[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 15:06 (GMT+01:00)

U ponedeljak počinje prijavljivanje u Filološku gimnaziju

Uskladiti znanje i mogućnosti

Nerealna očekivanja završavaju se nesupehom

BEOGRAD - U Filološkoj gimnaziji u ponedeljak počinje prijavljivanje kandidata koji žele da se upišu u prvi razred ove prestižne škole. Dokumenta se primaju i sutra, a provera talenta predviđena je od 15. do 17. juna. U sredu počinje konkursni rok i za uglednu Matematičku gimnaziju.

Prijave, zajedno sa dokumentima, predaju se do 17. juna, a poslednjeg dana prijavljivanja, odmah po zatvaranju šaltera, održaće se prijemni ispit. Prema upisnom programu Škole za dizajn dokumenta se podnose na uvid 15. juna, a znanje i sposobnost testira se od 19. do 21. juna.

Zadaci preko radio-talasa

Prosvetne vlasti kažu da će i ove godine neko iz resornog ministarstva čitati kombinaciju ispitnih pitanja iz studija Radio Beograda, a da li će tako ostati i narednog juna, zavisiće od reformskih zahvata u osnovnom i srednjem obrazovanju, najavljenih za narednu školsku godinu.

U predroku se upisuju i đaci koji konkurišu za đačku knjižicu baletske ili srednje muzičke škole, ali i učenici što žele da dobiju status Sportske gimnazije ili škole koja u svom sastavu ima i odeljenja za talente.

Posle ovog upisnog kruga, počinje trka u ostalim srednjim školama. Prvi rok počinje prijavljivanjem 24. juna, a završava se 30. Kvalifikacioni ispit iz matematike održaće se 26. juna u 10 sati, a sutradan, u isto vreme, organizovaće se provera znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Na ispitu je obavezna lična karta ili neki drugi dokument sa fotografijom, radi provere identiteta.

Prema propisima navedenim u konkursu, učenici na ispit mogu da ponesu samo pribor koji je naznačen na školskoj oglasnoj tabli. U Informatoru je naglašeno da su svi kandidati dužni da se pridržavaju pravila i uputstva dežurnog nastavnika, jer u suprotnom rizikuju da budu udaljeni sa prijemnog ispita.

Budući srednjoškolci koji žele da se upišu u "normalne" srednje škole počeli su sa odbrojavanjem dana do upisa i za to vreme mogu još malo da razmisle za koje zanimanje da se opredele. Naravno, pravilo broj jedan uoči svakog konkursa glasi - uskladiti želje i mogućnosti, odnosno broj bodova i znanje, jer nerealna očekivanja neminovno donose ronjenje suza kao kiša, nerviranje i neuspeh u trci do nove đačke knjižice.

Atraktivne škole često zamagljuju pogodnosti koje nude "hramovi znanja" izvan spiska popularnih zanimanja. Zato prosvetne vlasti i profesori savetuju svim kandidatima da dobro prouče uslove konkursa i ponude škola za deficitarna ili neobičnih zanimanja koja neguju tradiciju starih zanata.

Tako na primer, Tehnička škola za dizajn kože planira u narednu godinu da upiše i 64 buduća obućara. Za te đake Industrija obuće "Beograd"već ima ponudu o kojoj vredi razmisliti - zaposliće, naime, sve one koji se upišu na smer za obućarske radnike.

Nije mnogo poznato, ali Mašinska škola "Beograd" već par godina ima i smerove koji se vode kao "kultura i umetnost". Tu se obrazuju budući graveri umetničkih predmeta, juveliri i kujundžije i za njih je u novoj školskoj godini rezervisano ukupno 63 đačka mesta.

Svi "diplomirani" osnovci koji vole da jedu dobro i slatko - i pri tom se ne bune ako zbog pripremanja hrane ostaju dugo u kuhinji, mogu da se prijave u Ugostiteljsko-turističku školu koja obrazuje ljubitelje kulinarskih veština, kuvare, poslastičare i ugostiteljske tehničare. Poslednjih godina za ovu školu vlada veliko interesovanje, baš kao i za Školu za negu lepote, gde za ženske frizere već tradicionalno vlada žestoka konkurencija...

Svi kandidati koji žele da upišu četvorogodišnju srednju školu polažu prijemne ispite, na kojima će biti zadaci iz zbirki Ministarstva prosvete. Ostali potencijalni srednjoškolci upisuju se na zanate koji traju tri godine bez testiranja znanja, a rang-lista primljenih i onih ispod crte sačiniće se na osnovu školskog uspeha u osnovnoj školi.

O.N.


vesti po rubrikama

^društvo

14:52h

Meteorolog Verica Gburčik o merenju Sunčeve radijacije

15:06h

U ponedeljak počinje prijavljivanje u Filološku gimnaziju

15:15h

MUP promovisao 96 diplomaca

15:23h

Svinjska kuga u Novom Sadu

15:31h

Peticija za oslobađanje Miroslava Filipovića

15:45h

Novi granični prelaz

15:52h

Takmičenje pecaroša na Drini

     


     


FastCounter by LinkExchange