[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 16:30 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje:

Kakvi su bilansi "humanitarnog rata" za Kosovo i jednogodišnje okupacije "svete srpske zemlje"

Tragedija pobednika

Godinu dana posle sve je jako loše na Kosovu

Godinu dana posle, sve je jako loše na Kosovu. Rat koji je tamo vođen kao da je svima koji o tome odlučuju bio potreban. Zapadna vojna alijansa je tragala za razlozima opstanka i prostorom širenja, šiptarska militaristička oligarhija je bila uverena da se država bez rata i nebrojenih žrtava ne može dobiti. Režim u Beogradu je bio ubeđen da će nova ratna golgota biti činilac presudne homogenizacije i tako ugasiti opozicionu energiju.

Ima procena da je "kosovska kampanja" odnela između 15 i 50.000 života. Više od 25.000 Albanaca je uteklo na početku bombardovanja, a po okončanju vratilo se sto hiljada više. To je bio stimulans za revanšističko divljanje i proterivanje više od 300.000 Srba i pripadnika nealbanskih manjina. Od dolaska vojnika NATO, presvučenih u Kfor, u eksploziji nasilja ubijeno je oko hiljadu ljudi, a u tome Srbi čine ogromnu većinu.

Ništa na Kosovu nije rešeno. NATO je tamo upao u glib u kojem ne može da ostane, a ne zna kako da se iz njega izvuče. Albanski velikodržavni pokret je na raskrsnici između uverenja da je glavni posao već gotov i straha da prave stvari tek treba da počnu.

Srpska vlast i dalje računa na Kosovo kao deo mitske, magijske svesti, pri čemu će svi problemi, navodno, biti rešeni kad neka varijanta "kosmičke" pravde dođe po svoje, i kad "svet" bude u stanju da pobedi aktuelne rušitelje uspostavljenog reda stvari.

I pored bilansa, koji je u svakom pogledu katastrofalan, sve zainteresovane strane su stigle da proglase i proslave svoje pobede. Svako je, naravno, slavio na svoj način. Za razliku od "Pustinjske oluje", kad je Amerika "proizvela" svog generala Švarckopfa u militarno božanstvo, vojskovođa Klark je prošao znatno gore jer je, kako to mnogi ljudi njemu naklonjeni kažu, "pravio nedopustivo mnogo gluposti", te dopustio da njegova privatna osećanja i opaka ljudska sujeta budu pokriće za neoprostive ratne surovosti.

Zapad je, jednostavno, ipak zadovoljan konačnim bilansom vazdušne kampanje, ali ne i ubedljivošću pobede. Trebalo je mnogo vremena i učinjeno previše vojničkih propusta. Konačno, pred argumentima "Amnesti internešnela", odbrana genseka NATO, Džordža Robertsona, deluje čak primitivno i neuljudno. Taj čovek priziva u pomoć tužioca Haškog tribunala, gospođu Karlu del Ponte, kojoj je naš ministar pravosuđa uputio onako dirljivo pismo.

No, ako neko ovde misli da se Zapad pokajao zbog svoje prošlogodišnje drakonske akcije u Jugoslaviji, prilično se vara. Istraživanje javnog mnjenja u zemljama koje su slale svoje vazduhoplove na Srbiju, pokazuje da i dalje više od 62 odsto stanovništva smatra da je "postupak NATO u Srbiji ispravan i legitiman".

Šta je onda sa tekstovima i prilozima u medijima pod kontrolom države u kojima se ističe kako je "NATO, na čelu s Klintonom, pogrešio i počinio zločin". Priloga takve vrste, naravno ima, ali u ukupnom antimiloševićevskom opusu oni su praktično bez ikakvog značaja u globalnoj informaciji.

Ovde se, i pored svega, pobeda slavi već godinu dana. Do srpske političke i vojne elite kao da ne dopiru argumenti o bilansima rata i razmerama nacionalne tragedije. Da bi trijumf nad NATO i čitavim svetom bio ubedljiviji, čini se sve da budu utišani ili ugušeni glasovi onih koji o tome misle drugačije. Na taj način, ovde je stvoren svojevrsni paralelni svet u kojem ne važi ono što je istina, već mora da bude istina ono što važi.

