[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 11. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. Jun 2000 15:15 (GMT+01:00)

Savet bezbednosti odbio da osudi nasilje nad Srbima

Produžena Rezolucija o Kosmetu

Pripadnici VJ i MUP neće se, za sad, vratiti u pokrajinu

BEOGRAD, NJUJORK - Savet bezbednosti UN produžio je Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji, što znači da će pripadnici mirovne misije u južnoj srpskoj pokrajini ostati do daljeg. Pripadnici VJ i MUP-a Srbije za sad se neće vratiti na Kosmet.

Bez zajedničke deklaracije

"Na početku sednice SB američki ambasador Ričard Holbruk odmah se suprotstavio presedanu da Srbi prisustvuju sednici SB i izrazio žaljenje što nisu dovedeni i predstavnici Albanaca", piše u saopštenju SNV-a Kosmeta. "Upravo zbog ovakvog stava SAD nije ni prihvaćen predlog zajedničke deklaracije koji su podržali Rusi i neki evropski predstavnici. Na žalost, zbog nepostojanja jasnog stava svih njegovih članica da se nedvosmisleno osude albanski teror i vladavina etničke diskriminacije, SB nije doneo nikakav aneks ili zajedničku deklaraciju", napominje SNV.

Memorandum u UN

Delegacija SNV Kosmeta predala je u petak uveče u sedištu UN u Njujorku Memorandum o situaciji u pokrajini. Memorandumom SNV od Saveta bezbednosti UN zahteva preispitivanje civilne i vojne misija na Kosovu da hitno učini korake za oslobađanje Srba otetih u poslednje dve godine, omogući povratak izbeglih nealbanaca, istragu Haškog suda o zločinima nad nealbancima, politički okvir za opstanak nealbanaca pod postojećim uslovima i zaštitu Uneska za srpsku baštinu.

Ovo je suština sednice SB - u petak uveče, kojoj su, u svojstvu posmatrača, bez prava obraćanja Savetu, prisustvovali i predstavnici Srba s Kosmeta i iz dijaspore.

Na sednici je odbijen Nacrt deklaracije koji je podnela ruska delegacija u UN, u kojoj se osuđuje nasilje koje nad Srbima sprovode pripadnici "OVK" i "KZK".

- Velika je stvar što smo prisustvovali zasedanju SB jer je napravljen presedan. Prvi put su zasedanju prisustvovali članovi jedne zajednice. Sam naš ulazak značio je priznanje da mirovna misija na Kosmetu nije zaštitila Srbe. Iako to nije javno rečeno, naše prisustvo značilo je upravo to. Rezolucija je produžena automatski, bez glasanja, to se nije ni dovodilo u pitanje - prenela je za "Glas" utiske sa sednice SB dr Rada Trajković, član IO SNV-a Kosmeta. - Na sednici nije usvojena zajednička izjava jer nije bilo konsenzusa među članicama SB.

- Pojedine delegacije zemalja članica UN s kojima smo razgovarali veoma drže do jugoslovenske vojske, odnosno nivoa profesionalizma VJ, ali nam je rečeno da bi se naša vojska mogla vratiti na Kosmet da je drugo političko vođstvo. Kad ode Milošević, vojska će se vratiti - objasnila je Trajkovićka zašto se VJ ne vraća na Kosmet.

Kako je planirano, srpska delegacija sastaće se u ponedeljak u Vašingtonu s američkim državnim sekretarom Medlin Olbrajt.

Pored Trajkovićke, sednici najvišeg tela UN prisustvovali su i šef srpske delegacije i predsednik SNV-a vladika Artemije, član IO SNV Ranđel Nojkić, kao i jerođakon Vasilije Delić i Dejan Krstić, obojica iz Raško-prizrenske eparhije.

Na sednici SB bili su i ugledni predstavnici srpske dijaspore - Obrad Kesić, Robert Bob Pavić i Milan Pavlović.

Drski Holbruk

- Nastup i reakcija Ričarda Holbruka bili su krajnje drski. S jedne strane, u susretu s nama pokazao je da nas respektuje, iako nije voleo što smo se sreli. Podsetili smo Holbruka da se sve ono što je bio navodni razlog za bombardovanje Jugoslavije, sad u još drastičnijem obliku, pojavljuje kao problem na Kosmetu; humanitarna katastrofa u kojoj je proterano oko 250.000 Srba i 50.000 ostalog nealbanskog stanovništva. Ukazali smo da se nastavlja ubijanje i kidnapovanje Srba i etničko čišćenje Kosmeta, odnosno više od 80 odsto teritorije etnički je čisto. Zato je njegova politika poražavajuća - rekla je Trajkovićka o susretu s američkim ambasadorom u UN Ričardom Holbrukom.

Naša delegacija razgovarala je s ruskim, kanadskim i italijanskim ambasadorima u UN.


P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h "Glas" zove Njujork: Savet bezbednosti odbio da osudi nasilje nad Srbima
15:35h "Vijesti": Crnogorci u Njujorku
15:45h Kosovo Polje: Stojanović ne želi da ga operišu Britanci
16:00h

Vladika Artemije optužio međunarodnu zajednicu: Krivi ste za etničko čišćenje nealbanaca

16:20h S manifestacije "Spomen i nada" u Aleksincu Pavković poručio: Sprečićemo građanski rat
16:45h Glavni odbor SPO zaključio: Nema izbora uz represiju

16:50h

Ko je ovaj čovek: Momčilo Kapor

17:15h Zabrana viza za sudije koje sude medijima u Srbiji
17:30h Dragoljub Ojdanić, ministar odbrane: NATO će nam platiti štetu
23:33h Poruka sa Brankovog mosta
   


     


FastCounter by LinkExchange