[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 17:15 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Borislav - Bora Đorđević

(Antizvezda s Moravu)

Početak - rođen je 1. novembra 1952. u Čačku. Otac Dragoljub, mašinski bravar, i majka Nerandža, profesor srpkohrvatskog jezika i lektor i korektor u "Politici", imali su dosta muke da umire nemirnog sina. "Moj otac je bio partizan, od toga ne mogu da pobegnem. Ali, nema priznat staž, sramota ga je bilo da nafatava dva svedoka", navodi Bora i dodaje: "Moje nisam slušao, ustvari, jesam, ali sam radio po svome".

Detinjstvo - pripada srećnoj generaciji kad je, kako kaže, svaka ulica imala svoj bend. Sećaju ga se po kupanju u Moravi 28. februara jedne godine dok je još nosio kratke pantalone.

Nacionalnost - Srbin. "Pre svega sam Srbin, pa roker".

Verska opredeljenost - pravoslavac. "Verujem samo u Boga".

Obrazovanje - osnovnu i srednju završio je u rodnom gradu (već u prvom razredu pisao je pesme). Prvi stihovi bili su: "Moja sestrica Jeca plače, jer čini mi se njače, kao ulcinjsko magare". Po kazni u 18. je prešao u Beograd, ("otuđio pare" i kupio gitaru). Pokušao je da studira prava, potom se našao na FDU, gde mu se mnogo dopalo - dokaz još je apsolvent.

Karijera - počeo je u Čačku, osnovao je grupu "Hermelin", napisao prvi hit "Moje tuge". Svirao je i pevao i u sastavima "Poslednji opstanak", "Dečaci s Morave", "Zajedno", "Hajduk Stanko i jataci", "Suncokret" i "Rani mraz". A onda je "skuvao" već legendarnu "Riblju čorbu", čiji se "ukus" ne menja od 1978. "Lutkom s naslovne strane" i koncertom 1. septembra (te iste 1978, na prepunom stadionu na beogradskom "Tašmajdanu" odškrinuo je vrata nezaborava, sve ostalo je istorija). Ostalim pesmama, a bilo ih je bog zna koliko, (valjda 200 objavljenih, ma ni sam Bora ne zna tačan broj), postao je prvi srpski roker, najslušaniji autor - Bora majstor. Napisao je nekoliko knjiga pesama, prvu je poklonio pokojnom Dušku Radoviću s posvetom. Majstor Dušan je uzvratio, poklonio je Bori svoju zbirku, s posvetom: "Bori Đorđeviću, pesniku, sa zavišću"( ta knjiga ima počasno mesto u Borinom srcu i stanu). Glumio je u predstavama "Isus Hristos superstar", "Baš-čelik", napisao monodramu "Ja ratujem sam". Član je Udruženja književnika Srbije.

Njemu najdraža pesma je "Pogledaj dom svoj, anđele". Često je zbog stihova i viceva bio predmet organa reda i suda. Vlast mu nije oprostila što joj se mešao u posao. Otkad zna za sebe rašiva ustaljene šavove i razbija kalupe, pravi zbrku u savršen poredak, Velikom Bratu zadaje glavobolju.

Stranački angažman - predsednik je Partije običnih pijanaca, a ako ozbiljno počne da se bavi politikom, kaže da će da osnuje SOS, Stranku običnih Srba. Bio je kandidat za poslanika 1992. (predložio ga je njegov prijatelj Milan Paroški), nije prošao. Bio je i prvi roker koji je javno podržao Slobodana Miloševića, sad se brani: "Bilo nas je mnogo, Milošević je tad predstavljao ono što nam je nedostajalo, posle je odustao i pokazao da mu je vlast važnija". Zato sad peva "Baba Julu" i recituje: "Otiš'o si, sarmu nisi prob'o, nema veze samo idi Slobo" i "Kad skinemo komuniste s vlasti, Čorba ima ceo Trg da časti".

Tajna ljubav mu je boks, potpredsednik je Džudo kluba "Palilulac".

Zanimljivosti - on je fenomen koji je prvi opalio po diktaturi i licemerju, i koji to još zna da uradi. "Ja sam antizvezda i čitava moja karijera je građena na tome", kaže. Prvi je počasni građanin Knina (pevao je u uniformi vojnicima RSK i RS, prorekao "'Rani sina pa ga šalji do Knina", i Opštine Palilula. "Slušajte, meni se čini da sam roker. Ne pijem, malo volim da se kladim, ne jurim ženske, ne drogiram se. Ali, opet živim na nekakav rokerski način. Nisam ružan, prljav, zao", tvrdi, ali mu mnogi, (baš čudno) ne veruju.

Ali, moraju da mu priznaju da je živi simbol rokenrola na ćirilici. Nedavno je priznao: "Nisam se opametio, razočarao sam se. Oduvek sam bio lud". Upućeni poput novinara Teofila Pančića, dodaju da je on "idealna metafora miloševićevske Srbije: sve što je uradio, sebi je uradio. Pančić je ukazao na "tajnu vezu", kako kaže, kreativnog opadanja karijere Bore Čorbe i ništa manje upečatljivog nazadovanja cele jedne nacije". Prijatelji ga brane i ukazuju da je njegov najveći propust što mu je stradala jetra, pa će morati da se povuče s čelne funkcije u svojoj Partiji običnih pijanaca. Obožavaoci su ubeđeni da mu je "svaka ka' Njegoševa".

Kune se da njegova noga neće u Hrvatsku i Federaciju, u Sloveniji ga neće, ne mogu da mu zaborave ono"bečki konjušari". "Njima više smeta što sam ja Srbin, nego meni što su oni Hrvati i Muslimani. Ma, ne zanimaju me".

Oženjen je Draganom, srednjoškolskom ljubavlju, imaju Tamaru i Borisa.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

U subotu odluka o produženju misije UN na Kosmetu

15:15h

"Glas" zove Njujork: Kosmetski Srbi u subotu na sednici SB

15:20h

Havijer Solana u Kosovskoj Mitrovici: Nasilje mora prestati

15:25h

NATO i Rusija za potpuno sprovođenje Rezolucije o Kosovu

15:30h

Anan: Napadi na Srbe deo orkestrirane kampanje

15:35h

OEBS i UNHCR o manjinama na Kosovu

15:40h

Đukanović o "pokušajima" Miloševića: Neće uvesti vanredno stanje u Crnoj Gori

15:50h

Veselinov odgovara na predlog Isakova: Zasmejava opoziciju

16:10h

Kutlešić o mogućem novom ustavu: Nemam pojma o čemu se radi

16:30h

"Glas" istražuje: Kakvi su bilansi "humanitarnog rata" za Kosovo i jednogodišnje okupacije "svete srpske zemlje"

16:45h

Opozicija o godišnjici kumanovskog sporazuma: Od lošeg ka gorem

16:50h

Momčilo Perišić, predsednik PDS-a: Možemo pobediti na izborima

17:00h

Opozicija o pisanju moskovskog dnevnika o kantonizaciji SRJ

17:15h

Ko je ovaj čovek: Borislav - Bora Đorđević

17:50h

Đinđić i Batić tuže Tanjug i SJU "Borba"

18:00h

"Spomen i nada" povodom godišnjice prestanka NATO agresije

22:50h

Komentator "Komersanta" ponovio tvrdnje: Odluka doneta 8. maja

22:59h

Povodom predstojećeg nacionalnog praznika Rusije: Čestitke predsednika SRJ

23:12h

Samit bivših

23:29h

"Jedini" u svetu

23:45h

Nema poverenje

      


FastCounter by LinkExchange