[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 11. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


10. Jun 2000 17:23 (GMT+01:00)

Dr Mirosinka Dinkić o sredstvima s posebnih računa

Džep građana najrealniji izvor

Ako nije otišlo za plate i penzije, gde je tri milijarde dinara

BEOGRAD - U prva četiri ovogodišnja meseca budžetske kase su ostvarile značajan rast prihoda. Tako se u federalni budžet, zahvaljujući prihodima koji su pristigli iz Srbije, slilo 5,6 milijardi dinara ili 68 odsto više sredstava nego u istom periodu prošle godine.

Od januara do aprila republički budžet je inkasirao 7 milijardi dinara ili 46 odsto više nego u isto vreme lane.

Pošto su istovremeno lična primanja - plate koje se finansiraju iz budžeta i socijalna davanja - imale sporiji rast od 32,4 odsto, a to je inače stavka koja u republičkom budžetu učestvuje sa više od 60 odsto, očigledno je da je u te svrhe utrošeno manje nego što je ubrano novca. Tim pre što se ne isplaćuju dečiji dodaci, a zaostaju isplate i za druga socijalna davanja, upozorava dr Mirosinka Dinkić iz Ekonomskog instituta.

Na posebnom računu Republike Srbije, prema podacima NBJ, u prva četiri meseca prikupljeno je oko 4,4 milijarde dinara, a reč je o sredstvima po osnovu zakona za finansiranje socijalnih programa i drugih propisa koje je donela vlada. Delimično ta sredstva služe za popunjavanje praznina u penzionom fondu. U prošloj godini te dotacije su iznosile oko 30 odsto, a prema mišljenju dr Dinkić ni u prva četiri ovogodišnja meseca nisu bile veće, pa se ne može reći ni da je zbog usklađivanja penzija sa rastom zarada trebalo više para nego što je prikupljeno.

Za prva četiri meseca u te svrhe s pomenutog posebnog računa moglo se za penzije potrošiti oko 1,3 do 1,4 milijarde dinara, što znači da ostaju slobodne barem tri milijarde dinara za koje se ne zna kako ih je vlada potrošila, pošto isključivo ona o tome odlučuje, ne polažući nikome račune.

Uz to dr Dinkić upozorava da ni isplata penzija nije bila redovna, pa se može pretpostaviti da deo ovih sredstava nije bio upotrebljen za zakonom utvrđene namene. Sasvim je moguće da je upotrebljen i za isplatu stare devizne štednje, što bi značilo da su nadležni u pravu kad tvrde da se štediše namiruju iz realnih izvora jer su ovo praktično jedini realni izvori koje plaćanjem raznih taksi, poreza, naknada za platni promet, uključujući i dnevnice solidarnosti, građani obezbeđuju iz svog džepa, kaže naš sagovornik.

- U tom slučaju upravo građani su obezbedili značajan deo sredstava da bi država isplatila ono što im duguje. Činjenica je, naime, da je na pomenute posebne račune prispelo više para nego što je namenski moglo biti potrošeno i da se ne zna kolika je ukupna suma, ni za šta je upotrebljena. Znamo ono što političari dnevno ističu da su obnova, a s približavanjem raspisivanja izbora sada i dinarska isplata stare devizne štednje, prioriteti visokog ranga, zaključuje dr Dinkić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

Dr Mirosinka Dinkić o sredstvima s posebnih računa

   


     


FastCounter by LinkExchange