovi, automobili i autobusi uveliko stižu iz Nemačke, Švajcarske, Francuske... Računa se da u samoj Belgiji ima oko 5.000 naših zemljaka, a da će se sa tribina oriti "plavi, plavi" iz bar 10.000 grla.

- Podrška je izuzetno važna - smatra kapiten Dragan Stojković Piksi. - Nije svejedno da li imaš sa kim da podeliš radost ili tugu. Publika ume da ponese, da te natera da ideš i preko zamišljene granice mogućnosti. Mi imamo najbolje navijače: i oni koji će biti sa nama na utakmicama i narod koji će biti uz nas u Jugoslaviji.

Strah "ubio" slavlje

Belgijanci su startovali pobedom nad Danskom (2:1) ali umesto velikog slavlja nastao je haos na ulicama Brisela. Naime, policija je ovde u paničnom strahu od ekscesa, pogotovo od Engleza, Nemaca i Turaka, pa se otišlo u drugu krajnost. Naime, crnokošuljaši, odnosno specijalci nisu dozvolili svojim navijačima da se raduju, rasterali su ih sa ulica pendrecima i suzavcima... Strah je dakle "ubio" slavlje ali ne i radost pošto su Belgijanci, ipak, uspeli da se organizuju i, istina, u mnogo blažoj formi proslave trijumf posle koga su jednom nogom već među osam najboljih u Evropi.

Italija u Antverpenu

U Antverpenu nema fudbala, ali Italijani su se pobrinuli da se u gradu dijamanata ipak oseti atmosfera Evropskog prvenstva. Iako su "azuri" Tursku pobedili u Arnhemu (2:1) a naredne utakmice igraju u Briselu i Ajndhovenu, RAI je svoj pres centar stacionirao u Antverpenu. U tom novinarskom raju svakodnevno se okuplja elita "sedme sile". Tu se gledaju utakmice, navija iz sve snage, a ono što je interesantno piće je besplatno a hrana vrlo jeftina. Otuda i ne čudi što su Italijani veoma bučni i što znaju da se raduju. Međutim, odmah po završetku utakmice kolege su prionule na posao pa smo se još jednom uverili da su profesionalci od glave do pete.

Putničke agencije širom zapadne Evrope još zimus su napravile aranžmane za organizovane dolaske na mečeve plavih. Preko jugoslovenskih klubova u svim iole većim gradovima napravljeni su precizni planovi: dolazak i okupljanje na centralnom gradskom trgu pet sati pre prvog sudijskog zvižduka. Interesantno je da je organizator zabranio našim navijačima da donesu onu ogromnu zastavu koja je išla od ruke do ruke, preko čitavih tribina na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Navodno, policajci strahuju da će Jugosloveni raditi "svašta" ispod trobojke, ali svako dodatno objašnjenje koje su tražili naši ljudi je izostalo. Čak je primećeno da su navijačima Portugalije dozvolili da na južnu tribinu stadiona u Ajnhovenu unesu ogroman dres nacionalnih boja koji je prekrio poveće parče tribine. Očigledno je naređenje izvršenje samo za Jugoslovene.

Jugoslovene opet ne bi bili Jugosloveni da se nisu dosetili nekakvog trika.

- Napravićemo mi zastavu od kartona - reče nam jedan momak iz Nemačke. - Svako će imati po parče, a koliki će to barjak biti zavisi od broja nas samih.

Sve reprezentaciji u Belgiji i Holandiji imaju svoje navijače. Ali, samo Jugoslavija može da se pohvali podrškom iz dalekog Japana. - Još pre polaska, na trening Nagoje došla je grupa da mi pokaže rezervisane avionske karte do Brisela - seća se Piksi. - Žalili su se kako su ih u putničkoj agenciji odrali, ali oni ne haju: hoće da budu uz Jugoslaviju jer nas vole, cene, što je za svako poštovanje.

Jugoslaviju očigledno ili vole ili ne vole. Kad je fudbal u pitanju tu nikada nije bilo dileme...

Tri domaćina

Ovo je prvo Evropsko prvenstvo da domaćinstvo dele dve zemlje: Belgija i Holandija, praktično to je eksperiment bez obzira što će i Japan i Južna Koreja takođe biti koorganizatori ali Svetskog prvenstva 2002. godine. Uverili smo se, boraveći tek nekoliko dana u Antverpenu, da na evropskom sajmu fudbala nema dva već tri domaćina. Dakle, pored Belgijanaca i Holanđana tu su i Turci koji se na ovim prostorima osećaju kao kod kuće. Ima ih na svakom koraku, u svakom gradu, navijaju žestoko. Ipak, protiv Italije se nisu radovali.

"Lale" za Kolinu

Italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina je spasao Holanđane u duelu sa Česima svirajući u najmanju ruku sumnjiv penal za četu Franklina Rajtharda. Na TV ekranu se pojavio i Johan Krojf, najlepša holandska lala, i glasno i jasno rekao:
- Holanđani moraju da kupe veliki buket lala za Kolinu. Italijan i sreća spasli su nas sigurnog poraza i doveli do značajne, istina, nezaslužene pobede.

Omanuli specijalci

Belgijska policija je na ceni u Evropi, a specijalci su stvarno vrhunski. Neverovatno je, međutim, koliko ih ima na ulicama, trgovima u kafićima. I pored tolikog obezbeđenja omanuli su tamo gde je najvažnije. Na utakmici Turska-Italija, posle penala koji je sviran za "azure" na teren su poletele flaše, upaljači, pomorandže, jabuke... Pored toliko obezbeđenja, toliko "municije" za neverovanje. Šta će biti tek kad se šampionat zalaufa...


vesti po rubrikama

^sport

14:20h Navijači neizbežan dekor svakog fudbalskog sajma, u Belgiji "plavi, plavi" oriće se iz 10.000 grla
14:25h Flamanski dnevnik - 13. jun
14:35h Bekam "izgubio glavu" posle poraza od Portugala i bes iskalio na svojim navijačima
14:40h Muslin priznaje da je bio šokiran stanjem u jugoslovenskom fudbalu
14:45h U sredu Belgija i Italija odlučuju o prvom putniku u završnicu
14:50h Šćepanović, novi član istanbulskog Efes Pilsena: Nisam dužnik Budućnosti
14:55h Košarkaši Crvene zvezde ubrzano odlaze s Malog Kalemegdana
17:45h Čeh Pavel Srniček optužio organizatore "Euro" da rade protiv "malih" zemalja
23:17h Norveška u najlošijoj utakmici turnira iznenadila Španiju - 1:0
23:50h Sramotnih 67 minuta protiv Slovenije oteralo Jugoslaviju u šokantnih 0:3, da bi u sedam minuta sa igračem manje plavi stigli do boda (3:3)
00:10h

Nastavlja se igra našeg selektora - Boškov: Mnogo lepa utakmica!

   


     


FastCounter by LinkExchange