[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jun 2000 18:11 (GMT+01:00)

Frank Godio pod morem otkrio drevni antički grad Heraklio

Svetilište božanskog Herkula

Na dubini od samo osam metara, naučnici su u Sredozemnom moru, nadomak egipatskih obala, otkrili ostatke legendarnog grada Herakliona

Francuski pomorski arheolog Frank Godio, koga su mediji proglasili savremenim Indijana Džonsom, pronašao je na šest kilometra od obala Abukira ostatke potopljenog grada koji se prostirao na jednom kvadratnom kilometru i do osnivanja Aleksandrije 331. godine pre nove ere bio najvažnija egipatska luka i carinska postaja.

Godio je formirao tim od 14 saradnika iz Francuske, SAD, Rusije i Nemačke. U istraživačkom poslu pomagalo mu je i osam ronilaca egipatske Uprave za arheologiju. Pored arheoloških radova, Godio je najsavremenijim elektromagnetnim mernim instrumentima sistematski istražio i premerio zaliv Abukir kao osnov za buduću elektronsku podvodnu kartu.

Kako je prošle nedelje u Aleksandriji saopštio Godio, "veoma su impresivni" arheološki nalazi, naročito pet do sedam metara visoki kipovi faraona, kamene glave, sarkofazi i granitnih kovčezi. Grad nalik čuvenoj Atlantidi sa srušenim hramovima posvećenim bogu Izisu, Anubisu i Serapisu i kućama nalazi se na dubini od šest do osam metara. Još je Herodot u 5. veku pre nove ere ovde svojim očima video svetilište Heraklu. "Ruševine, popločane ulice, odvodni sistem - sve je pokriveno peskom. Ponegde slojem od samo 30 santimetra, ali ponegde on dostiže debljinu od preko dva metra", kaže Godio.

Na tom "nedirnutom području" pojavili su se zidovi dugački 90 metara kao i 150 metara dugačko pristanište. Geofizička istraživanja dva američka univerziteta, među kojima i univerziteta Stenford, pružila su neoborive dokaze da je zemljotres zaslužan za nestanak grada, izjavio je pedesettrogodišnji arheolog. "Zidovi su se srušili kao domine".

Antički Heraklion, koji ne treba mešati s kritskim istoimenim gradom, nalazio se kao i susedni gradovi Kanopus i Menotis na ušću jednog rukavca reke Nila, koji je kasnije naplavio pesak. Prema jednom grčkom mitu, ovde je stigao i spartanski kralj Menelaj po povratku iz Troje, gde je izbavio svoju ženu Jelenu. Zbog svojih hramova, ovaj grad privlačio je hodočasnike iz celog Sredozemlja koji su dolazili ovamo u potrazi za isceljenjem od bolesti ili tražeći savet u proročištima.

Godio je sad premerio i potopljeni Kanopus. Njegove 90 metara dugačke i tri metra debele zidine takođe su "veoma impresivne". Između ostalog, arheolozi su pronašli kipove, sfinge, keramiku, novčiće i nakit.

Podvodni arheolozi su izvukli komade čuvenog crnog granitnog zdanja "Naos dekada". Krovni deo, granitni blok u obliku piramide, otkriven je još daleke 1777. godine i danas je izložen u pariskom Luvru. Ronioci su 1940. pronašli zadnji deo i temelje Tabernakla, koji su danas u fundusu Aleksandrijskog muzeja.

Fragmenti koje je pronašao Godio omogućavaju gotovo kompletnu rekonstrukciju ove izuzetni značajne građevine. Ovde su Egipćani beležili kretanje određenih zvezda i opisivali njihov uticaj na čoveka, životinje i njihovo zdravlje. Dolaskom hrišćanstva, kamena građevina uništena je kao stecište idolopoklonstva i sujeverja.

Godio je inače prošle godine objavio da je pronašao ostatke flote Napoleona Bonaparte, tačnije 13 francuskih brodova koje je lord Nelzon potopio 1798. kod Abukira. Još 1991. njegovi ronioci pronašli su špansku galiju "San Dijego" kraj filipinskog arhipelaga, a 1996. godine temelje palate kraljice Kleopatre, poslednje egipatske vladarke (51. do 30. pre nove ere).

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:48h Reporter " Glasa" među prognanim Srbima u Kosovskoj Mitrovici
17:22h Miloš Stanković, britanski major optužen za špijunažu, objavio knjigu o bosanskom ratu

18:11h

Frank Godio pod morem otkrio drevni antički grad Heraklio

     


     


FastCounter by LinkExchange