[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 11. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. Jun 2000 17:22 (GMT+01:00)

Miroslav Poznić, zrenjaninski digital "mandrak"

Tehno začinjen guslama

Svaki nastup je multimedijalni doživljaj. Zvuk po meri "lalinske" publike. Global elektronika je zvuk budućnosti

Tehno kultura u "post rejv fazi" polako, ali sigurno osvaja domaću urbanu publiku. Fenomen s kraja drugog milenijuma davno je prevazišao okvire muzičke produkcije, lagano se proširio na ostale sfere kreativnog života, pa može da se kaže da ono što je subkulturni rokenrol predstavljao za 20. vek, tehno kultura najavljuje za 21. vek.

Pored već afirmisanih organizacija i bendova, zrenjaninska organizacija "Digital Culture", u okviru koje deluje i bend "L.A.B.", skrenula je na sebe pažnju koliko entuzijazmom, toliko i "profi" nastupima . Ekipa upravo u studiju završava svoje prvo izdanje, koje će obuhvatiti skoro sve pravce tehno muzike, pa zato svoj materijal najavljuju kao "svojevrsno učilo za početnike i bitan deo kolekcije iskusnijih".

- Svim ljudima okupljenim oko ideje digitalne kulture hobi je muzika - kaže za "Glasno" Miroslav Poznić, jedan od frontmena "Digital Culture-a", ističući da je ova organizacija za dve godine postojanja napravila "pravo čudo".

- "Ogranak" za pravljenje muzike "L.A.B.-a" ili "Live Act Brothers" osnovan je početkom ove godine i jezgro čine di-džej Ansajlant (ritam sekcija), Fristajler (elektricna gitara), MJ Haus Bi (zvučni efekti) i VJ Neša zadužen za video performans. Sastav po potrebi koristi duvačku sekciju, bas gitaru, klasične gudačke instrumente i udaraljke. Svaki nastup uživo predstavlja pravi multimedijalni doživljaj jer se podrazumevaju prezentacije likovne umetnosti i grafičkog dizajna, plus vrhunski video performans. Muzički je najviše zastupljen trajbl, zatim minimal tehno i ambijentalna muzika. Trans se radi sa živim gitarama, ritam mašinom, perkusionima, a u jednoj numeri su čak korišćene i gusle!

Otkud gusle u tehno kombinaciji?
- Trenutno je svetsko tržište, pa i naše, preplavljeno raznim izdanjima s etiketom etno. Gusle su instrument koji pruža najbolju šansu da se uradi nešto originalno i ludo. Potpuno su autentične, i u velikoj meri odslikavaju podneblje i temperament ljudi…

Ovih dana bi trebalo da se pojavi kompilacija "Techno projects of Vojvodina v1.0 I v2.0", na kojem su se našli svi vojvođanski bendovi koji se bave elektronikom?
- Lale su specifični ljudi. Ne vole teške goa zvuke, već preferiraju da lepršaju na žurkama. Zahvaljujući takvoj publici stvoren je specifičan zvuk koji se vezuje za izlazak sunca, prosvetljenje, ponovno rađanje. Nismo išli na karakterističan vanzemaljski život, pre je to neka vrsta Armagedona uz puno vodenih zvukova, od okeana do delfina… Ima tu i besanih sevdaha… Mislim da će najbolje biti prihvaćen na otvorenim partijima, i to u svitanje. Uzori su nam najviše Orb i Biosfera.

Kako vidiš budućnost transa i uopšte elektronske muzike u jednoj prilično (i muzički) konzervativnoj sredini kakva je ova naša?
- Mislim da će se psi - trans ovde ugasiti. Ali desiće se to i u svetu, gde je trenutno aktuelna nova Goa, mistična i puna energije. Međutim, apsolutni hit u narednih desetak godina sigurno će biti global elektronika.

Ivana Semerad
Foto: Zoran Mrđa


vesti po rubrikama

^kultura

17:22h

Miroslav Poznić, zrenjaninski digital "mandrak": Tehno začinjen guslama

16:12h Maja Sabljić, koja živi u Los Anđelesu, ponovo u Beogradu
17:04h Novi eksponati u Matičinoj zbirci reprezentativnih portreta
16:56h Novi mjuzikl Endrua Lojd Vebera
18:01h Koncert grupe "Obojeni program" u Beogradu
   


     


FastCounter by LinkExchange