Model zvaničnog slavlja u Srbiji ima jasno utanačene irealne segmente, uz najavu represije svih vrsta za sve koji u to sumnjaju. Podeljena su mnoga odlikovanja, činovi i zahvalnice. Sve je više junaka izgubljene zemlje. Generali, koji su se jednom povukli, izjavljuju da će se još jednom vratiti. Kako, kojim snagama i sredstvima, posle čije odluke i po koju cenu?

O tome niko od njih ne govori, upravo zbog toga što su odgovori na ova pitanja nevažna. U dogledno vreme, to otvoreno valja reći, ni Vojska Jugoslavije ni srpska policija ne mogu da se vrate na Kosovo, a srpska država je odatle prognana na duže vreme, možda definitivno.

Šta se onda slavi, i zbog čega je, posle svega, ponuđen i model novog srpskog heroja koji je jedinstven po tome što je izgubio skoro sve što se može izgubiti, ali to ne priznaje ni pod najtežim mukama. Oko njega je dovoljno korumpiranih udvarača da ga ubede da je stvarnost mnogo lepša nego što narod oseća.

No, nezavisno od toga šta slavi NATO, šta srpska vlast, a šta Albanci, Kosovo nije više naše. Nema preterano mnogo znakova da ostatak Srbije ne može bez Kosova, niti da Srbija "bez Kosova neće postojati". Sve su to, u sadašnjem odnosu snaga, kad smo slabi, izolovani i bez saveznika, samo restlovi mita i poslednji impulsi već otupelih emocija.

Ipak, u ovakvom svetu, ništa nije definitivno, niti večno određeno. Nema teritorija koje su zauvek izgubljene, kao što nema onih koje su zauvek sigurne. Za one koji zlu sudbinu naroda slave kao krupnu pobedu, nije ni važan odgovor na pitanje - šta će nam uopšte Kosovo, ako na njemu nema živih Srba.

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

U subotu odluka o produženju misije UN na Kosmetu

15:15h

"Glas" zove Njujork: Kosmetski Srbi u subotu na sednici SB

15:20h

Havijer Solana u Kosovskoj Mitrovici: Nasilje mora prestati

15:25h

NATO i Rusija za potpuno sprovođenje Rezolucije o Kosovu

15:30h

Anan: Napadi na Srbe deo orkestrirane kampanje

15:35h

OEBS i UNHCR o manjinama na Kosovu

15:40h

Đukanović o "pokušajima" Miloševića: Neće uvesti vanredno stanje u Crnoj Gori

15:50h

Veselinov odgovara na predlog Isakova: Zasmejava opoziciju

16:10h

Kutlešić o mogućem novom ustavu: Nemam pojma o čemu se radi

16:30h

"Glas" istražuje: Kakvi su bilansi "humanitarnog rata" za Kosovo i jednogodišnje okupacije "svete srpske zemlje"

16:45h

Opozicija o godišnjici kumanovskog sporazuma: Od lošeg ka gorem

16:50h

Momčilo Perišić, predsednik PDS-a: Možemo pobediti na izborima

17:00h

Opozicija o pisanju moskovskog dnevnika o kantonizaciji SRJ

17:15h

Ko je ovaj čovek: Borislav - Bora Đorđević

17:50h

Đinđić i Batić tuže Tanjug i SJU "Borba"

18:00h

"Spomen i nada" povodom godišnjice prestanka NATO agresije

22:50h

Komentator "Komersanta" ponovio tvrdnje: Odluka doneta 8. maja

22:59h

Povodom predstojećeg nacionalnog praznika Rusije: Čestitke predsednika SRJ

23:12h

Samit bivših

23:29h

"Jedini" u svetu

23:45h

Nema poverenje

      


FastCounter by LinkExchange