[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 14. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jun 2000 17:43 (GMT+01:00)

Velike šanse za nastavak izgradnje termoelektrane kod Uba

Kinezi grade "Kolubaru B" ?

Investiciona vrednost 750 miliona dolara. "U igri" koncesija, kredit i zajedničko ulaganje. Ponuda stiže uskoro

BEOGRAD - Kineske kompanije zainteresovane su da se kroz određene poslovne aranžmane uključe u završetak izgradnje termoelektrane-toplane "Kolubara B", a eventualna ponuda firmi iz Kine očekuje se uskoro - rekli su za "Glas" stručnjaci iz EPS.

Kako kažu naši sagovornici, razgovori o završetku izgradnje "Kolubare B" intenzivirani su tokom nedavne posete Dragana Kostića, direktora EPS Pekingu, ali još nije preciziran način i obim učešća kompanija iz Kine u tom poslu.

Skadar na Bojani
Zbog velikih nedaća koje su pratile izgradnju "Kolubare B" mnogi su je nazvali "Skadar na Bojani". Početkom ove decenije Svetska banka odobrila je EPS-u kredit od 300 miliona dolara za izgradnju TETO "Kolubara B", ali je zbog izbijanja rata i uvođenja sankcija kredit zamrznut. Prvi put radovi su stali kada se raspala SFRJ, jer je tada prestala potreba za proizvodnjom električne energije za susedne republike, od kojih su neke bile zainteresovane da finansiraju radove na tom objektu. EPS već nekoliko godina traži strateškog partnera za završetak "Kolubare B", a kao eventualni partneri za izgradnju te elektrane svojevremeno su pominjane i neke nemačke firme.

- Reč je o ekonomskom interesu kineskih firmi i u igri je nekoliko opcija. Jedan od načina za realizaciju čitavog posla je da kompanije iz Kine koje budu učestvovale u izgradnji "Kolubare B" dobiju koncesije za korišćenje te elektrane. Mogao bi da bude sklopljen i aranžman o zajedničkom ulaganju naših firmi i kompanija iz Kine, a u obzir dolazi i kineski kredit za završetak tog posla - objasnili su stručnjaci iz EPS.

Oni su naglasili da će EPS zainteresovanim firmama iz Kine u narednih petnaest dana poslati dokumentaciju potrebnu za izgradnju elektrane, kako bi kineski partneri što pre dali ponudu za taj posao.

Termoelektrana-toplana "Kolubara B" zamišljena je kao jedan od najznačajnijih projekata u strategiji razvoja energetike SR Jugoslavije do 2020. godine. Izgradnja TETO "Kolubara B" počela je pre više od deset godina u selu Kalenić kod Uba, 40 kilometara jugozapadno od Beograda, a ukupna investiciona vrednost tog objekta je 750 miliona dolara. Od početka realizacije projekta do danas izgrađen je temelj elektrane i građevinska infrastruktura.

Planirana je izgradnja dva termo-bloka snage od po 350 megavata i toplotne snage dva puta 380 megadžula. Osim proizvodnje struje, predviđeno je da se toplom vodom iz ove elektrane zagrevaju stanovi u beogradskim naseljima.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:09h

Radomir Popović, agroekonomista: Velika suša uzela danak

17:43h Velike šanse za nastavak izgradnje termoelektrane kod Uba
   


     


FastCounter by LinkExchange