[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09 Jun 2000 17:18 (GMT+01:00)

Prema analizi NVO Međunarodne krizne grupe

Žito finansira srpski režim

Od izvoza žitarica ove godine 250 miliona dolara

BEOGRAD (Beta) - Nevladina organizacija Međunarodna krizna grupa (International Crisis Group-ICG) ocenila je da bi režim jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, "preko proverenih pojedinaca i kompanija", tokom godine mogao izvesti žitarice u vrednosti od oko 250 miliona američkih dolara.

U nedavno objavljenom izveštaju pod naslovom "Srpska trgovina žitaricama: Miloševićeva tajna žetva gotovine", ICG navodi da međunarodna zajednica do sada nije uspostavila mehanizme kojim bi bila u stanju da "napadne najvažnije mehanizme finansiranja režima u Beogradu".

Ta nevladina organizacija ocenila je, ujedno, da "izvoz pšenice i kukuruza dostiže, prema procenama, neverovatnih 25 odsto potreba Srbije za čvrstim valutama", odnosno - s obzirom na smanjene potrebe zbog stanja na Kosovu i blokade izvoza u Crnu Goru, Srbija bi tokom godine mogla ostvariti izvoz vredan do 250 miliona dolara.

Među firmama u koje Milošević ima najveće poverenje, odnosno preko kojih se obavlja najveći deo trgovine žitaricama, ICG navodi "Progres trejd" na čijem čelu se nalazi srpski premijer Mirko Marjanović i "Jugoimport-SDPR" osnovan kako bi kontrolisao uvoz sirovina potrebnih jugoslovenskoj vojnoj industriji, i u čije poslove je uključen i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić.

Ističući da "srpska vlada nastavlja da čvrsto kontroliše trgovinu žitaricama", ICG dodaje da je "Beograd najavio da će UN uskoro odobriti izvoz žitarica u Irak, koji bi tokom 2000. mogao dostići vrednost od 150 miliona dolara".

Analizirajući mere koje bi međunarodna zajednica trebalo da preduzme kako bi prekinula trgovinu žitaricama, ICG navodi da bi najveći teret trebalo da podnesu susedne zemlje - BiH, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Rumunija.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:46h

Na Odboru za poljoprivredu PK Srbije upozoreno: Žita samo za domaće potrebe

17:18h

Prema analizi NVO Međunarodne krizne grupe: Žito finansira srpski režim

19:05h

Roba iz Makedonije za Crnu Goru preko Kosmeta

   


     


FastCounter by LinkExchange