[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 11. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


Siniša Mihajlović Ivan Dudić Miroslav Đukić
Dejan GovedaricaVladimir JugovićSlaviša Jokanović •


10. Jun 2000 14:20 (GMT+01:00)

Siniša Mihajlović veruje da je reprezentacija Jugoslavije konačno sazrela

Valjda smo se opametili

Nekada si pobeđivao slabije kada padnu, izgube snagu. Danas su svi spremni, pa moraš da trčiš isto koliko i protivnik da bi došao u situaciju da kvalitet odluči

Najbolji jugoslovenski fudbaler u sezoni koja je za nama bez sumnje i konkurencije bio je Siniša Mihajlović. Osvojena dupla kruna sa Lacijom, i čak 63 nastupa u nebesko plavom dresu.

- I psihički i fizički sam iscrpljen. Posle toliko utakmica za Lacio, istorijski uspeh je došao kao melen na ranu. Slavili smo nekoliko dana, a potom sam se skoncentrisao samo na reprezentativne obaveze. Na moju žalost, morali smo na Daleki Istok što mi nikako nije odgovarao, ali nisam mogao da biram. Čelnici FSJ i stručnni štab, izračunali su da nećemo imati problema po povratku i da ima vremena da se aklimatizujemo ponovo na evropske uslove.

Šta bi Miha voleo da je mogao da bira?
- Mislim da bi za sve nas bilo daleko bolje da smo bili na Zlatiboru, da smo lagano radili i dobro se osvežili.

Ne bi smo se obrukali kao protiv Hong Konga?
- Nije loše ni što smo poraženi da se spustimo na zemlju.

Pouke su dakle, izvučene?
- Nekada si pobeđivao slabije kada padnu, izgube snagu - objašnjva Mihajlov. - Danas su svi spremni, pa moraš da trčiš isto koliko i protivnik da bi došao u situaciju da kvalitet odluči. To se pokazalo i na azijskoj turneji, ali se nadam da smo se opametili.

Bliži se 13. jun, da li s njim stiže i trema?
- Nervoza postoji, ali ona takmičarska, pozitina, pobednička. Svaki debi na velikom takmičenju je i neka vrsta psihologije. Igramo, međutim, godinama u velikim klubovima, na jakim takmičenjima, pa su obaveze koje su pred nama samo motiv više.

Svetsko prenstvo u Francuskoj je prošlo, Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji sadašnjost.
- Jedno je definitivno jasno mnogo je teže popeti sa krov Evrope, nego na krov sveta - kategoričan je Mihajlović. - Konkurencija je žestoka, setite se Franuske pre dve godine, bilo je mnogo šarenih ekipa, lakših rivala. Ovde u Belgiji, skoro da i nema autsajdera.

Nije to ni Slovenija?
- Svakako da nije. Iako ne bežimo od bremena favorita i odgovornosti. Mislimo o sebi jako dobro, a kad je tako, onda moramo da na startu uknjižimo tri velika boda. Trijumf nad Slovencija značio bi praktično da smo jednom nogom već u četvrt finalu.

Najki lopta se reklamira na sve strane. U spotu glume, Birof, Fedorf, Kol… Čak su i nindže poražene. Ali na Evropskom prvenstvu Adidas je neprikosnoven: "Kvestra" je prošlost, igra se sa "Terestrom".
- Ne brinite, meni svaka lopta odgovara - zaključio je Siniša Mihajlović.

Bravo Siniša, nekate i nove lopte slušaju kao stare, pa se nećemo brinuti…

"Mihajlović nije normalan"

Na treningu u subotu Mihajlović je raspametio sve one koji su prisustvovali. Izvodio je slobodne udarce na neverovatan način, svaka lopta je bila u golu, a da čuvari mreže praktično nisu ni reagovali. Jednostavno, samo su pratili let lopte u mrežu, a onda je vraćali igračima. Skoro je neverovatno da je Siniša samo dva puta loptu poslao u improvizovani živi zid, a da je bar 20 pogodilo cilj. I to levo ili desno od golmana, a često i iza njihovih glava. Bio je impresioniran i jedan holandski kolega, koji je samo ponavljao: "Mihajlović niht normalen". Za to vreme, kapiten Dragan Stojković je izvodio penale, kasnije mu se pridružio i Peđa Mijatović, a valja verovati, da su njih dvojica, predodređeni za tu dužnost. Verujem ne kao protiv Holandije, pre dve godine u Francuskoj.


Povrede Dudića i Stankovića prošlost

Plavi kompletni

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije trenirala je u subotu na prelepoj travi amaterskog kluba Katalen. Ono što posebno raduje, svi naši fudbaleri bili su u pogonu, čak su se najvećem naporu izložili i do u subotu povređeni Dudić i Dejan Stanković. Trening je trajao oko sat i 15 minuta: uobičajeni ritam, igrači podeljeni u tri grupe.

- Potpuno sam spreman, iako je članak još otečen - kaže Dudić. - Verujem da neće biti problema ako me Boškov uvrsti u tim za mesto sa Slovenijom.

Jedino je donekle pod "kočnicom" bio Goran Đorović, koga, kako kaže lekar Stojković, još zateže butni mišić. Međutim, i za proverenog stopora plavih neće biti problema da počne meč 13. juna u Šarlroa.

Stub odbrane plavih ne dozvoljava kalkulacije

Đukić bacio digitron

Miroslav Đukić je stub odbrane naše reprezentacije. Kao i uvek odmeren, svaka reč na mestu, iako se oseća dah Evropskog prvenstva.

- Mislim da ne treba mnogo da razmišljamo o protivnicima. Mi znamo koliko vredimo, a znaju to i oni sigurno. Naše je da igramo, da izvučemo pouke sa minule turneje i u Belgiji i Holandiji napravimo dobar rezultat. Mi nismo favoriti, to je i nama jasno, te smatram da je to povoljna okolnost. Do sad je uvek bilo drugačije, svi su nas selili u finale, a nije ispalo tako. Ovoga puta smo opušteni i mi i javnost.

Da li se nekog protivnika posebno plašite?
- Iako svi kvalitetom nisu isti, mi ne bi trebalo da nekog posebno izdvajamo, bilo po dobrom, bilo po lošem. Najbolje poznajem Španiju, to je strašna reprezentacija i sigurno favorit u našoj grupi. I ti Španci znaju ko su Jugosloveni, i verovatno razmišljaju slično kao mi. U svakom slučaju treba pobediti Sloveniju i Norvešku, nikako kalkulisati i razmišljati o rezultatu protivnika, već samo ići dalje i dalje - zaključuje Miroslav Đukić.

Dejan Govedarica preneo impresije prijatelja

Holanđani strahuju od naših navijača!

Dejan Govedarica, fudbaler holanskog Valvajka, najbolje poznaje prilike na poprištu Evropskog prvenstva.

- Holanđani imaju sjajan tim, baš kao i mi - smatra Govedarica. - Ima i sličnosti između naših ekipa, to priznaju i holandski novinari. Oni tvrde da smo po pojedincima možda i dve najbolje selekcije na Evropskom prvenstvu, ali da nam kolektivna igra nije u skladu sa individualnim kvalitetom. Ako to prevaziđemo i mi i Holanđani, daleko ćemo dogurati.

Da li se priča još nešto o Jugoslaviji?
- Naravno, tu je uvek neizbežna politika. Na žalost, sve ono što se događa u Jugoslaviji mnogo je interesantnije od fudbala i zato smo često na stranicama holandske štampe, ali ne po onom po čemu bi mi želeli. Holanđani mnogo vole fudbal, oni su fatanitično uz svoju reprezentaciju i to je jedan od njihovih glavnih aduta. Uzgred, raspitivali su se kod mene da li će doći jugo-navijači iz Jugoslavije… Tvrde da su sjajni u podršci, ali ih svakako zabrinjavaju kada je reč o neredima. Ja sam ih ubeđivao da će sve biti mirno i da ćemo se zajedno ponositi našim i njihovim navijačima - zaključio je Dejan Govedarica.

Jokan pamti Francusku

Slaviša Jokanović raspoložen posle titula sa Vojvodinom i Partizanom i dugog čekanja, okitio se i španskom "zlatnom" medaljom u dresu Deportiva. Nit radosti bilo bi dobro, mogao bi da se produži i ovde u Belgiji.

- Bolje je da ne pričam mnogo setim se odmah Francuske i prevelikih želja. Bolje da bez euforije uđemo u takmičenje, a vremena za radost ima.

Prvu radost očekujemo protiv Slovenije.
- Da, jasno mi je da su ti podovi na papiru u našoj zemlji već uknjiženi. Ali mi je i jasno da to moramo na terenu da potvrdimo. O Slovencima znamo dovoljno, međutim, na toj utakmici je važno kako ćemo mi odigrati. Ja se nadam dobro. A to bi značilo da ćemo startovati pobedom.

Trenira Jokanović punom parom i zaboravlja na koleno.
- Ma kakvo koleno. Ono me muči još od januara i kad bi se na to obazirao, gde bi mi bio kraj. Rečeno mi je da trebam da odmaram mesec dana, kako bi se ta povreda potpuno sanirala, ali gde ja da pronađem to slobodno vreme…

Lekovi čuvaju levu nogu

Vladimir Jugović nije čovek koji se smeje, ali je na jučerašnjem treningu izgledao posebno raspoložen. Nadamo se da je to i najava plavog berićeta.

- Super je, jedva čekam utakmice.

Prvo pa "zmajčeki"?
- Svaka prva je i najteža, ali pobeda donosi vedro raspoloženje za naredne dve utakmice koje će po meni biti odlučujuće. Dakle, ne preostaje nam ništa drugo, nego da uknjižimo tri boda, vidimo šta će u međusobnom okršaju učiniti Norvežani i Španci, a onda počnemo da razmišljamo i o mečevima sa njima.

Ponovo smeh, pa ga pitamo: Zdravi ste, znači, kao dren, čim je raspoložene za 10.

- Još me boli leva noga. Onaj udarac protiv Parme mi ne da da mirno spavam. Međutim, navikao sam se na nedaće te vrste, popiću lekove protiv bolova i igrati, kao da ne postoje.

Zahović kao Mijatović

Predsednik Stručnog odbora FSJ, Dušan Nenković, posmatrao je prijateljsku utakmicu između Slovenije i Saudijske Arabije (2:0). Njegove impresije…

- Slovenci su me, da ne kažem zabrinuli, ali u svakom slučaju prijatno iznenadili. Protiv jedne dobre Saudijske Arabije, bili su bolji, a u timu je sve štimovalo od prvog do 90. minuta. Srećko Katanec je očigledno pronašao dobru formulu i uglavnom utakmicu počinje u formaciji 3-5-2. Međutim, pošto su kod kuće igrali na pobedu, čim su se stvorili takvi uslovi, prelazilo se na 3-4-3.

Mogu li Slovenci da trče?
- Ako se gleda samo ta utakmica, tvrdim da su potpuno spremni za evropske okršaje, i da deluju iznenađujuće sveže za taj period. Uz to igraju vrlo brzo, izuzetno su opasni po desnoj spoljnoj poziciji, iskusni Novak, i po levoj Rudonja.

Koliko znamo u timu Slovenaca sve se vrti oko Zlatka Zahovića?
- Upravo tako. Zahović je za Sloveniju, ono što je Mijatović za našu selekciju. Iako igra u špicu, često je u posedu lopte, transformiše se i u veznog igrača. Nepredvidiv je, dobro sarađuje, zna da daje gol, ali i pripremi vrelu šansu. U svakom slučaju, mislim da igra Slovenije izuzetno zavisi od njegovog nadahnuća.

Šta je sa "našim" Aćimovićem?
- Prvotimac Crvene zvezde nije standardan u timu Slovenije. Katanec na njega očigledno računa u nastavku igre, pa je on neka vrsta džokera. I ovoga puta postigao je lep gol, pa se može reći da svoj posao dobro odrađuje.

Zaključak?
- Slovenija je u svakom slučaju reprezentacija za respekt.


Dušan Nenković


vesti po rubrikama

^sport

14:30h

Flamanski dnevnik

15:31h NBA finale: LA Lejkers - Indijana 111:104 (2:0)
15:26h U nedelju uveče (18) u Brižu se sastaju Francuska i Danska
14:20h Siniša Mihajlović veruje da je reprezentacija Jugoslavije konačno sazrela
14:45h U nedelju u Amsterdamu prvi meč Grupe "D" Holandija - Češka
14:50h Italija u nedelju (14.30) protiv Turske igra za bodove i samopouzdanje
14:25h Vladimir Jugović: Osećam se odlično
15:06h Povređenom kapitenu Engleske selektor Kigen dao rok za oporavak
00:21h Prijateljski meč: Katalena - Jugoslavija 1:12 (1:6)
00:23h Belgija - Švedska 2:1 (1:0)
   


     


FastCounter by LinkExchange