[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Jun 2000 18:03 (GMT+01:00)

NadnaslovVinona Rajder, junakinja iz filma "Neprilagođena", pati od nesanice

Bez sna u Holivudu

Izgrickala sam sve nokte i popušila gomilu cigareta. Neću da igram Odri Hepbern s kojom me porede

Melanholična aura okružuje Vinonu Rajder, vrhunsku zvezdu među holivudskim glumicama. U intervjuu nemačkom časopisu "Fir zi" ona priča o psihičkim krizama, Džoni Depu i svom poslednjem filmu.

Sada imate 28 godina. Da li je tačno da ste se već sa dvadeset godina dobrovoljno obratili psihijatrijskoj klinici za pomoć?
- Da, zbog hronične nesanice provela sam nedelju dana u jednoj zdravstvenoj instituciji. Na žalost, ne postoje klinike za lečenje nesanice. Nesanica ima takođe određene uzroke. U to vreme upravo sam snimila "Kuća čudnih duša" i vratila se iz Evrope. Scene silovanja i mučenja opsedale su moju psihu. Imala sam prave depresije.

Šta vas je najviše mučilo?
- Najgore je bilo što nisam mogla da opišem svoje stanje, čak ni najbližoj rodbini i prijateljima. Nisam bila pod uticajem droge niti alkohola. Ali, užasni napadi panike nisu me ostavljali na miru. Danas znam da mnoge žene pate od sličnih strahova.

Da li su u klinici uspeli da vam pomognu?
- Ne. Zbog toga sam pobegla posle nedelju dana. Onda mi je pomogao jedan izvrstan psihijatar koji me je ubedio da bol koji glumim na platnu ne moram i sama da proživljavam tako neposredno.

Da li i danas imate probleme sa nesanicom?
- Skoro nikad nemam želju za snom, ali mu se više ne opirem. Čitam, gledam video-filmove ili slušam muziku. U svakom slučaju više se ne primoravam da spavam. Samo ponekad uzmem tablete za spavanje.

Da li je razlaz sa Džonijem Depom uticao na vaše psihičko stanje?
- Naravno. Ali, ne želim da ga vratim u svoj život. Svako zna koliko je bolan raspad prve prave ljubavne veze. Džoni ima svoj život sa ženom i detetom. On će mi uvek ostati dobar prijatelj.

Danas ste u vezi sa Metom Dejmonom. Kako usklađujete svoje karijere i nalazite vremena jedan za drugog?
- Tako što ne govorim o svom privatnom i ljubavnom životu. Žao mi je.

Posle duže filmske pauze snimili ste "Neprilagođenu". Da li zahvaljujući ličnom iskustvu osećate bliskost sa devojkom koju igrate?
- Sto posto sam se prepoznala u tom karakteru i pravilno ga odigrala. Upravo kao Suzen Kejsen, na čijem se bestseleru iz 1993. ovaj film zasniva, mnogo sam propatila u onom neizvesnom, napetom periodu između detinjstva i zrelosti. To melanholično, usamljeno doba u životu jedne devojčice determinisano je krupnim pitanjima. Da li prihvatiti život ili se ubiti? Možemo li sebi dopustiti da poludimo? I ko će definisati šta je "ludilo"?

Kad je neko po vašem mišljenju lud?
- Naše ludilo manifestuje se kroz delanje. Ako odustanemo od samokontrole i slušamo samo svoje impulse, biće mrtvih. Po meni niko nema prava da kaže da je neko drugi lud. Za mene je ceo svet beznadežno lud.

U filmu "Neprilagođena" ne igrate samo glavnu ulogu. Prvi put ste i producent. Da li ste bili nervozni?
- Izgrizla sam sve nokte, pila užasne količine koka-kole i popušila na stotine cigareta. Ukratko, radila sam sve što nije trebalo. Celog dana sam potpuno manično pričala sa rediteljem Džemsom Mengoldom, koji je veoma mlad i energičan. Jedan kamerman nas je tajno snimao i posle nam pokazao materijal. Nisam mogla da verujem svojim očima.

Šta niste mogli da verujete?
- Obično sebe smatram uzdržanim, elegantnim bićem. Ali sada sam videla kakva sam stvarno. Preterano vesela i sa živom gestikulacijom. Izgledala sam skoro kao luda (smeje se).

Na bioskopskom platnu delujete krhko, ranjivo i veoma osetljivo. Da li u budućnosti želite da promenite taj imidž?
- S "Neprilagođenom" sam završila jedno poglavlje u svom životu. Konačno sam odlučila da se uhvatim u koštac sa životom i ostavim za sobom fazu depresija i preteranog razmišljanja.

Često vas porede sa Odri Hepbern. Da li ćete je ikada glumiti?
- Nikada. Tu ulogu su mi nudili već bezbroj puta. Uvek sam je odbijala. A istovremeno sam odbijala silni novac koji su mi nudili. To ću činiti i u buduće.

MVP


vesti po rubrikama

^intervju

18:03h Vinona Rajder, junakinja iz filma "Neprilagođena", pati od nesanice
     


     


FastCounter by LinkExchange