[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 11. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. Jun 2000 16:19 (GMT+01:00)

Izjava bivšeg grčkog ministra za javni red uzbudila Zapad

Atina zna sve o "17. novembru"

Papatemelis tvrdi da ne zna zašto vlada ćuti kada joj je još pre nekoliko godina dostavljeno pet "Štazijevih" tajnih dosijea s imenima članova te grupe

Grčke vlasti raspolažu tajnim dosijeima koji su do skoro bili u vlasništvu nekadašnje istočnonemačke obaveštajne službe "Štazi", a koji sadrže tačne podatke o tome ko su i kako glase imena svih pripadnika terorističke organizacije "17. novembar" odgovorne ne samo za smrt 23 ljudi već i za stotine napada sprovedenih u poslednjih 25 godina - tvrdi Stelios Papatemelis, bivši ministar za javni red u grčkoj vladi koji je tu dužnost obavljao sredinom devedesetih.

Samo podaci o Karlosu Šakalu

Godine 1995. na Papatemelisovo mesto je po izboru vladajućih socijalista došao novi ministar Sifis Valirakis, poznat po tome što ga je vojni sud 1972. osudio za učestvovanje u bombaškim napadima protiv tadašnje vladajuće vojne hunte. Valirakis je, međutim, u istoj TV emisiji u kojoj je njegov prethodnik obelodanio svoje tvrdnje izjavio da to uopšte nije tačno. "Štazijeva dokumenta jesu u ministarstvu, ali nisu ni u kakvoj vezi sa '17. novembrom' već sadrže podatke o identitetu u to vreme nepoznatog i neuhvatljivog međunarodnog teroriste poznatijeg pod nadimkom Karlos Šakal", rekao je Valirakis ne želeći da otkrije bliže detalje o sadržini "Štazijevih" dosijea.

Njegova izjava u subotu, koja je uzbudila britanske vlasti i potvrdila sumnje američke CIA koja je ubeđena da Atina odavno zna ko stoji iza imena "17. novembar", samo je dolila ulje na ionako dugogodišnju vatru koja se krajem ove nedelje samo rasplamsala njihovom najnovijom akcijom - ubistvom britanskog vojnog atašea Stivena Sondersa (53) u Atini.

Ministrovim tvrdnjama, prenosi britanski "Tajms", u subotu su se pridružili i zvaničnici vlade u Londonu rekavši da pošto pouzdano znaju da su "Štazijeve" vredne krtice svojevremeno prikupljale podatke o svemu i svačemu, vrlo je verovatno da među stotinama hiljada njihovih dokumenata verovatno postoji makar jedan list papira koji se tiče "17. novembra".

Papatemelis je otišao još dalje rekavši na grčkoj državnoj TV da je tokom njegovog mandata iz Nemačke u Atinu stiglo pet "Štazijevih" dosijea u čijem je zaglavlju stajao naslov "17. novembar".

"Iako nisam imao priliku da lično pogledam šta se nalazi u njihovim koricama, poznato mi je da ta dokumenta sadrže informacije o identitetu najznačajnijih članova te organizacije", rekao je Papatemelis dodavši da je uveren da su ti papiri i dalje na nekom sigurnom mestu i to u ministarstvu kojim je on nekada šefovao, ali da odgovarajuća akcija nije usledila ni do dan danas.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange