[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Jun 2000 18:21 (GMT+01:00)

Ličnost u vestima: Bašar al-Asad, sin dosadašnjeg predsednika i budući predsednik Sirije

Nesuđeni oftalmolog u kandžama politike

Tragična smrt Asadovog prvenca Basela isključivi "krivac" za preokret u životu skromnog i knjizi naklonjenog Sirijca

Drugorođenom sinu pokojnog sirijskog predsednika Hafeza al-Asada Bašaru, kome je očigledno bilo suđeno da posle trideset godina vladavine svoga oca zauzme njegovo mesto, u ovom trenutku verovatno nije nimalo lako. Pored dovoljno muke koju mu je donela iznenadna očeva, ali i pre šest godina tragična smrt starijeg brata, mladi i neiskusni Bašar je preko noći morao da zaboravi na sopstvene želje, liši se svoje intime i stane pod svetlost reflektora svetske političke pozornice.

Do pre samo tri dana, 34-godišnji Bašar al-Asad, rođen 11. septembra 1965, retko se pojavljivao ne samo u politici već i javnom životu svoje zemlje. Ovaj neženja do sada je bio poznat isključivo kao predsednik Naučnog društva za informatiku u čije se modernističke zasluge može upisati i uvođenje Interneta u jednu patrijarhalnu i zatvorenu zemlju kao što je Sirija.

Optimista, ali Golan je Golan

Bašar je pre nekoliko dana u sirijskom listu koji izlazi u Londonu "Ašark al avsat" izrazio optimizam u pogledu mirovnog procesa i pregovora s Izraelom, obrazlažući ga činjenicom da su SAD u poslednje vreme pokazale razumevanje i za sirijski stav. Ipak i u tom intervjuu je, kao i njegov pokojni otac u proteklih 30 godina, stalno insistirao na vraćanju Golanske visoravni kao početnom, ali i presudnom uslovu bez kojeg nema sedanja za isti pregovarački sto s Izraelom.

Sve to govori da je pokojni Asad imao sasvim drugačije planove. On je, naime, za naslednika svojevremeno predvideo svog najstarijeg sina Basela koji je, inače, naginjao politici. Bašaru je, pak, bila predodređena domaća naučna karijera, ali tek pošto završi studije medicine u Londonu, stekne diplomu oftalmologa i završi specijalizaciju u Vojnoj bolnici u sirijskom gradu Tišrinu. Međutim, kada je Basel 1994. poginuo u saobraćajnoj nesreći, Bašar, koji ima još dvojicu mlađe braće, morao je da prekine studije i vrati se u zemlju kako bi započeo pripreme za svoj budući zadatak.

Tako je 1994. započeo vojnu karijeru na vojnoj akademiji Homs, da bi već iste godine bio postavljen za komandanta oklopnog bataljona. Ubrzo je postao poručnik, a zatim pukovnik. Bašar važi za poštenog i skromnog mladog čoveka koji nikada nije iskorišćavao ime i poziciju svoga oca zarad sopstvene koristi. Za razliku od potomaka ostalih pripadnika sirijske elite, koji su provodeći se po svetu besomučno trošili bogatstvo i novac svojih očeva, Asadov sin je bio okrenut nauci i radu. Zabava i lud noćni život u Londonu nikada ga nisu preterano niti interesovali niti privlačili.

Bašar, koji tečno govori francuski i engleski, prvi put je u zvaničnoj funkciji posetio Liban 1995. U Jelisejskoj palati sreo se novembra prošle godine sa Žakom Širakom. Najteži zadatak koji očekuje budućeg predsednika je mirovni proces s Izraelom, dalji razvoj situacije u Libanu posle povlačenja izraelskih trupa u maju kao i trvenja sa susedima oko granica i vode.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange