[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 11. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. Jun 2000 17:17 (GMT+01:00)

Profesija telohranitelj - najrizičnije zanimanje danas u Srbiji

Život daju - gazde ne daju

Vrhunski telohranitelj ovdašnjeg političara provede u teretani svakoga dana bar tri sata. Majstor je nekoliko borilačkih veština, najčešće džudoa i karatea. Svoj životni ritam strogo usklađuje sa navikama Šefa. Traži platu od bar dve hiljade maraka mesečno, uz sve pripadajuće dnevnice i dodatke.

Posle hapšenja četvorice telohranitelja predsednika SPO Vuka Draškovića, na beogradskom aerodromu u četvrtak 31. maja, pažnja ovdašnje javnosti još jednom je usmerena ka telohraniteljima srpskih političara.

Draškovićeve "bodigardove" Dragana Jankovića i Šakoja Stanišića policajci su odmah poslali u Padinsku Skelu na izdržavanje zatvorske kazne od 45 dana, a Dražena Grkinića i Gojka Femića zadržali u pritvoru do suđenja, a zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja i nošenja oružja iz člana 33 Zakona o oružju i municiji, saopštili su zvaničnici MUP-a.

SPO se, međutim, odmah oglasio optužujući policiju da Draškovića namerno ostavlja bez obezbeđenja, a da je na njega još 3. oktobra prošle godine pokušan atentat na Ibarskoj magistrali. Kobnog oktobarskog popodneva su, podsetimo, pored Vukovog šuraka Veselina Boškovića poginula i trojica članova obezbeđenja predsednika SPO Zvonko Osmajlić, Dragan Vušurević i Vučko Rakočević.

Listi stradalih telohranitelja treba pridodati i ime Branislava Branka Vasiljevića, bivšeg šefa obezbeđenja predsednika DS Zorana Đinđića koji je novembra prošle godine pod krajnje misterioznim okolnostima u svom beogradskom stanu izvršio samoubistvo (DS i danas tvrdi da je Vasiljević ubijen).

Teško, dakle, da u zemlji Srbiji ima rizičnijeg i nezahvalnijeg zanimanja od "profesije telohranitelj".

Komet

"Komet" je agencija čiji je osnivač SK-PJ. "Bodigardove" iz ove firme angažuju uglavnom državne ustanove i vlastima bliske firme. Poznato je da je "Komet" obezbeđivao sedište JUL-a, Narodne banke Jugoslavije, ambasade Norveške, Švedse, Hrvatske, kao i u bombardovanju srušenu zgradu Poslovnog centra "Ušće" (bivši CK).

Firme

Pored "Kometa" na zaštiti objekata i lica radi i još desetak specijalizovanih kompanija. Žestoki momci uhlebljenje traže i u "Protektu", "Sokolu", "Tigru", "Beogradu"... Plate "stručnog kadra" u ovim agencijama su od 300 do 500 nemačkih maraka mesečno (vrhunski kadrovi dobijaju i po hiljadu i više).

"Kada bi neko, ne daj bože, pokušao da izvrši atentat na Vuka Draškovića, zaštitio bih ga bez razmišljanja svojim telom", zakleo se avgusta prošle godine u jednom novinskom intervjuu Zvonko Osmajlić. Sudbina nije imala milosti. Osmajlić, višestruki šampion u džudou i državni olimpijski reprezentativac, poginuo je na Ibarskoj magistrali.

O bezbednosti predsednika SPO Vuka Draškovića danas, posle iskustva plaćenog glavama telohranitelja, brine petnaestak vrhunskih profesionalaca, a u rezervi je uvek spremno bar još tridesetak telohranitelja. Obezbeđenje 24 časa dnevno budnim okom motri na Draškovića, a posle "kamiona s peskom" svakodnevno se iz predostrožnosti preduzima i takozvano "dubinsko praćenje". Svaka relacija kojom će Drašković proći prethodno se, naime, do u detalje prekontroliše.

Novi šef Draškovićevog obezbeđenja je Milorad Pribišić Cvaj, čovek koga su u štampi već krstili sa "lice iz senke". Pribišić je u SPO ušao istog dana kada i pokojni Osmajlić. Prvoborac je srpske opozicije, potpuno spreman da, ako zatreba, i pogine za Draškovića. "To je moj posao", kaže.

Da bi neko postao član obezbeđenja SPO, objašnjavaju u ovoj stranci, mora pre svega da ispuni dva uslova: da ima dozvolu za oružje i da nije krivično gonjen. Besprekorna fizička kondicija, vrhunska borilačka obuka. Odanost predsedniku Draškoviću podrazumeva se.

Telohranitelji lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića dobro su na svojoj koži, u proteklih godinu dana, osetili svu muku zanata. Na šabačkom korzou rvali su se prošle jeseni sa nepoznatim čovekom koji je pokušao da uperi pištolj u Đinđića, a na Brankovom mostu spremno su poturili leđa pod razjarene policijske pendreke štiteći svog lidera.

Zoran Vasa Vasiljević, sadašnji šef Đinđićevog obezbeđenja, inače brat od strica pokojnog Branka, svoje vatreno krštenje je imao na vukovarskom ratištu 1991. godine. Verovao je tada da se bori za "pravu stvar".

Vasa je danas potpuno uveren da je njegov brat Branko prošle jeseni ubijen jer je previše znao. "On je poslednji čovek na svetu koji bi izvršio samoubistvo", ne ostavlja Vasa mesta nikakvoj dilemi.

Prema njegovim rečima, na "prvog demokratu među Srbima" u svakom trenutku motri bar deset "sposobnih momaka". Prepoznaćete ih po firmiranim odelima i skupim kožnim jaknama. Imaju, kažu, debelih razloga za danonoćno obezbeđenje svog predsednika. Jer, i sam Đinđić je, podsetimo, u više navrata, (leta 1997. godine i jeseni 1999.), u javnost iznosio "pouzdana saznanja" koja su govorila o njegovom smaknuću. Navodno je samo obelodanjivanje ovih saznanja sprečilo organizatore da ne sprovedu svoj pakleni plan u delo.

Koštunica bez telohranitelja

Nemaju svi viđeniji srbijanski političari telohranitelje. Uprkos zavidnom rejtingu DSS-a predsednik ove stranke Vojislav Koštunica svuda šeta sam i bez pratnje (Koštunica nema čak ni mobilni telefon). Lično obezbeđenje nemaju ni Goran Svilanović, Milan St. Protić, Dragan Veselinov, Mile Isakov, Žarko Korać, Dragoslav Avramović, Dragoljub Mićunović, Rasim Ljajić...Od prilike do prilike telohranitelje angažuju Nebojša Čović, Vladan Batić, Dušan Mihajlović...

Tridesetogodišnjeg Đinđićevog telohranitelja Zorana Vasiljevića, inače diplomiranog ekonomistu i višestrukog državnog prvaka u karateu, ful kontaktu i kik boksu smrt nimalo ne plaši. Svestan je da je to rizik sa kojim jedan "bodigard" mora da računa.

Svoju spremnost da umre za Šefa ponosito, u privatnim razgovorima, ističe i Senta "Kameno Lice" Milenković, čovek koji već više od deset godina brine o bezbednosti Slobodana Miloševića. Senta je svojevremeno sa pokojnim generalom Radovanom Stojičićem Badžom završio obuku u specijalnim antiterorističkim jedinicama. Uprkos brojnim spekulacijama o navodnom Sentinom penzionisanju, pa i krivičnom gonjenju on i dalje revnosno otvara vrata, i po potrebi se hvata za pištolj ispod širokog sakoa. Za ime ovog generala srpske policije vezuje se jedan veliki skandal: septembra 1997. godine pred studentima je nasrnuo na profesorku Defektološkog fakulteta Snežanu Pejanović koja se usudila da ga obori na poslednjem ispitu pre diplomskog.

Pejanovićka se najpre nije libila da detalje ovog incidenta iznese u javnost (ispovest "Dnevnom telegrafu), da bi preko noći misteriozno zaćutala. Potom je formirana "stručna komisija" i Senta je položio sa šesticom.

O bezbednosti predsednika SRJ danas pored Milenkovića, tvrde dobro obavešteni, brine i više od dve stotine vrhunski obučenih telohranitelja.

I ostali visoki državni rukovodioci nikuda ne mrdaju bez jakog obezbeđenja. Bivši službenik SDB-a Boža Spasić svojevremeno je ustvrdio da o bezbednosti vojnog vrha (generali Pavković, Lazarević i Ojdanić) brine više od petsto profesionalaca.

U redove "državnih bodigardova" regrutuju se mladi i snažni momci koji su prošli najtežu borilačku i policijsku obuku. Ako je suditi po platama, one im i nisu neki motiv (prosek oko šest hiljada dinara plus dnevnice), no s druge strane iz budžeta se ovim momcima obezbeđuju mnoge pogodnosti nedostupne običnom čoveku u današnjoj Srbiji. Oni, naime, imaju pravo na po dva nova markirana odela, a obezbeđene su im i kožne cipele kao i službeni mobilni telefoni.

Usluge državnih telohranitelja koriste srpski predsednik Milan Milutinović, premijer Mirko Marjanović, predsednik Skupštine Dragan Tomić, savezni premijer Momir Bulatović, potpredsednik Republičke vlade Vojislav Šešelj. Kako tvrde obavešteni, posle novosadske likvidacije Boška Peroševića 13. maja ove godine redovi telohranitelja u državnoj službi se temeljno "provetravaju". Peroševićev ubica ne samo da je na očigled "bodigardova" izvukao pištolj, već su se tada i neki od njih razbežali posle pucnja.

Najkrupnije i bar na oko najopasnije telohranitelje bez konkurencije ima gradonačelnik Čačka i predsednik "Nove Srbije" Velimir Velja Ilić. Trojica i bukvalno kao od stene odvaljenih mrgodnih i do glave ošišanih tipova u korak prate Velju na svim većim skupovima i na javnim mestima (prošle godine na Preobraženje novinari su zabeležili da su se Veljini momci iza mitingaške bine na kratko sukobili s Draškovićevim "bodigardovima").

- Moji momci su najjači! Naravno da su svi naoružani i naravno da imaju uredne dozvole za oružje... Vežbaju bar tri sata dnevno, a pored plate dajem im i poseban dodatak za ishranu i terenski rad - objašnjava Velja Ilić koji ne bi da otkriva identitet svojih telohranitelja. "Najbolje je da se o njima što manje zna", kaže dok nas sve sa visine posmatra stvarno opasan pogled telohranitelja visokog preko dva metra i nabildovanog kao za svetski šampionat.

Kontroverzni Velja ne krije da je i sam naoružan.

- Nigde ne idem bez pištolja. Već dva puta su pokušali da me ubiju, pucali su na mene. Neće se dobro provesti ako opet pokušaju!

D. J. Vučićević


vesti po rubrikama

^reportaža

16:34h Turistički radnici širom zemlje očekuju berićetnu sezonu
17:09h Posle svega što nam se dešavalo, da li smo ostali normalni i koliko: Mentalno sporno doba
17:17h

Profesija telohranitelj - najrizičnije zanimanje danas u Srbiji

18:31h Svjatoslav Fjodorov slavni mikrohirurg, čovek koji je otvorio oko
19:01h Neobični posetilac najsablasnijeg zdanja u Velikoj Britaniji
     


     


FastCounter by LinkExchange